Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyysaste koko maan viidenneksi matalin

Jaa

Kainuun työttömyys pieneni lokakuussa 9 % vuoden takaisesta ja 11 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 lokakuusta. Työttömyysaste oli 8,4 %. Työvoiman kysynnässä on hiipumisen merkkejä, mutta osaavasta työvoimasta on edelleen kova pula.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa lokakuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa lokakuussa 2022.

Kainuussa oli lokakuun lopussa 2 607 työtöntä työnhakijaa, mikä on 266 henkeä vähemmän (-9 %) kuin vuotta aiemmin. Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 lokakuun loppuun verrattuna työttömyys väheni 315 hengellä (-11 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 lokakuusta oli suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 10 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 3 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 8,4 %. Tämä on 0,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista viidenneksi matalin, koko maassa se oli 8,8 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on ollut suurimman osan tästä vuodesta jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Lokakuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 3 % vähemmän (-21) kuin vuoden 2019 lokakuussa, yhteensä 609. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 17 % (-127).

Työvoiman kysyntä pieneni

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui alkuvuonna vilkkaana, mutta viime kuukausina on ollut havaittavissa kysynnän hiipumista. Lokakuun aikana uusia työtehtäviä tuli avoimeksi TE-palveluihin 28 % vähemmän (-290) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 754. Kuukauden lopussakin työpaikkoja oli avoinna 7 % vähemmän (-76) kuin vuosi sitten, yhteensä 1 016.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa, ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä, sekä terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia. Vaikeaa oli löytää myös hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita sekä opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 20. joulukuuta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa lokakuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa lokakuussa 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme