Helsingin yliopisto

Katso kulttuuriaarteita kotisohvalta

Jaa

Kirjastot, museot ja arkistot ovat Suomessa joutuneet sulkemaan ovensa koronavirustilanteen vuoksi. Valtakunnallisesta Finna.fi-hakupalvelusta löydät kattavasti kulttuurielämyksiä, joista voit nauttia virtuaalisesti.

Vuonna 1871 julkaistussa Talwi-lautapelissä pelataan talven merkeissä. Kuva: Kansalliskirjasto.
Vuonna 1871 julkaistussa Talwi-lautapelissä pelataan talven merkeissä. Kuva: Kansalliskirjasto.

Kokosimme kymmenen vinkkiä Finnan kokoelmista:

1. Katso miltä lähistölläsi näytti ennen

Finna Street -haku näyttää vanhat valokuvat sijaintisi perusteella. Haku toimii parhaiten mobiililaitteella ja ulkosalla.

2. Perehdy sukusi historiaan

Oman suvun historiasta kiinnostuneelle on tarjolla monipuolisia digitaalisia aineistoja, kuten valokuvia ja asiakirja-aineistoja. Tietoa omasta suvusta voi lähteä etsimään kirjoittamalla etusivun hakuun oman sukunimen - hyvällä tuurilla saatat löytää kuvia omista sukulaisista.

3. Katso kotimaisia elokuvia

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yli 2300 elokuvan kokoelma sisältää Suomi-klassikoita, lyhytfilmejä ja vintage-mainoksia.

4. Askartele perheellesi entisaikojen lautapeli

Kansalliskirjaston lautapelikokoelma sisältää matkustus- urheilu- ja sotapelejä 1800-luvulta alkaen. Pelit ovat vapaasti käytettävissä, ja voit tulostaa ne pelaamista varten.

5. Ihastele taideaarteita

Syvenny museoiden digitaalisiin taidekokoelmiin. Finnasta löydät esimerkiksi kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin teoksia.

6. Lähetä digitaalinen pääsiäiskortti

Selaa vanhoja pääsiäiskortteja, valitse mieluisin ja jaa se linkkinä ystäville ja sukulaisille.

8. Tutki opetustauluja

Entisaikaan verkon korvasivat opetustaulut. Tutustu eläimiin, ihmisen anatomiaan, ensiapuun, kasveihin, maailman historiaan ja vieraisiin kulttuureihin opetustaulukokoelmien avulla.

9. Opiskele uutta

Finnasta löydät opinnäytteitä alalta kuin alalta. Tutkittavana on liki 300 000 päättötyötä.

10. Tarkista e-kirjojen saatavuus yhdellä kertaa

Kirjastot tarjoavat e-kirjoja luettavaksi, mutta ne saattavat olla tällä hetkellä varattuja. Jos sinulla on useiden kirjastojen kirjastokortti, voit etsiä teosta muiden kirjastojen kokoelmista Finnan kautta ja lainata sen käyttöösi. Lisää etusivun hakuun kirjan nimi ja rajaa sen jälkeen hakua e-kirjoihin ja haluamiisi kirjastoihin.

Lue lisää Finnasta:

Hyödynnä Finna.fi-hakupalvelua etäopetuksessa ja tiedonhaussa

Kirjastojen ja museoiden suosio näkyy myös verkossa – kirjat ja kuvat haetuinta aineistoa Finna.fi-palvelussa vuonna 2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto, puh. 050 576 2869, erkki.tolonen(at)helsinki.fi

Kuvat

Vuonna 1871 julkaistussa Talwi-lautapelissä pelataan talven merkeissä. Kuva: Kansalliskirjasto.
Vuonna 1871 julkaistussa Talwi-lautapelissä pelataan talven merkeissä. Kuva: Kansalliskirjasto.
Lataa
Pääsiäiskortti vuodelta 1910. Helsingin kaupunginmuseo. Kuvan käyttöoikeus: CC BY 4.0.
Pääsiäiskortti vuodelta 1910. Helsingin kaupunginmuseo. Kuvan käyttöoikeus: CC BY 4.0.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Finna.fi-palvelu tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi. Se sisältää 16,5 miljoonaa aineistoa, joista 2,1 miljoonaa on  saatavilla suoraan verkossa. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Maailmankuulu koulutusilmiö Elements of AI saa jatko-osan: Helsingin yliopisto ja Reaktor kannustavat ratkomaan tekoälyn avulla tosielämän ongelmia21.10.2020 08:00:00 EESTTiedote

Helsingin yliopisto ja teknologiayhtiö Reaktor julkaisevat tänään keskiviikkona jatko-osan Elements of AI -tekoälykurssille, jolla on jo yli puoli miljoonaa osallistujaa ympäri maailman. Kaikille avoin ja ilmainen kurssi tarjoaa opiskelijoilleen väylän tekoäly-yhteisöön ja auttaa ratkomaan arjen, työelämän ja yhteiskunnan haasteita tekoälyn avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme