Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 2021

Jaa

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa helmikuun 2021 lopussa 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettuja oli vuoden 2020 helmikuuhun verrattuna noin 100 prosenttia enemmän. Nuorten ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Avoimia työpaikkoja oli selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomessa oli helmikuun lopussa 17 922 työtöntä työnhakijaa. Työnhakijoita oli 2 065 (13 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 10 438. Määrä kasvoi 1 204 henkilöllä (+13 %) edellisvuoden helmikuusta. Etelä-Karjalassa, jossa työttömiä oli 7 484, määrä kasvoi 861 henkilön (+ 13 %) verran.

Kaakkois-Suomessa oli helmikuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 2 619 eli 15 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä kasvoi viime vuoden helmikuuhun verrattuna 1 318 henkilön verran (+101 %). Tammikuuhun 2021 verrattuna lomautettuja henkilöitä on 87 vähemmän (-3 %).

Työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 13,7 prosenttia. Korkein työttömyysaste oli Imatralla (16,1 %) ja matalin Lemillä (9,3 %).

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuoden takaisesta kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa – eniten Lappeenrannan seudulla (+16 %). Sekä Kouvolan että Kotka-Haminan seutukunnassa työttömiä työnhakijoita oli 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Imatralla kasvua oli 8 prosentin verran.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi helmikuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikissa kaakkoissuomalaisissa kunnissa paitsi Parikkalassa. Kunnista eniten työttömien määrä kasvoi Kouvolassa (+589 henkilöä) ja Lappeenrannassa (+579 henkilöä). Prosentuaalisesti eniten työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi Taipalsaarella (+41 %) ja Miehikkälässä (+35 %).

Nuorten työttömien määrä kasvoi

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa 2 264. Määrä on 10 prosenttia suurempi (+207 henkilöä) kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrä kasvoi kaikissa muissa seutukunnissa paitsi Imatran seudulla (-6 %). Muiden seutukuntien luvut olivat: Kotka-Hamina +18 %, Lappeenranta +15 %, Kouvola +6 %.

Alle 20-vuotiaita työttömiä oli 459 henkilöä (+20 %). Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 7 518 henkilöä (+16 %).

Pitkäaikaistyöttömiä edelleen runsaasti – kasvua 41 prosenttia

Pitkäaikaistyöttömiä oli kaakossa helmikuun lopussa 4 892, mikä on 41 prosenttia
(+ 1 433 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömien osuus on 27 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Imatran seudulla (+59 %) ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla (+516 henkilöä). Pitkäaikaistyöttömiä on eniten Kotka-Haminan seudulla (1 775 henkilöä) ja vähiten Imatran seudulla (652 henkilöä).

Työttömien määrä kasvoi lähes kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Työttömyys kasvoi edellisvuoteen verrattuna kaikilla koulutusasteilla lukuun ottamatta alemman perusasteen työttömyyden laskua. Määrällisesti eniten kasvoi toisen asteen suorittaneiden työttömyys. Suhteellisesti nousu oli suurinta erikoisammattikoulutusasteen suorittaneilla.

Työttömyys kasvoi muissa ammattiryhmissä paitsi sotilaiden ammattiryhmässä, jossa työttömyys laski 20 prosentin verran (-2 henkilöä). Eniten työttömyys kasvoi palvelu- ja myyntityöntekijöiden ryhmässä (+576 henkilöä, +21) ja ammatteihin luokittelemattomien ryhmässä (+569, +23 %).

Uusia avoimia työpaikkoja 19 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun aikana avoinna 3 024 uutta työpaikkaa. Määrä on 19 prosenttia (+493 kpl) suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Työpaikkoja oli vuoden takaiseen verrattuna enemmän kaikissa muissa seutukunnissa paitsi Imatran seudulla, jolla työpaikkoja oli 5 prosenttia vähemmän (-12 kpl). Eniten työpaikkojen määrä kasvoi Kouvolan seudulla (+49 %, +346 kpl).

Uusista avoimista työpaikoista 76 prosenttia oli yrityksissä. Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi eniten toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden ammattiryhmässä. Myös palvelu- ja myyntityöntekijöille sekä asiantuntijoille oli runsaasti viime vuoden helmikuuta enemmän työpaikkoja tarjolla. Prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmälle kohdennettujen työpaikkojen määrä väheni eniten (-142 kpl, -43 %).

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin informaatiopisteen asiakasneuvojille, myyjille ja lähihoitajille.

Palveluihin osallistuneiden määrä laski hieman, työllistettyjen määrä nousi  

Helmikuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6 671 henkilöä (-4 %). Aktivointiaste oli 27 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli noin 25 000, mikä on vajaat 2 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli helmikuun lopussa yhteensä 1 550 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta (+3 %, +40 henkilöä). Työllistetyistä enemmistö (67 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 3 043 henkilöä. Omaehtoiseen koulutukseen, kuntouttavaan työtoimintaan, työ- ja koulutuskokeiluihin osallistujia oli vähemmän kuin vuosi sitten. Työvoimakoulutusten ja valmennusten osallistujamäärät sen sijaan kasvoivat. Myös vuorotteluvapaan sijaisia oli edellisvuotta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Palvelujohtaja Tiia Piikki, tiia.piikki(at)te-toimisto.fi, p. 0295 042 172

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen maaseutu – kestävän kasvun kasvualusta9.7.2021 08:29:30 EEST | Tiedote

Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -kehittämissuunnitelma tulevalle ohjelmakaudelle (2023–2027) on valmistunut ja toimitettu maa- ja metsätalousministeriöön. Suunnitelma sisältää alueen eri toimijoiden yhteisen näkemyksen siitä, mitkä ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maaseutualueiden kehittämisen keskeiset tavoitteet, painopisteet ja toimenpiteet lähivuosina. Suunnitelma ohjaa EU:n maaseuturahaston tukien suuntaamista Kaakkois-Suomessa kattaen maaseudun yritys- ja kehittämisrahoituksen sekä maatalouden rakennetuet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme