Kainuun ELY-keskus

Kainuussa jälleen ennätyksellisen vähän työttömiä

Jaa

Kainuun työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys pienenenevät kovaa vauhtia. Maakunnassa oli elokuun lopussa vain hieman yli 2 500 työtöntä työnhakijaa. Työtä riittää tekijöille.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2022.

Kainuussa oli elokuun lopussa 2 530 työtöntä työnhakijaa, mikä on vähiten Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Edellinen ennätys tehtiin vasta toukokuussa. Vuoden takaisesta työttömien määrä väheni 402 hengellä (-14 %) Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 elokuun loppuun verrattuna työttömyys laski 522 hengellä (-17 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 elokuusta oli selkeästi suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 15 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 3 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 8,2 %, mikä on 1,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin sekä vuosi sitten että kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista viidenneksi matalin, koko maassa se oli 9,1 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on jälleen vähentynyt viime vuoden huhtikuusta lähtien. Elokuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli jo 10 % vähemmän (-66) kuin vuoden 2019 elokuussa, yhteensä 630. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 21 % (-171).

Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja on jatkunut edelleen lähellä samaa tasoa alkuvuonna. Elokuun aikana TE-palveluihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 1 344, mikä on 10 % enemmän (+127) kuin vuosi sitten.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa, ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä, sekä terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia. Vaikeaa oli löytää myös liike-elämän ja hallinnon erityisasiantuntijoita, prosessityöntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä sekä asiakaspalvelutyöntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 25. lokakuuta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
http://www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 023 106, pauli.piilma@te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme