Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Älylääkekaappi varmistaa, että potilas saa oikeat lääkkeet

Jaa

Tays on ensimmäinen suomalainen sairaala, jossa lääkemääräykset on integroitu sairaalan älylääkekaappeihin. Digitalisointi vähentää lääkitysvirheitä ja tehostaa hoitajan työtä.

Lääkehoito on merkittävä osa hoitotyötä ja lääkevahinkoja tapahtuu. Lähes puolet kaikista estettävissä olevista potilaille haitallisista tapahtumista on seurausta lääkitysvirheistä. Tavallisia virheitä ovat kirjaamisen unohtaminen tai väärin kirjaaminen. Ongelmaan on alalla kiinnitetty paljon huomiota niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Virheet aiheuttavat sekä taloudellisia seuraamuksia että vaikuttavat potilaan hoitoon.

Lääkitysvirheiden estämiseksi ja hoitoprosessin parantamiseksi Tays on digitalisoinut lääkehoidon toteutusta. Jo kymmenillä osastoilla Taysissa hoitajat käyttävät älylääkekaappia.
Aiemmin hoitaja kulki paperisten lääkemääräysten kanssa, etsi ja annosteli kyseiset lääkkeet, kirjasi ottamansa ja lääkitsi potilaan. Paperiset lääkkeenjakokortit ja manuaalinen kirjaaminen tulevat jatkossa jäämään pois.

-Hoitaja tunnistautuu järjestelmään ja lukee potilaan lääkitystiedot. Kaappiin syttyvä valo ohjaa hoitajaa ottamaan juuri tälle potilaalle määrätyt lääkkeet ja kyseisen kaapin ovi aukeaa, kuvailee projektipäällikkö Marjo Uusitalo Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Potilaan luona hoitaja skannaa potilaan rannekkeen ja lääkemukissa olevan tunnisteen, ja varmistaa lääkkeiden oikeellisuuden.

-Digitalisoinnilla pystymme merkittävästi parantamaan potilasturvallisuutta. Inhimillisten virheiden määrä vähenee ja koko lääkeprosessi dokumentoituu automaattisesti.
Älylääkekaapin toteuttaminen on vaatinut useiden erilaisten järjestelmien integraatiota. Tieto potilaalle annetusta lääkehoidosta taltioituu potilastietojärjestelmään sekä sairaala-apteekin toiminnanohjausjärjestelmään. Hoitajien ei esimerkiksi enää tarvitse huolehtia lääkkeiden tilaamisesta, sillä sairaala-apteekilla on ajantasainen tieto lääketilanteesta.

Myös yhteys Omakanta-palveluun on mahdollinen. Tulevaisuudessa potilas voi vaikuttaa tietojensa näkyvyyteen ja helpottaa hoitoprosessia.

-Mikäli potilas antaa sairaalalle luvan, näemme suoraan kanta.fi -palvelusta, mitä lääkkeitä potilaalle on jo aiemmin määrätty ja myös mitä lääkkeitä hän on ostanut. Aiempi lääkitystieto on erittäin tärkeää hoidon kannalta, kertoo Uusitalo.

Taysissa kehitetty älylääkekaappiprosessi on ainutlaatuinen Suomessa, ja sen käyttöä tullaan laajentamaan myös muihin Taysin yksiköihin.

Lisätietoja: projektipäällikkö Marjo Uusitalo, Tays, puhelin 050 357 8148. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Teiskontie 35, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysin uusi pääsisäänkäynti avataan 28.9.17.9.2019 12:31:29 EESTTiedote

Taysin uusi pääsisäänkäynti avataan 28.9. Taysin uusi pääsisäänkäynti avataan lauantaina 28.9. Uudesta pääsisäänkäynnistä on kulkuyhteys useimpiin sairaalan yksiköihin. Neljä vuotta kestänyt etupihahanke kattaa kolme uudisrakennusta, uuden pääsisäänkäynnin sekä pysäköintihallin. Etupihalla sijaitseva Sydänsairaala otettiin käyttöön jo toukokuussa 2018. Taysin uudessa pääaulassa myös palvelut ovat uudistuneet. Aulassa neuvontapisteen lisäksi palvelevat R-kioski, Pikante Cafe, Tammedica-apteekki sekä Subway. Aulassa sijaitsevasta Kohtaamispaikasta voi saada vertaistukea eri potilasjärjestöiltä. Lisäksi aulassa on hiljentymishuone sekä viihtyisä oleskelutila. Osa pysäköintihallista on ollut käytössä jo toukokuusta 2018 alkaen, mutta nyt pysäköintihalli on valmis kokonaisuudessaan, ja siellä on yli 400 autopaikkaa. Pysäköintihallista on suorayhteys liukukäytävää pitkin uuteen pääaulaan tai hissillä suoraan kerroksiin. Myös saattoliikenne ja taksiliikenne ohjataan pysäköintihalliin. Ensimmä

300 sairaalarakentamisen asiantuntijaa Tampereella My Optimal Hospital -konferenssissa 12.-13.9.2.9.2019 14:41:07 EESTTiedote

300 sairaalarakentamisen asiantuntijaa Tampereella My Optimal Hospital –konferenssissa 12.-13.9. Tampereen yliopistollinen sairaala ja Tampereen yliopisto järjestävät ensimmäistä kertaa kansainvälisen sairaalarakentamisen konferenssin. Tapahtuma kokoaa 300 sairaalapäättäjää ja kehittäjää sekä sairaalasuunnittelun ja sairaalarakentamisen asiantuntijaa. Osallistujia on pohjoismaiden lisäksi mm. Hollannista, Englannista, USA:sta ja Japanista. Konferenssi on loppuunmyyty. My Optimal Hospital -konferenssi tarjoaa monipuolisen katsauksen sairaalatoiminnan ja sairaalan prosessien optimointiin niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Teemoina ovat sairaalan tilaratkaisut, asiakaslähtöinen tilasuunnittelu ja tilojen kehittäminen sairaalan toiminnan ehdoilla. Miten rakennetaan viihtyisä mutta tehokas sairaalaympäristö? Miten alati muuttuvassa yhteiskunnassa rakennetaan sairaala, joka palvelee sekä nyt että tulevaisuudessa? Sairaalakehittämistä tarkastellaan eri toimintojen näkökulmista huomioiden

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme