Keski-Suomen ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät nostavat esiin arvoketjujen merkityksen

Jaa
Korona on koetellut Keski-Suomen elinkeinoelämää kaksijakoisesti. Yhtäällä se on ollut jopa buustaajana ja toisaalla vienyt toimintaedellytykset. Ajan ilmiönä otettua digiloikkaa olisi syytä jatkaa sekä arvoketjuja kehittää etenkin tekstiiliteollisuudessa. Muun muassa näihin asioihin kiinnitetään huomiota Keski-Suomen ELY-keskuksen koordinoimassa vuoden ensimmäisessä Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Koronapandemian merkitystä ei voi sivuuttaa vielä siinäkään vaiheessa, kun arvioidaan Keski-Suomen lähitulevaisuutta ja pandemian jälkeistä aikaa. Erityisesti palvelualoille pandemia on ollut raskas kantaa niin tulovirtojen ohenemisen kuin työvoiman tarpeen vähenemisen vuoksi. Toisaalta ikään kuin pakotettu digiloikka on myös vahvistanut monen alan kykyä selviytyä yhtä kiristyvässä kilpailussa.

 – Yritysten yhteenlasketut liikevaihdot laskivat Keski-Suomessa. Mutta siinä missä esimerkiksi matkailu kärsi, teknologiateollisuudessa oli kasvua. Vaikutukset olivat siis hyvin kaksijakoiset, johtava asiantuntija Päivi Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että koronalla on voimakkaat ja ehkä pysyvämmätkin vaikutukset ihmisten kulutuskäyttäytymiseen, mikä näyttäytyy esimerkiksi kivijalkakauppojen sekä kongressi -ja kokousmatkaamisen haasteina.  

Katse kohti koronan jälkeistä aikaa

Investointiodotuksissa näkymät ovat maltillisia, joskin jo jotkut päätetyt isot maakunnalliset yritysinvestoinnit piristävät koko seutua ja ovat edesauttamassa uutta nousua. Esimerkiksi Spinnovan puupohjaista tekstiilikuitua valmistavan tehtaan rakentaminen Jyväskylään on erittäin merkittävä askel kohti uudenlaista ajattelua.

Haasteena Keski-Suomessa on kuitenkin etenkin tekstiiliteollisuuden arvoketjujen katkeileminen, vaikka maakunta on tunnettu puukuidustaan ja siihen liittyvistä kokeiluistaan.

– Metsä- ja tekstiiliteollisuuden olisi löydettävä toisensa nykyistä paremmin, jotta maakunnan sisällä päästäisiin raaka-aineesta aina jalostettuun lopputuotteeseen saakka. Tarkoitan puukuidun jatkojalostamista kehräämisen, värjäämisen ja kutomisen kautta lopputuotteeksi, Hamarus valaisee.

Arvoketjujen katkeileminen on pois niin työllisyydestä kuin muustakin Keski-Suomea kasvattavasta lisäarvosta.

Toinen merkittävä pohdinnan paikka on se, millä tavoin koronan aikana otettua valtavaa digiloikkaa saadaan edelleen kehitettyä. Vaikka usein puhutaan, että digitalisaatio, robotiikka, tekoälyn kehitys, jne. vähentävät työpaikkoja, ne ovat edellytyksiä kilpailukyvyn säilymiselle.

– Yhtäältä ne voivat toki vähentää tai jopa kokonaan lopettaa tiettyjä työtehtäviä, mutta toisaalta ne ovat edellytyksiä yritysten kilpailukyvylle ja luovat itsessään uusia työtehtäviä sekä mahdollistavat yritysten kasvun ja lisätyöpaikat, Hamarus muistuttaa. 

ELY-keskuksen rooli rahoittajana

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen pandemiasta johtuvan yritysten poikkeusrahoituksen vuoksi, mutta myös normaalissa yritysrahoituksessa on ollut erittäin vilkasta.

 – Yritysrahoituksen voimakkaan kasvun taustalla on sitä, että yritykset haluavat reagoida poikkeuksellisen nopeisiin toimintaympäristön muutoksiin. Tässäkin pandemia on vaikuttamassa: kun kansainvälistymishankkeet ovat olleet nyt enemmän jäissä, on haluttu satsata esimerkiksi tuotantomenetelmien ja liiketoiminnan kehittämiseen. Juuri siihenhän ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuudet ovatkin hyvin osuvia, Hamarus päättää.

Lisätietoa

Löydät Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät I/2021 -raportin kokonaisuudessaan täältä: http://keskisuomi.info/julkaisut/alueelliset-kehitysnakymat/

Valtakunnalliset Alueelliset kehitysnäkymät-raportit löytyvät täältä. (tem.fi)

Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä. Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisun pohjalta on laadittu Keski-Suomen oma Tulevaisuuskatsaus, joka on osa maakunnallista tulevaisuustyötä ja Keski-Suomen ELY-keskuksen keskeisiä ennakointituotoksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija
Päivi Hamarus
p. 0295 024 657
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen luontokohteiden kunnostukset vauhdissa Helmi-ohjelmassa25.4.2024 10:17:06 EEST | Tiedote

Vuonna 2023 Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato. Vaikka työssä on päästy hyvään vauhtiin, työnsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye