Keski-Suomesta sosiaalialan tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen mallihyvinvointialue

Laadukas ja laajapohjainen tutkimus- ja kehittämistoiminta lisää koko sote-alan vetovoimaa ja on strateginen investointi tulevaisuuteen. Sillä on merkitystä niin asiakkaiden oikeuksien toteutumiseen kuin kustannusten nousun hillitsemiseen.
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat liittymässä yhteen kovin eri lähtökohdista. Sosiaalihuolto on iso kokonaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä. Se työllistää teollisuuden jälkeen toiseksi eniten suomalaisia (9,5 % koko maan työllisestä työvoimasta). Sosiaalihuolto on tähän asti toiminut kuntatasolla, usein vahvassa yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa, mutta ilman erikoissairaanhoidon kaltaisia vahvoja kehittämisrakenteita tai -resursseja.
– Tähän asti sosiaalialan osaamiskeskus on ollut ainut maakunnallinen sosiaalihuollon tutkimusperustaista kehittämistä koordinoiva taho, Kosken johtaja Sointu Möller toteaa. – Palveluiden aito uudistaminen edellyttääkin uusia tutkimus- ja koulutus- ja kehittämisrakenteita, joissa sosiaalihuollon osaaminen tuodaan terveydenhuollon osaamisen rinnalle.
– Keski-Suomessa olemme jo vuosia vahvistaneet monialaista hyvinvoinnin tutkimuksen ja käytännön yhteyttä ja yhteiskehittämistä alueen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KEHOn verkostotyöllä, KEHOn päällikkö Päivi Fadjukoff kertoo. – Myös yhteys hyvinvointialueen päättäjiin ja tahtotilaan on hyvä. Konkreettinen näkymä kuitenkin vielä puuttuu siihen, miten hyvinvointialue tulee kattavasti varmistamaan monialaisen kansalaisen turvaverkon kehittämisen edellytykset.
– Uudistamistyöhön tarvitaan hyvinvointialueiden ja yliopistojen sosiaalityön koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyötä. Keski-Suomi on hyvässä tilanteessa, sillä hyvinvointialueen tukena on Jyväskylän yliopiston vahva osaaminen. Koulutamme 16 % koko Suomen sosiaalityöntekijöistä ja teemme vahvaa tutkimusta, tästä esimerkkinä huippututkimusyksikkö ikääntyneiden hoivan kysymyksissä, sosiaalityön professori Heli Valokivi Jyväskylän yliopistosta muistuttaa.
Keski-Suomen hyvinvointialueella on suuri potentiaali laadukkaalle sosiaalihuollon tutkimukselle, koulutukselle, kehittämiselle ja innovaatioille. Rakenteita ja toimijoita riittävästi resursoimalla voidaan yhteistyötä edelleen vahvistaa ja hyödyntää merkittävästi. Sosiaalialan ammattilaisten työvoiman tarve kasvaa koko ajan, ja pulaa on esimerkiksi sosiaalityöntekijöistä, sosionomeista ja lähihoitajista.
Sosiaalihuollon tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rakenteiden varmistamista edellyttävät 13.6.2022 julkaistussa kannanotossaan kaikki sosiaalityön korkeakoulutusta tarjoavat yliopistot sekä niiden yhteistyöverkosto Sosnet sekä valtakunnallinen sosiaalialan osaamiskeskusten verkosto.
Kannanotto on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteesta:
https://www.jyu.fi/hytk/fi/ajankohtaista/uutiset/kannanotto-sosiaalihuollon-tkki-rakenteiden-valmisteluun-6-2022
tai
https://www.uef.fi/fi/artikkeli/sote-uudistuksessa-tulee-turvata-sosiaalihuollon-laadukas-tutkimus-koulutus-ja-kehittaminen
Lisätietoja
Heli Valokivi, sosiaalityön professori, heli.valokivi@jyu.fi,040 6641514
Sointu Möller, johtaja, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus (KOSKE), sointu.moller@koske.fi, 040 821 9553
Päivi Fadjukoff, päällikkö, Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KEHO, paivi.fadjukoff@jyu.fi, 050 5181410
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme