Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Alkava pääsiäinen on nyt erityisen vaikea mielenterveysasiakkaille

Jaa

Pitkät juhlapyhät ovat normaalioloissakin vaikeita ihmisille, joiden mielenterveys horjuu. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot tuovat tilanteeseen lisähaasteita. Alkavan pääsiäisen aikana on erityisen tärkeää huolehtia läheisistä ja pitää esimerkiksi soittamalla yhteyttä ihmisiin, joilla on mielenterveysongelmia.

Taysin psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen kertoo, että koronaviruksen aiheuttama eristäytyminen ja yhteiskunnan hiljentyminen näkyvät laajasti myös mielenterveyspalveluissa. Kuntoutusta edistävää toimintaa on vähennetty ja ihmiset ovat aiempaa yksinäisempiä ja vailla normaalin arjen rutiineita.

Taysin psykiatrian palvelut toimivat poikkeustilanteen aikanakin normaalisti, ja apua myös tarvitaan.

- Meillä on havaittavissa, että psykiatriseen sairaalaan on alkanut tulla yhä enemmän potilaita viime päivinä. Ihmisten vointi on selkeästi heikentynyt ja kriisiytynyt, sanoo  toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen.

Arjen rutiinit ja aikataulut ovat tärkeitä ihan kaikille, mutta etenkin mielenterveysasiakkaille. Arki ja perhe ja verkostot pitävät ihmisen koossa.

- Monilla mielenterveysasiakkailla ei ole turvallista verkostoa tai omaista johon voisi epävarmoina aikoina luottaa. Lähin omainen voi olla viranomainen. Asiakkaat ovat nyt liian yksin pelkojensa kanssa.

Alanen toivookin, että mielenterveyspotilaisiin kiinnitettäisiin nyt aivan erityistä huomiota, koska asiakasryhmä on hyvin haavoittuva. Etävastaanottoja on järjestetty, mutta nekään eivät sovi tai riitä kaikille.

- Hoito pitää nyt turvata kaikkialla Pirkanmaalla, koska sairauden hoito voi muuttua kiireellistä hoitoa vaativaksi tai voi edetä hoidon ulottumattomiin. Nyt kannattaa kurottautua naapurin puolelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen
puh. 050 3675290
Tays psykiatria
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Puoliso tai tukihenkilö voi 1.6. lähtien osallistua myös synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä keisarileikkaukseen Taysissa29.5.2020 11:59:26 EESTTiedote

Puolison tai tukihenkilön läsnäolon rajoituksia synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana lievennetään 1.6.2020 alkaen Taysissa. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä15.5.2020 07:26:50 EESTTiedote

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tähän saakka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme