Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset alkamassa kunnissa Astra Zenecan rokotteilla

Jaa

Pirkanmaalle on saatu ensimmäinen erä Astra Zenecan koronarokotteita, ja alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotuksia aloitellaan kunnissa sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

Alkuun rokote-erät ovat pieniä, mutta kaikki kunnat huomioidaan mahdollisimman pian. Ensimmäinen rokote-erä suunnattiin Tampereelle, koska pientä erää oli vaikea jakaa kaikkien Pirkanmaan kuntien kesken. 

Astra Zenecan rokotteet kohdennetaan alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotuksiin, koska kyseisen rokotteen suojatehosta ei ole vielä riittävästi tutkimusnäyttöä tätä iäkkäämmillä. Astra Zenecan rokotetta ei siis ainakaan toistaiseksi voida käyttää iäkkäämpien ikäryhmien rokotuksiin.

Yli 70-vuotiaiden rokotuksiin käytetään lähetti-RNA-rokotteita, ensisijaisesti Pfizer-Biontechin Comirnatya. Pfizer-Biontechin rokotteen viimeaikaiset toimitusvaikeudet ovat kuitenkin hidastaneet ja keskeyttäneet iäkkäiden rokotuksia. Heti kun Comirnaty-rokotetta saadaan lisää, myös iäkkäiden rokotukset pääsevät jatkumaan Pirkanmaan kunnissa.

Myös Modernan rokotteita on torstaina 11.2. saatu ensimmäinen erä Pirkanmaalle. Ne suunnataan ensisijaisesti iäkkäille kotihoidon asiakkaille, jotka asuvat hankalien kulkuyhteyksien päässä. Tämä perustuu siihen, että Modernan rokote soveltuu myös yli 70-vuotiaille ja on helpommin säilytettävä kuin Pfizer-Biontechin rokote.

Rokotteiden saatavuus sanelee tahtia

Tällä hetkellä rokotteiden saatavuus sanelee rokotusten etenemistä. Koska Astra Zenecan rokotetta on nyt käytettävissä pieni määrä, alle 70-vuotiaiden rokotukset oli mahdollista aloittaa, vaikka monin paikoin 80-vuotiaiden rokotukset ovat tauolla.

Viime viikkoina Pirkanmaan rokotustahti on kauttaaltaan hidastunut, koska rokote-erät ovat olleet pieniä. Myös tulevat viikot ovat edelleen melko niukkaa aikaa. Rokotukset etenevät Pirkanmaalle saapuvien rokote-erien tahdissa.

Kunnat tiedottavat järjestämistään rokotuksista omissa viestintäkanavissaan, kuten verkkosivuilla ja lehdissä. Omaisten ja läheisten kannattaa tarjota apua heille, jotka eivät itse pysty varaamaan aikaa.

Riskiryhmien osalta pyritään etenemään vanhemmista ikäryhmistä nuorempia kohti. Lapsia ei rokoteta toistaiseksi.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset THL:n listan mukaan

Kuntien toteuttamissa alle 70-vuotiaiden riskiryhmien rokotuksissa noudatetaan THL:n tuottamaa priorisointilistaa. Sen perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan riskiryhmiin kuuluville.

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään. Näistä ryhmistä rokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti. Ajanvarauksen yhteydessä tarkistetaan henkilön kuuluminen riskiryhmään.

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Reetta Huttunen, apulaisylilääkäri, Tays, 03 311 67882

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala ja laboratorioyhtiö Fimlab. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri varoittaa tuberkuliiniruiskujen käytöstä koronarokotuksissa25.2.2021 16:38:39 EETTiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut tänään, että BionTech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotepullosta on mahdollista ottaa THL:n koulutustilaisuuksissa esiteltyä ns. ilmakuplatekniikkaa käyttäen epähuomiossa vajaa annos, kun rokotepullosta pyritään saamaan maksimaalinen lukumäärä rokoteannoksia. Virhe syntyy, jos käytetään ns. tuberkuliiniruiskua, jota käytettäessä annoskokoa ei voi luotettavasti arvioida. Pirkanmaalla tämä ongelma on havaittu Nokialla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme