Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Avustukset vesistöjen kunnostamiseen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan parantamiseen haettavissa syksyllä

Jaa

Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoitushaku aukeaa syksyllä. ELY-keskukset myöntävät avustusta vesien tilaa ja käyttöä parantaviin vesistökunnostushankkeisiin sekä kokonaisvaltaista maa- ja metsätalouden vesienhallintaa edistäviin hankkeisiin. Avustusten hakuaika on 18.10.-30.11.2022.

Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoitushaku aukeaa lokakuussa, joten nyt on hyvä aika aloittaa oman hankkeen suunnittelu! ELY-keskukset myöntävät avustusta vesien tilaa ja käyttöä parantaviin vesistökunnostushankkeisiin sekä kokonaisvaltaista maa- ja metsätalouden vesienhallintaa edistäviin hankkeisiin. Avustusten hakuaika on 18.10.-30.11.2022.

Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta avustettavilla hankkeilla parannetaan vesien ja vesiympäristön tilaa, lisätään luonnon monimuotoisuutta ja monitavoitteista, kestävää vesienhallintaa sekä vahvistetaan kunnostustoimijoiden yhteistyötä.

Avustuksia myönnetty vuodesta 2019 yli miljoona euroa

Tehostamisohjelman varoja on käytetty Pohjois-Karjalassa vuodesta 2019 alkaen noin 45 hankkeen avustamiseen. Avustuksia on myönnetty vesistöjen kunnostushankkeisiin 1 010 000 €, pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laadintaan 11 000 € ja maa- ja metsätalouden vesienhallinnan hankkeisiin 210 000 €. Yhteensä avustuksia on myönnetty tehostamisohjelman aikana Pohjois-Karjalassa 1 230 000 €. Avustus on ollut pääsääntöisesti puolet hankkeen kustannuksista.

Pohjois-Karjalassa tehostamisohjelmasta avustetuissa hankkeissa on toteutettu vesien tilaa parantavia toimenpiteitä sekä vesistöissä että niiden valuma-alueilla. Hankkeissa on tehty vesikasvillisuuden niittoja, hoitokalastusta sekä erilaisia vesiensuojeluratkaisuja, kuten kosteikoita, pohjakynnyksiä ja eroosiontorjuntaa. Myös suoalueita on ennallistettu alueilla, jotka kytkeytyvät ja vaikuttavat lähivesistöjen tilaan.

Avustusta tarjolla kunnostushankkeisiin ja suunnitteluun

Avustuksia vesistöjen kunnostamiseen voidaan myöntää konkreettisiin kunnostushankkeisiin, jotka edistävät pinta- ja pohjavesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä. Avustusta voi ja kannattaa hakea myös suunnitteluhankkeisiin. Ensisijaisia ovat hankkeet, joiden kohdevesistö on hyvää huonommassa tilassa tai riskissä tilan heikkenemiselle.

Kunnille kohdistettuja avustuksia pohjavesien suojelusuunnitelmien laadintaan ja suunnitelmien päivittämiseen suunnataan erityisesti vesienhoidossa tunnistetuille riski- ja selvityskohdealueille. Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan avustuksilla edistetään valuma-aluelähtöisten vesistökunnostusten suunnittelua ja toteutusta sekä kehitetään maa- ja metsätalouden vesienhallinnan luonnonmukaisia ratkaisuja ja lisätään niiden käyttöönottoa. Kaikissa tehostamisohjelman hankkeissa pyritään lisäämään kunnostustoimijoiden tiedonvaihtoa ja yhteistyötä.

”Oman alueen pinta- ja pohjavesien tilaan ja esitettyihin toimenpiteisiin voi tutustua oman alueen vesienhoidon toimenpideohjelman kautta. Toimenpideohjelmat löytyvät paitsi ympäristöhallinnon verkkosivuilta, myös valtakunnallisesta verkkopalvelusta osoitteesta etpo.fi, kertoo suunnittelija Rosanna Sjövik Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Avustusten hakuaika alkaa 18.10.

Avustuksia voi hakea ELY-keskuksesta 18.10. alkaen. Hakuaika päättyy 30.11.2022. Avustusta voi hakea esimerkiksi rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, jokin vesilain mukainen yhteisö tai kunta. Avustusten hakuilmoitus julkaistaan lähempänä hakuaikaa.

Sitä odotellessa hankkeen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä parhaaseen lopputulokseen päästään paikallisten ja alueellisten toimijoiden yhteistyöllä. Toimenpiteille tarvitaan suunnitelmat sekä maanomistajan ja vesialueen omistajan suostumukset. Hanketta suunniteltaessa kannattaa olla yhteydessä paikalliseen ELY-keskukseen, joka osaa auttaa kunnostusten tarpeen arvioinnissa, hankkeen suunnittelussa ja sopivien kunnostusmenetelmien valinnassa.

”Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa yhteyttä voi ottaa myös KAIPO-verkkoon, joka järjestää vesienhoitoon liittyviä tilaisuuksia ja antaa vesistökunnostuksiin liittyvää neuvontaa. Syksylle on suunnitteilla avustushakuun keskittyvä työpaja, jossa on mahdollisuus keskustella omasta kunnostushankeideasta KAIPO-verkon ja ELY-keskusten asiantuntijoiden kanssa. Kaikki vesistökunnostuksista kiinnostuneet ovat myös tervetulleita valtakunnallisen Vesistökunnostusverkoston aamukahveille, joilla kuullaan kerran kuussa vesistökunnostuskuulumisia eri puolilta maata leppoisasti aamukahvin tai -teen äärellä”, Sjövik vinkkaa.

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistökunnostukset:
Rosanna Sjövik, suunnittleija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, rosanna.sjovik(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 027

Pohjavedet:
Mika Huttunen, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, mika.huttunen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 202

Maa- ja metsätalouden vesienhallinta:
Henri Vaarala, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, henri.vaarala(at)ely-keskus.fi, p. 0295 037 089
Essi Hillgren, ympäristöasiantuntija, Varsinais-Suomen ELY-keskus, essi.hillgren(at)ely-keskus.fi, p. 0295 022 022

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 8 456 työtöntä22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 8 456 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien määrä oli laskenut 6 % (493 henkilöä). Lomautettuja Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 364 henkilöä, lähes saman verran kuin vuosi sitten. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (71 466 henkilöä) oli 11,8 %. Vuosi sitten työttömien osuus työvoimasta oli 12,5 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 8,8 %, vuotta aikaisemmin osuus oli 9,8 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan löytyy työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolta. Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa (stat.fi) Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus ja nuorisotyöttömyyden seuranta -dokumentit Tuore työlli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme