Hansdotter Oy

Australialaisyritys laajenee Suomeen

Jaa

Suomeen toukokuun lopussa rantautuva, australialainen älyteknologiaa tuottava Imagine Intelligent Materials ratkoo esimerkiksi vanhustenhoidon ja kaivosjätteen käsittelyn ongelmia grafeenipinnoitteeseen perustuvilla tuotteillaan.

- Parketin, laminaatin tai muun lattiapinnoitteen alle tuleva materiaali pinnoitetaan edullisesti tuottamallamme grafeenilla. Kun mattoon liitetään älykäs tunnistinjärjestelmä ja analytiikkaohjelmisto, lattia alkaa kertoa, liikutaanko sen päällä. Tästä on apua esimerkiksi hoivataloissa, joissa voidaan valvoa, onko huoneistossa liikettä vai ei, Imaginen Suomen ja Euroopan toimintoja johtava ja Nokialla aiemmin matkapuhelinkehityksen johtotehtävissä 20 vuotta toiminut Jaakko Kaidesoja kertoo.

Samanlainen grafeenipintainen matto voidaan asentaa myös uudisrakennuksiin ja saneerauskohteisiin valvomaan kosteusvahinkoja. Tällä on merkittävä positiivinen vaikutus rakennusten elinkaarikustannuksiin, koska mahdollisiin vahinkoihin päästään kiinni nopeasti.

­ - Älykkäiden rakennusten markkinoiden on ennustettu kuusinkertaistuvan 32 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Tälle markkinalle tarjoamme useita rakennusten laatua sekä käyttöä ja ylläpitoa parantavia innovatiivisia ratkaisuja.

Rajattomat sovellusmahdollisuudet

Imaginella on parhaillaan menossa Suomessa sekä sijoittajakiertue että eri toimialoille erikoistuneiden sovelluskehittäjäkumppanien etsintä. Samalla Kaidesoja rekrytoi 5–10 hengen ydintiimiään.

- Etsimme kumppaneiksi yrityksiä, joissa on syvällistä osaamista esimerkiksi rakentamisesta, hoivapalveluista, liikenneinfrasta tai kaivosalasta sekä niille data-analyysiin perustuvien sovellusten kehittämisestä.

Imaginen kehittämä järjestelmä on edullisempi valmistaa ja käyttää kuin nykyiset yksittäisiin antureihin perustuvat järjestelmät, ja se soveltuu antureita paremmin laajojen pintojen kosteus-, paine- ja rakennemuutosten havainnointiin.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on käynnistämässä tutkimusyhteistyötä Imaginen tuotekehityksen kanssa.

- On hienoa, että Imaginen kaltainen korkean teknologian tutkimusta ja valmistusta harjoittava yritys tulee Suomeen. Etsimme parhaillaan alueita, joilla voimme tehdä parhaiten yhteistyötä, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara sanoo.

Myös kaivosala on lupaava sovellusalue.

- Kaivosalueilla jätekasojen alle asennettu grafeenipinnoitettu matto tunnistaa vuodot ja hälyttää pelastusmiehistön ajoissa töihin, eikä vasta sitten kun ympäristö on jo pilalla, Kaidesoja sanoo.

Kaivos- ja hoiva-alan sekä rakentamisen lisäksi Imaginen sovelluksilla on markkinoita kaikkialla siellä, missä tarvitaan edullista, helposti käyttöönotettavaa ja huoltovapaata älykkäiden pintojen kommunikaatiota.

- Älytiet ovat oiva esimerkki. Tiepinnan alla oleva materiaalipinnoite ilmaisee rekan akselipainon. Jos se on yli sallitun, kamera ottaa kuvan rekisterikilvestä ja sakkolappu lähtee automaattisesti liikennöitsijälle.

Kolmella mantereella

Imagine rakentaa liiketoimintaansa sekä teknologiansa lisensoinnin että sovellusten ja palveluiden varaan.

- Teknologiamme juuret ovat Australiassa, jossa on erittäin hyvä materiaali- ja nanoteknologian osaaminen. Laite- ja ohjelmistokehitykseen olemme palkkaamassa resursseja Suomeen, ja Kaliforniasta saamme tarvittavan pilvipalveluosaamisen. Suomalaisten kumppaneiden rooli ratkaisujen tuotteistuksessa on myös merkittävä, Kaidesoja sanoo. Suomeen tullaan perustamaan tuotekehityskeskus, joka sijoittuu joko Saloon, Tampereelle, Ouluun tai Etelä-Suomeen.

Imaginen grafeenituotanto poikkeaa muista tuotantotavoista siinä, ettei sillä pyritä mahdollisimman puhtaaseen vaan hyvin tasalaatuiseen lopputuotteeseen. Näin grafeenin ominaisuudet ja käyttäytyminen tunnetaan tarkoin ja sitä voidaan käyttää suuria määriä massavalmistuksessa.

Yrityksen kehittämä grafeenia tuottava kompakti, ja jatkossa mahdollisesti jopa konttiin pakattava, tehdas maksaa alle miljoona euroa. Se voidaan rakentaa nopeasti ja siirtää tarvittaessa helposti paikasta toiseen.

Imaginen oman tehtaan vuosituotanto on 10 tonnia vuodessa. Tämä riittää noin 140 jalkapallokenttään, joiden olosuhteita voidaan valvoa etänä ja reaaliaikaisesti.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Intro

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaakko Kaidesoja
p. 040 724 6123
jaakko.kaidesoja@imgne.com

Chris Gilbey
p. +61 414 223 763
chris.gilbey@imgne.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hansdotter Oy
Hansdotter Oy
Linnankatu 3
20100 TURKU

https://hansdotter.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hansdotter Oy

Raumaster Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Kari Pasanen11.11.2019 15:00:00 EET | Tiedote

Raumaster Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Paperitekniikan DI Kari Pasanen. Raumasterille Pasanen siirtyy vuoden 2020 alussa UPM Communication Papers Oy:n Regional maintenance directorin tehtävistä. Varsinaiset toimitusjohtajan tehtävät hän aloittaa 1.2.2020. Pasanen on aiemmin toiminut muun muassa UPM-Kymmene Oyj:n Rauman tehtaanjohtajana. ”Karin kolmenkymmenen vuoden aikana paperiteollisuuden suuryritysten palveluksessa keräämä verkosto ja johtamiskokemus luo loistavan pohjan johtaa vakaata perheyritystämme uudelle vuosikymmenelle”, Raumaster Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jouko Mäkilä kommentoi valintaa tuoreeltaan. Raumaster Oy has chosen M.Sc. in Paper Technics Kari Pasanen to be nominated as new CEO. Pasanen will come to Raumaster at the beginning of the year 2020 and will start in his CEO duties at 1st of February 2020. He comes to Raumaster from UPM Communication Papers Oy where he has been working as Regional maintenance director (North), Finland & UK, UPM Paper ENA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme