Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Ilouutinen uusille opiskelijoille: opiskelija-asuntoja tarjolla hyvin

Jaa

Opiskelijoiden pitkät asuntojonot ovat jokakesäinen vakiouutinen. Koronaepidemia on johtanut poikkeukselliseen tilanteeseen: opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvin. Syynä on kansainvälisten opiskelijoiden kato. Osa korkeakouluista on jäädyttänyt opiskelijavaihdon ja osa englanninkielisistä tutkinto-ohjelmista käynnistyy etäopetuksena. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät välttämättä pääse muuttamaan Suomeen oleskelulupaprosessien ja matkustusrajoituksien takia, vaikka koulutus käynnistyisikin normaalisti. Tuoreen lakimuutoksen myötä opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, jos opiskelija ei voi aloittaa opintojaan pandemian takia.

Valtaosa vaihto-opiskelijoista ja jopa 71 prosenttia kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista – korkein osuus Euroopassa – asuu Suomessa opiskelija-asunnossa. Siksi epidemian takia takkuileva opiskelijaliikkuvuus näkyy juuri opiskelija-asuntojen kysynnässä. 

”Opiskelija-asuntoyhteisöt ovat tukeneet korkeakoulutuksen kansainvälistymistä tarjoamalla edullisia asuntoja kansainvälisille opiskelijoille, joiden on vaikea löytää asuntoa tavallisilta vuokramarkkinoilta,” Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu selittää. 

Vapaana on nyt erityisesti edullisimpia soluasuntoja ja kimppakämppiä, jotka ovat olleet kansainvälisten opiskelijoiden suosiossa. 

”Yhteisöllistä asumista kannattaa rohkeasti kokeilla. Korona on vienyt monelta opiskelijalta kesätyöt, mikä kiristää toimeentuloa. Soluasuminen on edullinen vaihtoehto,” Lehtoruusu vinkkaa.  

Eri korkeakoulut valmistautuvat syksyyn hyvin erilaisin opetusjärjestelyin. Osa palaa normaaliin lähiopetukseen ja aikoo vastaanottaa vaihto-opiskelijoita, toiset jatkavat poikkeusjärjestelyin. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto on päättänyt, että opetus järjestetään pääsääntöisesti etänä koko syyslukukauden eikä opiskelijavaihtoa järjestetä. 

Lehtoruusu ei kuitenkaan suosittele lykkäämään muuttoa opiskelupaikkakunnalle, vaikka opiskelu alkaisikin etänä. Asunnonsaanti voi takkuilla myöhemmin lukuvuoden aikana. 

Osa korkeakouluista lykkää syksyn peruuntuneita vaihtoja keväälle ja osa korkeakouluista saattaa palata etäopetuksesta lähiopetukseen syksyn puolivälissä. Siksi lukuvuoden aikana voi olla odotettavissa yllättäviä kysyntäpiikkejä. 

 

Lisätietoja: 

Lauri Lehtoruusu
Toiminnanjohtaja
 
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry 
050 5737125
lauri.lehtoruusu@rakli.fi 

Lisätietoa korkeakoulujen syksyn poikkeuslinjauksista 

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut päättävät itsenäisesti opetuksen järjestämistavasta ja mahdollisista kansainvälisiä opiskelijoita koskevista linjauksista. Korkeakoulujen linjauksia on kerätty tänne: Katso tästä taulukko korkeakoulujen syksyn opetusjärjestelyistä. 

Taulukon tiedot on kerätty 12.-16.6.2020. Koska tilanne elää päivittäin, osa korkeakouluista on saattanut päivittää linjauksiaan tiedonkeruun jälkeen. Taulukon tiedot perustuvat avoimista lähteistä saatavilla oleviin linjauksiin. Korkeakouluilla voi olla henkilökunnalle ja opiskelijoille suunnattuja tarkempia linjauksia kirjautumista edellyttävissä järjestelmissä. 

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry 

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. SOA:n jäseninä on 22 opiskelija-asuntoyhteisöä sekä opiskelijajärjestöt Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK. Jäseninä olevat opiskelija-asuntoyhteisöt toimivat tärkeimmillä opiskelupaikkakunnilla ja ne omistavat yhteensä noin 45 000 vuokra-asuntoa, joissa asuu noin 70 000 opiskelijaa. Opiskelija-asuntoyhteisöt ovat yleishyödyllisiä toimijoita, joko säätiöitä, kaupunkien omistamia yhtiöitä, ylioppilaskuntia tai yhdistyksiä. SOA:n jäsenyhteisöjen tavoitteena on tarjota opiskelijoiden toiveita ja tarpeita vastaavia asuntoja kohtuulliseen hintaan.

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Opiskelupaikkojen leikkaukset vaikuttavat myös opiskelija-asumiseen - Savonlinnan tilanne hälyttävä28.9.2016 10:36:57 EESTTiedote

Savonlinna on menettänyt kymmenessä vuodessa eri oppilaitoksista lähes 900 aloituspaikkaa. Kun opettajankoulutus siirtyy Joensuuhun syksyllä 2018, merkitsee se vielä 800 aloituspaikan häviämistä kaupungista. Tällaiset muutokset heijastuvat oppilaitosten lisäksi myös opiskelija-asuntojen kysyntään sekä kaupungin yleiseen asuntomarkkinatilanteeseen. Savonlinna on nyt esimerkki opiskelukaupungista, jossa paikallinen opiskelija-asuntoyhteisö on koulutuspoliittisten päätösten seurauksena ajautunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme