Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Jos kunnan rokotetilanne sallii, Pirkanmaalla voidaan aikaistaa koronarokotuksen toista annosta – toistaiseksi mahdollista vain harvoissa kunnissa

Jaa

Pirkanmaalla voidaan antaa koronarokotuksen toinen annos kahdeksan viikon kuluttua ensimmäisestä, jos kunnan rokotetilanne sallii. Näin linjasi Pirkanmaan koronarokotusten koordinaatioryhmä torstaina 22.7.2021. Toistaiseksi aikaistaminen onnistuu vain yksittäisissä kunnissa.

THL:n mukaan mRNA-rokotteiden annosten väli on 12 viikkoa ja AstraZenecan rokotteen annosväli 8–12 viikkoa. Paikallisen harkinnan perusteella mRNA-rokotteiden annosväli voidaan kuitenkin lyhentää kahdeksaan viikkoon, jos rokotesaatavuus on hyvä.

Jotkut Pirkanmaan kunnat ovat ilmoittaneet, että ensimmäiseen rokotukseen tulevien määrät ovat vähentyneet ja rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä. Mikäli kunnassa on vapaita rokotusaikoja ja rokotteita, tehosterokotuksen ajankohtaa voidaan aikaistaa niin, että toisen rokotteen saa aikaisintaan kahdeksan viikon kuluttua ensimmäisestä.

Valtaosassa Pirkanmaan kunnista rokotevälin tiivistäminen ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mahdollista, koska niissä ei ole ylimääräisiä rokotteita tai vapaita aikoja.

Kuntien tilanteissa on eroja, ja rokotetilanne saattaa muuttua nopeastikin. Kunnat tiedottavat asiasta itse ja julkaisevat lähiaikoina omissa kanavissaan tietoa tilanteesta.

Seuraa ohjeita kotikuntasi verkkosivuilta. Kuntien rokotusajanvarauspuhelimet ovat ruuhkautuneet, joten suoria puhelintiedusteluja aikojen siirrosta pitää välttää.

Rokotteista apua hankaloituneeseen koronatilanteeseen

Pirkanmaan koronatilanne etenee huonompaan suuntaan. Vaikeiden tautien määrä ja sairaalahoidon tarve todennäköisesti lisääntyvät tartuntamäärien kasvaessa.

Tällä hetkellä Suomessa tehohoidossa olevista koronapotilaista yli puolet on alle 50-vuotiaita. Tämä heijastaa osittain nuorempien ikäryhmien puutteellista rokotustilannetta.

Kaikkien 16 vuotta täyttäneiden, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä rokotustaan, kannattaa pikimmiten varata aika. Myös 12–15-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset ovat käynnissä.

– Tällä hetkellä noin 94 prosentilla Pirkanmaalla tartunnan saaneista on puutteellinen rokotussuoja. Tämä korostaa rokotuksen merkitystä. Meillä on tarjolla tehokkaita rokotteita, jotka tehoavat myös varianttiviruksiin. Reilu puolet nuorista aikuisista on ottanut ensimmäisen rokotuksen, ja kannustan lämpimästi loppujakin hakemaan rokotuksen mahdollisimman pian, sanoo Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

– Rokote turvaa sekä rokotettavaa että hänen lähipiiriään. Tällä hetkellä keskustellaan paljon koronan pitkäaikaishaitoista. Rokote suojaa myös niiltä, sillä pitkäaikaishaittoja ei tule, jos tautiin ei sairastu.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot tarvittaessa:
Reetta Huttunen, 03 311 67882
apulaisylilääkäri, infektioyksikkö, Tays

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaan koronatilanne edellyttää edelleen valppautta13.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Koronaepidemian tilanne on kehittynyt Pirkanmaalla huonompaan suuntaan. Tästä huolimatta tartunnanlähde pystytään jäljittämään edelleen hyvin ja sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on vähän. Koronan ilmaantuvuus kahden viime viikon ajalta on noussut ja oli viime viikon päättyessä 46 tapausta 100 000 asukasta kohden. Viime viikon aikana positiivisten osuus Fimlabissa testatuista oli 2,3 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme