Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Älylääkekaappi varmistaa, että potilas saa oikeat lääkkeet

Jaa

Tays on ensimmäinen suomalainen sairaala, jossa lääkemääräykset on integroitu sairaalan älylääkekaappeihin. Digitalisointi vähentää lääkitysvirheitä ja tehostaa hoitajan työtä.

Lääkehoito on merkittävä osa hoitotyötä ja lääkevahinkoja tapahtuu. Lähes puolet kaikista estettävissä olevista potilaille haitallisista tapahtumista on seurausta lääkitysvirheistä. Tavallisia virheitä ovat kirjaamisen unohtaminen tai väärin kirjaaminen. Ongelmaan on alalla kiinnitetty paljon huomiota niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Virheet aiheuttavat sekä taloudellisia seuraamuksia että vaikuttavat potilaan hoitoon.

Lääkitysvirheiden estämiseksi ja hoitoprosessin parantamiseksi Tays on digitalisoinut lääkehoidon toteutusta. Jo kymmenillä osastoilla Taysissa hoitajat käyttävät älylääkekaappia.
Aiemmin hoitaja kulki paperisten lääkemääräysten kanssa, etsi ja annosteli kyseiset lääkkeet, kirjasi ottamansa ja lääkitsi potilaan. Paperiset lääkkeenjakokortit ja manuaalinen kirjaaminen tulevat jatkossa jäämään pois.

-Hoitaja tunnistautuu järjestelmään ja lukee potilaan lääkitystiedot. Kaappiin syttyvä valo ohjaa hoitajaa ottamaan juuri tälle potilaalle määrätyt lääkkeet ja kyseisen kaapin ovi aukeaa, kuvailee projektipäällikkö Marjo Uusitalo Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Potilaan luona hoitaja skannaa potilaan rannekkeen ja lääkemukissa olevan tunnisteen, ja varmistaa lääkkeiden oikeellisuuden.

-Digitalisoinnilla pystymme merkittävästi parantamaan potilasturvallisuutta. Inhimillisten virheiden määrä vähenee ja koko lääkeprosessi dokumentoituu automaattisesti.
Älylääkekaapin toteuttaminen on vaatinut useiden erilaisten järjestelmien integraatiota. Tieto potilaalle annetusta lääkehoidosta taltioituu potilastietojärjestelmään sekä sairaala-apteekin toiminnanohjausjärjestelmään. Hoitajien ei esimerkiksi enää tarvitse huolehtia lääkkeiden tilaamisesta, sillä sairaala-apteekilla on ajantasainen tieto lääketilanteesta.

Myös yhteys Omakanta-palveluun on mahdollinen. Tulevaisuudessa potilas voi vaikuttaa tietojensa näkyvyyteen ja helpottaa hoitoprosessia.

-Mikäli potilas antaa sairaalalle luvan, näemme suoraan kanta.fi -palvelusta, mitä lääkkeitä potilaalle on jo aiemmin määrätty ja myös mitä lääkkeitä hän on ostanut. Aiempi lääkitystieto on erittäin tärkeää hoidon kannalta, kertoo Uusitalo.

Taysissa kehitetty älylääkekaappiprosessi on ainutlaatuinen Suomessa, ja sen käyttöä tullaan laajentamaan myös muihin Taysin yksiköihin.

Lisätietoja: projektipäällikkö Marjo Uusitalo, Tays, puhelin 050 357 8148. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays Kehitysyhtiö Oy:n toiminta on käynnistynyt2.6.2020 14:08:33 EESTTiedote

Tays Kehitysyhtiö Oy perustettiin Tähtisairaala -hankkeen yhtenä tuloksena. Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien yhteisen Kehitysyhtiön toiminta on nyt käynnistynyt Matti Eskolan tultua valittua yhtiön toimitusjohtajaksi. Kesäkuun aikana sairaanhoitopiirien hallitusten käsittelyyn tulee sairaanhoitopiirien ja Kehitysyhtiön pitkäkestoinen, vuoden 2023 loppuun saakka jatkuva yhteistyösopimus.

Puoliso tai tukihenkilö voi 1.6. lähtien osallistua myös synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä keisarileikkaukseen Taysissa29.5.2020 11:59:26 EESTTiedote

Puolison tai tukihenkilön läsnäolon rajoituksia synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana lievennetään 1.6.2020 alkaen Taysissa. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme