Jyväskylän yliopisto

Hubit tarjoavat yhteisöllisyyttä etäopiskeluun Keski-Suomessa

Jaa

Meneillään oleva poikkeusaika on osoittanut, että työn tai opintojen ei tarvitse olla välttämättä samalla paikkakunnalla kuin niiden tekijän. HUBITTAAKO?-hanke kehittää Keski-Suomessa ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.

Hubien tarkoituksena on lisätä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia Keski-Suomessa.
Hubien tarkoituksena on lisätä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia Keski-Suomessa.

Elinkeinoelämän murros ja digitalisaatio tarjoavat uusia mahdollisuuksia etäyhteyksin tehtävään opiskeluun tai työhön, joiden avulla kasvukeskuksista kauempana sijaitseviin kuntiin voidaan saada lisää asukkaita, elinvoimaa, yrityksiä ja yrittäjiä. Vuonna 2020 käynnistynyt HUBITTAAKO?-hanke on testannut digitalisaation mahdollisuuksia Pihtiputaalla, ja toimintaa on tarkoitus kehittää muissakin keskisuomalaisissa kunnissa.

”Tavoitteena on rakentaa Keski-Suomeen aktiivisesti yhteistyötä tekevä hubien eli yhteisöllisten työtilojen verkosto sekä vastata sen avulla alueellisiin osaamis- ja koulutustarpeisiin. Näin laajennetaan korkeakoulujen jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia Jyväskylän ulkopuolella”, hankkeen projektipäällikkö Miia Hiironen kertoo.

Osaamista kehitetään avoimilla korkeakouluopinnoilla

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on hanketta koordinoivan Pihtiputaan kunnan aisaparina vastaamassa esiin tuleviin koulutustarpeisiin. HUBITTAAKO?-hanke tekee yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa, jotta tarjottava koulutus auttaa työntekijöitä kehittämään osaamistaan työelämän tarpeiden mukaisesti.

Eri kuntiin perustettavien hubien hyödyntämisen perusajatuksena on opiskelun paikallisuus, yhteisöllisyys ja vertaistuki.

”Yhteisöllisten työtilojen kautta voidaan lisätä tietoisuutta avoimesta korkeakouluopetuksesta sekä järjestää opetusta ja ohjausta niissä paikallisesti. Verkko-opetus lisää saavutettavuutta, mutta opiskelijat saattavat tarvita tukea opinnoissaan. Esimerkiksi paikallisesti järjestetty opintoryhmä voi edistää opintotavoitteiden toteutumista”, kertoo koulutuspäällikkö Muru Linjala Jyväskylän yliopiston avoimesta yliopistosta. Hän on mukana HUBITTAAKO?-hankkeessa valmistelemassa opintotarjontaa.

Hankkeessa kartoitetaan työntekijöiden osaamistarpeita eri kunnissa. Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto kehittää koulutustarjontaa tähän kysyntään sopivaksi. Opinnot voivat olla esimerkiksi työllisyyttä tukevia lyhytkoulutuksia tai pidempikestoisia koulutuspolkuja, kuten tutkintotavoitteista opiskelua esimerkiksi avoimen väylän kautta tutkintokoulutukseen.

Tavoitteena työelämän ja jatkuvan oppimisen aktiivinen yhteistyöverkosto

Vuonna 2022 hankkeen luomassa maakunnallisessa yhteistyöverkostossa on tarkoitus olla vähintään neljä yhteisöllistä työtilaa eri puolilla Keski-Suomea. Näihin eri toimipisteisiin etsitään sekä säännöllisesti tiloissa toimivia yrityksiä että vaihtuvia toimijoita. Hankkeen aikana rakennettavan yhteistyöverkoston on siis tarkoitus linkittyä koulutuksen tarjoajien lisäksi myös yrityksiin.

”Tavoitteenamme on yhteistyöverkoston vahvistaminen ja sen toiminnan saaminen vauhtiin sekä etätyöhön kytkeytyvien yritysverkostojen rakentaminen. Koulutuksen osalta haluamme ylläpitää aktiivista yhteistyötä näissä toimipisteissä. Osuvilla koulutuksilla voimme vastata ihmisten tarpeeseen kehittää osaamistaan elämän ja työuran eri vaiheissa”, Linjala kertoo.

HUBITTAAKO?-hanke (2020–2022) on Pihtiputaan kunnan koordinoima jatkuvan oppimisen hanke, jossa Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on mukana toteuttamassa koulutustarjontaa. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miia Hiironen
projektipäällikkö
Pihtiputaan kunta
040 714 4453

Muru Linjala
koulutuspäällikkö
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
040 746 3223

Kuvat

Hubien tarkoituksena on lisätä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia Keski-Suomessa.
Hubien tarkoituksena on lisätä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia Keski-Suomessa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien ajankohtaa voidaan ennustaa matemaattisten mallien avulla20.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Menopaussin ajankohdan tiedetään olevan hyvin yksilöllinen, ja sen on havaittu olevan yhteydessä naisten terveyteen vaihdevuosien jälkeen. Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin sukupuolihormonitasojen, epäsäännöllisten kuukautisten, vaihdevuosioireiden ja elämäntapatekijöiden ennustavan luonnollisen menopaussin ajankohtaa. Tutkijat tekivät kaksi ennustemallia, joiden avulla voidaan arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa.

Kiertotalous tehostuu: Biojätteestä tuotetaan happoja metallien talteenottoon – prosessissa syntyy myös lannoitetta19.4.2021 09:00:00 EEST | Uutinen

Jyväskylän yliopisto ja Luonnonvarakeskus aloittavat kiertotalouden kehityshankkeen, jossa jäte- ja sivuvirroista kehitetään raaka-aineita uudella tavalla. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Keski-Suomeen ja lisää myös Suomen teollisuuden raaka-aineiden omavaraisuutta. Kehitettävä menetelmä perustuu anaerobiseen käymisprosessiin ja hydrometallurgiaan.

Äiti muiden joukossa – vammaisten naisten äitiys on yhteiskunnallisena kysymyksenä jännitteinen15.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisessa yhteiskunnassa on käyty viime aikoina huolestunutta julkista keskustelua vähäisestä syntyvyydestä. Tästä huolimatta yhteiskunnassamme ei suhtauduta samalla tavoin kaikkien naisten haaveisiin äitiydestä, vaan käsitykset hyvästä äitiydestä voivat olla kapeita. KM Anita Lappeteläisen tuore väitöstutkimus tuo esiin yhden yhteiskunnallisen vähemmistöryhmän, fyysisesti vammaisten äitien, äänen.

Pelaamalla paremmaksi pomoksi - henkilöstöjohtamisen skenaariopelistä sorvataan vientituotetta15.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Miltä kuulostaisi tutkimukseen pohjautuva digipedagoginen HR-skenaariopeli? Suomeksi sanottuna kyse on uudenlaisesta tavasta kehittää henkilöstöjohtamista peliympäristössä, joka on niin yksinkertainen, että siitä on innostuttu myös yritysmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa luotu peli on saanut erinomaista palautetta paitsi opiskelijoilta, myös yliopiston ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta. Nyt siitä havitellaan tulevaisuuden työelämätaitoja tukevaa kansainvälistä tuotetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme