Kainuun ELY-keskus

Haku uusiin ympäristösopimuksiin käynnissä

Jaa

Uusia, viisivuotisia ympäristösopimuksia on mahdollista hakea parhaillaan. Hakuaika päättyy 15. kesäkuuta. Lomakkeet palautetaan Kainuun ELY-keskukseen.

Verkkoaitaa Naapurinvaaralla luontopolun varrella toukokuussa 2021. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Verkkoaitaa Naapurinvaaralla luontopolun varrella toukokuussa 2021. (kuva: Kimmo Rauatmaa)

Ympäristösopimuksia voi tänä vuonna hakea kosteikkojen hoitoon, maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoon sekä alkuperäiskasvien ylläpitoon. Ympäristösopimuksen tukitaso on 450€/ha.

Tukiasiantuntija Markus Kvist Kainuun ELY-keskuksesta laskee, että Kainuussa on jo reilut 80 ympäristösopimusta. Valtaosa on maaseudun monimuotoisuuden ja maiseman hoitoon. Lisäksi on muutamia alkuperäisrotujen kasvattamiseen liittyviä sopimuksia sekä kosteikkosopimuksia.

Sopimuksen tekevät aktiiviviljelijä ja Kainuun ELY –keskus, kun maatilan talouskeskus tai tuotantorakennus sijaitsee Kainuussa. Sopimuksen voivat tehdä myös rekisteröity yhdistys ja se ELY-keskus, jonka toimialueella sopimukseen haettu kohde sijaitsee.

Sopimusalueen on oltava koko sopimuskauden sopimuksen hakijan hallinnassa. Sopimus voidaan tehdä koskemaan myös vuokrattuja alueita edellyttäen, että vuokrasopimus on voimassa vähintään koko sopimuskauden.

Hakemuslomake liitteineen on toimitettava Kainuun ELY-keskukseen. Pakolliset liitteet ovat: suunnitelmakartta, hoitosuunnitelma, alueen mahdolliset vuokrasopimukset sekä jäljennös kokouspöytäkirjasta, jossa sopimuksen hakemisesta on päätetty (ry).

Naapurinvaaran haka-alue hakee jatkoa hoitosopimukselle

Kari Meriläinen Sotkamosta on hoitanut viime vuosina haka-aluetta Naapurinvaaralla. Hoidettu alue on maakunnallisesti arvokas perinnebiotyyppi.

”Tänä keväänä on korjattu aitoja ja raivattu aluetta.”

Maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoon saatu tuki on Meriläisen mukaan kulunut vuosittaisiin kunnostustöihin. Alue on 15,35 hehtaarin suuruinen ja sen läpi kulkee muun muassa Lepikon lenkki -luontopolku.

”Tarkoitus on tänä vuonna hakea uudelleen tukea alueen hoitoon. Tämä on kuitenkin jatkuvaa työtä.”

Kivinen maaperä pitää huolen, että aidan rakennus on totista työtä. Aitaa on alueella yhteensä kolmisen kilometriä. Osa on puuaitaa.

”Siihen kun aidanseipään isket maahan niin kivihän siellä vastaan tulee.”

Monimuotoisuuden ja maisemanhoito tukee Naapurinvaaran maisemahoitoalueen arvoa. Naapurinvaaran vaara-asutus yhdistelmä arvokkaita luonnonympäristöjä ja laajoja perinnebiotooppeja sekä tasapainoista rakentamista.

Naapurinvaaran kulttuurimaisemassa toimivia maatiloja on kymmenkunta. Naapurinvaaran maisemanhoitoalue on laajuudeltaan 2800 hehtaaria ja se on miltei kokonaan yksityisomistuksessa. Peltoja on viljelyssä noin 470 hehtaaria.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Tukiasiantuntija Markus Kvist
markus.kvist@ely-keskus.fi
+358 295 023 564

Kuvat

Verkkoaitaa Naapurinvaaralla luontopolun varrella toukokuussa 2021. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Verkkoaitaa Naapurinvaaralla luontopolun varrella toukokuussa 2021. (kuva: Kimmo Rauatmaa)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) liittymän parantaminen rakentamalla kiertoliittymä, Sotkamo, tiesuunnitelma15.6.2021 08:57:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii lain liikennejärjestelmästä ja maanteistä mukaista tiesuunnitelmaa Sotkamoon maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) parantamiseksi rakentamalla liittymään kiertoliittymä. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Sotkamon kunnan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme