SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran – ”Osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta”
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää käsittämättömänä, että työntekijäliitto SEL on jälleen hylännyt yleisen linjan mukaisen ja tasapainoisen sovintoehdotuksen.

– SELin toiminta osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta, ETL:n työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta johtava Anne Somer sanoo.
ETL:n jäsenyritysten palveluksessa leipomoalalla työskentelee nyt noin 700 työntekijää vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Samaan aikaan kilpailu tuontituotteita vastaan on kiristynyt. Leipomotuotteiden tuonti on melkein tuplaantunut kymmenessä vuodessa.
– SELin toiminta osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä toimintaympäristön nykytilasta. Lakkoilemalla ja estämällä pienet jouston mahdollisuudet työehtosopimukseen vaarannetaan omat työpaikat ja suomalaisen leipomoalan tulevaisuus.
Somer paheksuu, että SEL vaikuttaisi antavan omille jäsenilleen tarkoituksellisesti virheellistä kuvaa neuvotteluissa tällä hetkellä pöydällä olevista kokonaisuuksista. SEL kurittaa lakoilla myös muita elintarvikealoja, vaikka kiistan ytimessä ovat ainoastaan leipomoiden työehdot.
– Jokainen voi käydä katsomassa sovintoesityksen sisällön valtakunnansovittelijan verkkosivuilta ja todeta, että muille aloille ei olisi tulossa mitään merkittäviä muutoksia, ainoastaan palkankorotuksia. Leipomoalalla pienten joustojen vastinparina työehtosopimukseen tuotaisiin kokonaan uutena elementtinä 100 prosentin yötyölisä vuorotyöntekijöille, Somer selventää.
Leipomoalan työehtosopimus on yksi maan jäykimmistä, eikä hylätty sovintoehdotus olisi juurikaan parantanut tilannetta.
Leipomoalan työehtosopimuksen yleissitovuus on vaakalaudalla, sillä vain vähemmistö suomalaisista leipomoyrityksistä kuuluu työnantajaliittoon. Jäsenyys ei ole houkuttelevaa, sillä työehtosopimus ei ole työnantajille vetovoimainen.
– Järjestäytymisasteen nostaminen ja yleissitovuuden säilyttäminen edellyttäisivät työehtosopimuksen sisällön uudistamista, Somer huomauttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme