Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Asiakkaan näkökulman tärkeys korostui ”Sosiaalityö hyvinvointivaltion tienhaaroissa” -seminaarissa

Jaa

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa järjestettiin keskiviikkona 20.3.2019 perinteinen maakuntaseminaari otsikolla ”Sosiaalityö hyvinvointivaltion tienhaaroissa”. Samalla juhlistettiin 60 vuotta täyttävää sosiaalityön professori Aila-Leena Matthiesia. Matthies on toiminut sosiaalityön professorina Saksassa ja Suomessa. Hänet on myös valittu Suomen edustajaksi eurooppalaisen sosiaalityön koulutusta järjestävien yliopistojen verkostoon (IASSW). Matthies korostaa sosiaalityön yhteyttä paikallisiin yhteisöihin, tähdentäen erityisesti asiakkaiden näkökulmaa.

Johtaja Tanja Risikko korosti avauspuheenvuorossaan sosiaalityön koulutuksen ja tutkimuksen vetovoimaisuutta. Hakijoita maisteriopintoihin on runsaasti ja yhteistyö käytännön toimijoiden kanssa on aktiivista.

Juhlapuheen piti Ljubljanan yliopiston sosiaalityön professori Vesna Leskošek. Hän tarkasteli köyhyyden, ruokapolitiikan ja -bisneksen yhteyksiä hyvinvointivaltiossa. Puheenvuoro nosti esiin köyhyyden poistamiseen liittyviä eettisiä ristiriitoja.

Jyväskylän yliopiston sosiaalityön professori emeritus Mikko Mäntysaari muistutti puheessaan siitä, että sosiaalityön juuret ovat vapaaehtoistyön paikallisessa toiminnassa ja kuntien sosiaalihuollossa. Mäntysaari kantoi huolta päätöksenteon karkaamisesta paikallistasolta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.

Tutkijatohtori Ingo Stamm Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta muistutti puheenvuorossaansosiaalityön olevan ensisijaisesti ihmisoikeustyötä.                        

Päivänsankari Matthies piti esityksen uransa tärkeistä teemoista, joiksi hän nosti ihmisen kohtaamisen, epäoikeudenmukaisuuteen puuttumisen ja vaikuttamistyön mahdollisuudet. Esityksessään Matthies tähdensi, että ihmisten viestien esiin tuominen arjesta ja ihmisten arvostava kohtaaminen on sosiaalityön ydintä.

Näistä teemoista jatkettiin vielä iltapäivän päättävässä paneelissa. Panelistit edustivat tutkimus- koulutus- ja käytäntöyhteyksiä.

Sosiaalipalveluiden suurkuluttaja, Pohjois-Savon hammaskariesyhdistyksen rahastuksen hoitaja, eläkeläinen Tyyne Kettunen (Tahtiteatteri) kiiti myös halki Suomen Siilinjärveltä onnittelemaan päivän sankaria. Kokemusasiantuntijana hän antoi varsin kattavan kuvauksen SOTE-uudistuksesta ja kuinka se näyttäytyy tavallisen eläkeläisen arjessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kati Turtiainen, kati.turtiainen@chydenius.fi, +358 40 6691 955

Kuvat

Lataa
Aila-Leena Matthies ja Tyyne Kettunen (Tahtiteatteri)
Aila-Leena Matthies ja Tyyne Kettunen (Tahtiteatteri)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas paljastaa lähiliikuntapaikkasi24.4.2019 09:30:00 EESTTiedote

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas kerää yhteen julkisten liikuntapaikkojen, ulkoilureittien ja virkistysalueiden tietoja. Juuri julkaistu kehittyneempi versio järjestelmästä tarjoaa avointa ja maksutonta tietoa Suomen liikuntapaikoista, niiden ominaisuuksista ja erilaisten liikuntapaikkojen tarjonnasta Suomen eri osissa. Lipas-tietokantaa ylläpitää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.

Runsas fyysinen aktiivisuus nuoruudessa yhteydessä vähäisempään tupakointiin aikuisuudessa23.4.2019 10:00:00 EESTTiedote

Fyysisesti aktiivinen nuoruus on yhteydessä tupakoimattomuuteen myöhemmällä iällä. Vaikka fyysinen aktiivisuus vähenisi iän myötä, on nuoruuden aktiivisella elämäntyylillä silti ehkäisevä vaikutus tupakointiin. Läpi elämänsä vain vähän aktiivisesti liikkuvat miehet ja naiset tupakoivat huomattavasti todennäköisemmin kuin liikuntaa pysyvästi harrastavat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme