Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Anna kodin sähkölaitteiden asennus ammattilaisen tehtäväksi

Jaa

Sähköasennustavat ja mm. johtimia koskevat värisäännöt ovat vuosien varrella muuttuneet. Muutokset aiheuttavat toistuvasti vaaratilanteita esimerkiksi liesien ja kiukaiden vaihdon yhteydessä.

Tämänkin virheellisen kytkennän korjasi sähköalan ammattilainen. 
Kuva: Pohjois-Suomen Sähkö Oy
Tämänkin virheellisen kytkennän korjasi sähköalan ammattilainen. Kuva: Pohjois-Suomen Sähkö OySähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULiin on kantautunut eri puolilta maatamme jäsenyrityksistä huoli virheellisesti asennetuista kodin laitteista. Asialla ovat usein olleet laitteita toimittavien kuljetusyritysten edustajat, joilla ei aina ole sähköasennuksissa vaadittavaa osaamista ja pätevyyttä, kertoo STULin tekninen asiantuntija Henrik Rousku.

Esimerkiksi sähkölieden kytkeminen sähköverkkoon on sähkötyötä, jonka tekijällä on sähköturvallisuuslain mukaisesti oltava kyseiseen työhön riittävä ammattitaito.  Työhön liittyy useita riskejä erityisesti asennettaessa uusi liesi vanhan tilalle.

Johdinten värit ovat muuttuneet

Vanhojen sähköasennusten johdinvärit eivät useinkaan vastaa nykypäivänä käytössä olevia liitoskaapelien värejä. Samoin mahdollisuus kytkeä liesi joko 1- tai 3-vaiheisesti riippuen huoneiston sähköverkosta voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos kytkentätyön suorittaja ei ole asiaan perehtynyt ammattilainen.

- Vanhoissa asennuksissa yleinen ns. nollauksen käyttäminen vikasuojauksena voi aiheuttaa hengenvaaran käyttäjälle, jos asennustyön tekijä ei tunne asiaa. On tullut vastaan tilanteita, joissa uuden lieden suojajohdin on jopa kytketty jännitteiseen johtimeen, jolloin laitteen runko on jännitteinen ja esim. yhtäaikainen laitteen rungon ja vieressä olevan metallisen tiskipöydän koskettaminen voi aiheuttaa tappavan sähköiskun, tietää Rousku.

Valmistajan ohjeissa edellytetään yleensä, että asennustyön suorittaa valtuutettu sähköasennusliike. Huomionarvoista on, että valmistajan antama takuu ei korvaa virheellisestä asennuksesta johtuvia laitteiden rikkoontumisia.

Ajokortti ei ole sähköasennuslupa

Laitekytkentävirheet eivät koske vain liesiä. Virheelliset kytkennät aiheuttavat ongelmia myös mm. pesukone- ja astianpesukoneasennuksissa. STULin jäsenyritysten asentajakunta on asiakaskohteissaan tehnyt useita ”löytöjä” virheellisistä asennuksista, jotka asiakkaiden kertomusten mukaan on useimmiten tehty laitteet toimittaneiden kuljetusliikkeiden henkilöstön toimesta.

- Kodinkoneita toimittavien kuljetusliikkeiden edustajat ovat harvoin ammatillisesti päteviä sähköasentajia, vaikka voivat sellaista vaikutelmaa antaakin. Valmistajat, maahantuojat ja myyjäliikkeet käyttävät heitä laitteiden asennukseen kustannussyistä, valitettavasti, pahoittelee Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuori.

- Kokemuksesta voimme kertoa mm. useamman vesivahingon johtuneen ei-ammattilaisen tekemistä liitännöistä. Näiden seurauksena on jouduttu pitkäkestoisiin ja kalliisiin remontteihin. Virheet sähköasennuksissa ovat kuitenkin jopa hengenvaarallisia ja seuraukset sellaisia, joita ei rahalla voi korvata, sanoo Lounatvuori.

Laitteen haltija vastaa sähköturvallisuudesta

Sähköturvallisuuslain mukaan sähkölaitteiston haltijalla on vastuu laitteiston turvallisuudesta. Haltija huolehtii vastuustaan teettämällä sähköalan ammattitaitoa vaativat työt riittävät oikeudet omaavalla asennusliikkeellä.

- Lieden asennus on sähkötyötä. Ostaja voi kysyä, onko asennustyön suorittajalla työhön oikeuttava sähköpätevyystodistus tai yrityksellä, jonka palveluksessa asennustyön tekijä on, riittävän pätevyyden omaava sähkötöiden johtaja, joka vastaa siitä, että asennus on tehty turvallisesti, ohjeistaa Henrik Rousku.

Pätevyydet ja urakointioikeudet omaavien sähköasennusyritysten yhteystietoja voi hakea valtakunnallisesta www.löydäsähkömies.fi -palvelusta. Palvelussa mukana olevat sähköurakoitsijat ovat kaikki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Tekninen asiantuntija Henrik Rousku, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 09 547 610, henrik.rousku@sahkoinfo.fi
- Toimitusjohtaja Juha Lounatvuori, Pohjois-Suomen Sähkö Oy, puh. 0400 666 316, juha.lounatvuori@pssahko.fi
- Viestintäjohtaja Paula Ihamäki, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 041 451 5482, paula.ihamaki@stul.fi

Kuvat

Tämänkin virheellisen kytkennän korjasi sähköalan ammattilainen. 
Kuva: Pohjois-Suomen Sähkö Oy
Tämänkin virheellisen kytkennän korjasi sähköalan ammattilainen. Kuva: Pohjois-Suomen Sähkö Oy
Lataa
Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuori
Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuori
Lataa
STUL ry:n tekninen asiantuntija Henrik Rousku.
STUL ry:n tekninen asiantuntija Henrik Rousku.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Harakantie 18 b
02601 Espoo

09 547 610http://www.stul.fi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa.  
www.stul.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme