Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien rooli kasvaa pääkaupunkiseudun kiinteistösijoitusmarkkinoilla

Jaa

Ulkomaiset sijoittajat tekivät lähes kaksi kolmasosaa kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen kaupoista Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla vuonna 2018. Kiinteistösijoittajat ovat kiinnostuneet erityisesti pääkaupunkiseudusta, jossa tehtiin yli 60 % Suomen kiinteistökaupoista. Syitä kansainvälisten kiinteistösijoittajien kiinnostukseen erityisesti Suomea kohtaan ovat hienoisesti korkeampi nettotuottotaso verrokkimaihin verrattuna hyvä talouskehitys, moniin muihin Euroopan maihin verrattuna jäljessä kulkeva taloussykli, liiketoimintaympäristön vakaus, turvallisuus ja läpinäkyvyys sekä Suomen kuuluminen euroalueeseen. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien toiminnan myötä pääkaupunkiseudun kiinteistömarkkinat kehittyvät ja vilkastuvat. Lisäksi markkinoiden likviditeetti paranee, kehitys ammattimaistaa kiinteistösijoitusalaa ja synnyttää lisää työpaikkoja kiinteistöalalle. Kansainväliset sijoittajat ovat maantieteellisesti laajalta alueelta, joskin aasialaisten ja pohjoisamerikkalaisten sijoittajien määrä on kasvussa.

Helsingin seudun toimitilamarkkinat vilkkaat ja liiketilojen käyttöaste korkea

Toimitilavuokramarkkinat ovat Helsingissä viime aikaisen talouskasvun siivittämänä piristyneet. Myös kiinteistösijoitusmarkkinoiden kaupankäynti on jatkunut pääkaupunkiseudulla vilkkaana. Talouskasvun vaikutukset näkyvät erityisesti keskeisimpien alueiden ja tilojen vuokratasojen nousuna sekä käyttöasteiden paranemisena. Liiketilojen käyttöaste on pääkaupunkiseudulla korkea eli 94 %. Helsingissä lukema on vieläkin suurempi: 94,8 %.

Toisaalta samaan aikaan kasvanut liiketilatarjonta ja kuluttajien käyttäytymisen muutokset ovat aiheuttaneet liiketilamarkkinoilla epävarmuutta. Suurimpia muutoksia markkinoilla ovat viime vuosina olleet verkkokaupan kasvu, vastuullisuusnäkökulmien merkityksen korostuminen ja niiden vaikutukset kulutukseen sekä kuluttajien keskittyminen entistä suurempiin ja keskeisempien sijaintien kauppapaikkoihin.

Toimitilarakentaminen seudulla jatkuu toistaiseksi vilkkaana, mutta hiljennee suurten hankkeiden, kuten Pasilan ja Kalasataman, valmistuttua. Toimistotilojen vuokraindeksi nousi viime vuonna Helsingin ydinkeskustassa, mutta niiden vajaakäyttöaste ei juuri laskenut. Toimitilojen korkeimmat käyttöasteet ovat Helsingin keskustassa ja Pasilassa, tyhjää tilaa on eniten Herttoniemessä ja Pitäjänmäellä.

Vanhaa toimitilaa muutetaan asunnoiksi ja hotellikäyttöön samalla kun uutta toimitilaa rakennetaan

Käyttötarkoitusten muutosten kautta toimistotilaa poistui Helsingin seudulla vuonna 2018 yli 100 000 neliötä. Määrä on suuri, sillä viimeisen vuosikymmenen keskiarvo on ollut 54 000 neliötä per vuosi. Käyttötarkoituksen muutoksista asuinkäyttöön muutettiin yli puolet ja hotellikäyttöön noin kolmasosa.

Uusia liiketiloja valmistuu pääkaupunkiseudulle vuosina 2017–2019 yli 100 000 neliötä vuodessa. Määrä on yli kaksinkertainen viimeisen 10 vuoden keskiarvoon verrattuna. Pääkaupunkiseudun tuotannollisten tilojen rakentaminen keskittyy edelleen Vantaalle.

Kiinteistösijoitusmarkkinoiden kaupankäynti jatkuu pääkaupunkiseudulla vilkkaana

Vuonna 2018 kiinteistömarkkinoiden kaupankäyntivolyymi oli pääkaupunkiseudulla toiseksi suurin kautta aikain vuoden 2017 ennätysvuoden jälkeen. Eniten käytiin kauppaa toimistokiinteistöistä, joita oli noin kolmasosa kaikista kaupoista. Erityisesti hoivakiinteistöillä tehtiin euromääräisesti enemmän kauppoja kuin koskaan aiemmin.

Pääkaupunkiseudun rooli ja asema Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla on erittäin vahva. Vuoden 2018 jouluun mennessä Suomen kiinteistökaupoista peräti 61 % oli tehty pääkaupunkiseudulla.

Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2018 –tilastojulkaisussa kuvataan toimitilamarkkinoita ja niiden kehitystä Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla syksyllä 2018. Julkaisun pääpaino on Helsingin toimisto- ja liiketilojen vuokratasoissa, mutta lisäksi tarkastelussa ovat Espoon ja Vantaan keskeiset osamarkkinat sekä vertailu muihin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin. Raportti perustuu pääosin KTI Kiinteistötieto Oy:n markkinatietokantoihin (www.kti.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
tutkija Anu Henriksson, puh. 040 3344 783, e-mail: anu.henriksson(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kotikaupunkina Helsinki -ohjelman raportti kaupunginvaltuustossa8.5.2019 21:53:47 EESTTiedote

Helsingin asuntorakentaminen oli vuoden vaihteessa 2018–2019 ennätyksellä tasolla ja samanaikaisesti oli rakenteilla jopa 10 000 asuntoa. Vuotta aikaisemmin oltiin noin 7 000 asunnon tasolla. Yhteensä viime vuonna alkoi 7 943 asunnon rakentaminen ja rakennuslupia myönnettiin 7 109 asunnon rakentamiseen. Vuonna 2019 asuntotuotantotavoite on 7000 asuntoa, joka on 1 000 asuntoa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme