Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Suomen talous kasvaa lähivuodet muita Pohjoismaita hitaammin

Jaa

Pohjoismaiset taloudet ovat toistaiseksi pitäneet hyvin pintansa maailmantalouden ongelmien edessä. Danske Bankin Nordic Outlook -katsauksen mukaan kasvu hidastuu nyt erityisesti Suomessa.

Suomen talous kehittyy muista Pohjoismaista poikkeavalla tavalla, ennustaa Danske Bank Nordic Outlook -katsauksessa. Viime vuonna Suomessa talous kasvoi vielä kärkivauhtia, mutta uusissa ennusteissa ero muihin Pohjoismaihin kasvaa erityisesti ensi vuonna.

Suomeen Danske Bank ennustaa ensi vuodeksi 1,0 prosentin talouskasvua, kun Norjassa luku on 2,3 prosenttia, Tanskassa 1,6 ja Ruotsissa 1,5 prosenttia. Ennusteen ovat laatineet Danske Bankin ekonomistit Pohjoismaissa. Ekonomistit ennustavat ensi vuodelle Ruotsia lukuun ottamatta hiipuvaa talouskasvua.

Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki selittää Suomen heikkoutta ikärakenteella ja säästämisen kasvulla.

”Suomi on saavuttamassa normaalin potentiaalisen kasvuvauhdin, joka on väestön ikärakenteen takia matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi suomalaiset kuluttajat näyttävät lisänneen säästämistä, mikä onkin ollut muita Pohjoismaita vähäisempää”, Kuoppamäki sanoo.

Suomi on viime vuodet nauttinut aiempiin vuosiin verrattuna suotuisasta talouskehityksestä, mutta nyt ennusteet ovat näyttävät vaisuja kasvulukuja. Danske Bankin tuore suhdannekatsaus alensi kuluvan vuoden kasvuennustetta 1,7 prosentista 1,3 prosenttiin.

Maailmantalous heikentynyt vuoden 2018 puolivälistä

Pohjoismaat ovat toistaiseksi osoittautuneet yllättävän kestäviksi maailmantalouden paineiden keskellä, Danske Bank arvioi.

”Maailman ja erityisesti Euroopan taloudet ovat heikentyneet vuoden 2018 puolivälistä Saksan teollisuuden, kauppasotaan liittyvän poliittisen epävarmuuden, brexitin ja Italian talousvaikeuksien myötä. Tähän mennessä pohjoismaiset taloudet ovat olleet huomattavan kestäviä, mikä on näkynyt talouskasvussa ja hyvinä vientilukuina”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Viennin kasvua ovat pitäneet yllä Suomessa laivatoimitukset, Tanskassa lääketeollisuus ja tuulivoimalat, Ruotsissa palvelujen vienti ja Norjassa öljyyn liittyvät investoinnit.
Pohjoismaat ovat pieniä avoimia talouksia, jotka ovat hyvin riippuvaisia kansainvälisestä kehityksestä.

”Uskomme, että matalampi kasvu näkyy pian myös pohjoismaalaisia talouksia kuvaavassa datassa, mutta paikallisen kehityksen vaimentamana tai voimistama.”

Olsenin arvioin mukaan Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodalla on vähän suoria vaikutuksia Pohjoismaihin.

”Jos Yhdysvallat alkaa painostaa Eurooppaa, Pohjoismaiset teollisuusyhtiöt kärsisivät myös suoraan esimerkiksi autoteollisuuden kautta. Jos sekava brexit-ratkaisu laukaisee taantuman Isossa-Britanniassa, se tuntuu koko Euroopassa.”

Lue koko julkaisu täältä: https://research.danskebank.com/research/#/Research/articlepreview/1e18540c-58c3-4148-a27b-3ada7d21f9c4/EN

POHJOISMAAT

   

ennuste

ennuste

 

BKT:n kehitys

2018

2019

2020

Suomi

2,3

1,3

1,0

Tanska

1,4

1,7

1,6

       

Ruotsi

2,5

1,3

1,5

Norja

2,2

2,6

2,3

       

Ennusteet: Danske Bank

     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Kuoppamäki, pääekonomisti, Danske Bank, puh. 050 424 0025, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme