Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Korjattu tiedote: Taysin vanhan osan uudistaminen etenee

Jaa

Tämä tiedote korvaa 8.11.2021 julkaistun tiedotteen. Täsmennetty hallituksen päätöksen ja seuraavan valtuustokäsittelyn koskevan vanhan osan uudistamisen ensimmäistä vaihetta. 

Vanhan osan uudistamisen valmistelu etenee. Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi uudistamisohjelman loppuvaiheen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelman 8.11.2021

Hallitus ei vielä tässä vaiheessa sitoudu toisen vaiheen toteutukseen. Marraskuun lopulla hankkeen ensimmäisen vaiheen investointipäätös viedään valtuuston käsittelyyn. Rakentamisen mahdollistavaa poikkeuslupaa ollaan haettu Tampereen kaupungilta. 

Vanhan osan uudistamisen suunnittelu on jo pitkällä. Tiloissa toimivat yksiköt ovat laatineet toiminnalliset suunnitelmat, toiminnasta on tehty tuottavuuspotentiaalin kartoitus sekä potilasvirtojen kulkua on analysoitu. Muun muassa näiden selvitysten perusteella on arvioitu tilojen tarvetta, toimintojen optimaalista sijoittelua sekä toiminnan kehittämisen mahdollisuuksia.

Iso kokonaisuus uudistuu kahdessa vaiheessa

Vanhan osan uudistaminen tullaan jakamaan kahteen vaiheeseen. 

Ensimmäinen vaihe 2023-2029

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan uutta tilaa noin 115 000 brm2.  Uudisrakentamisen jalkoihin jäävä Q-rakennus puretaan, ja siellä toimiville yksiköille haetaan väistötilat yhdessä käyttäjien kanssa. Uusien rakennusten valmistuttua (arvio v. 2029) niihin voidaan siirtää toiminnat vanhoista rakennuksista.

Ensimmäisen vaiheen alustava kustannusarvio on noin 700 miljoonaa.

Hallitus hyväksyi ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelman 8.11.2021. Ensimmäisen vaiheen investointipäätös viedään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustoon marraskuussa.

Toinen vaihe 2029-2033

Suunnitelman mukaan toisesssa vaiheessa uutta tilaa rakennetaan noin 65 000 brm2. Muualla vuokratiloissa toimivaa erikoissairaanhoitoa siirretään Kaupin kampukselle. Toisen vaiheen alustava kustannusarvio on 400 miljoonaa euroa.

Hallitus ei vielä tässä vaiheessa sitoudu toisen vaiheen toteutukseen.

Keskeisiä tavoitteita tuleviin tiloihin

Perustuen muun muassa alussa mainittuihin selvityksiin, tavoitellaan uusiin tiloihin esimerkiksi seuraavia muutoksia:

  • Acutan sisälle tehdään kuvantamisen tiloja, ja teho, vuodeosastot ja leikkaussalit sijoitetaan Acutan lähelle.
  • Lasten ja aikuisten teho-osasto samaan kokonaisuuteen.
  • Leikkaustoiminnan kokonaisuus mahdollistaa kotiuttamisen suoraan heräämöstä tai kotiuttamisosaston kautta ja vähentää tarvetta siirtää potilaita vuodeosastolle.
  • Poliklinikat sijoitetaan yhdelle alueelle, jolloin huoneita voidaan käyttää joustavammin tarpeen mukaan.
  • Kuvantamisen toimenpiteiden jälkeinen seuranta poliklinikoiden tarkkailupaikoille, ei vuodeosastoille.
  • Erikoisalojen yksiköitä kootaan isompiin kokonaisuuksiin.
  • Valvontaosastot keskitetään osastojen yhteyteen.
  • Vuodeosastot ovat muuntojoustavia. Lähtökohtana on, että 50 % on yhden hengen huoneita.

Poikkeamislupa jätetty

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on jättänyt kaavasta poikkeamisluvan Tampereen kaupungille, jotta alueelle voidaan rakentaa suunnitellun mukaisesti. Mikäli poikkeamislupaa ei myönnetä, haetaan asemakaavamuutosta. Poikkeamisluvan myöntämisestä PSHP odottaa päätöstä joulukuun loppuun mennessä.

Poikkeamislupa tarvitaan, että alueelle voidaan rakentaa riittävän korkeita rakennuksia. Rakennusten korkeus on suunniteltu niin, että kaikki tarvittava toiminta saadaan mahtumaan tiloihin.

Tays Keskussairaalan vanhimmissa rakennuksissa (rakennukset A,B,K, P ja H) sijaitsevat muun muassa Acuta, pääkeskus, ihotaudit, sisätaudit, keuhkosairaudet, äiti-lapsiyksikkö, gynekologia, gastroenterologia, kuvantaminen ja urologia. 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Vammaispalvelulain mukaiset välineet ja asunnon muutostyöt jatkossa maakunnallisesta apuvälinekeskuksesta3.12.2021 10:36:12 EET | Tiedote

Vammaispalvelulain mukaiset välineet ja asunnon muutostyöt jatkossa maakunnallisesta apuvälinekeskuksesta Pirkanmaalaiset saavat 1.1.2022 alkaen vammaispalvelulain mukaiset asuntoon kuuluvat välineet ja laitteet, asunnon muutostyöt sekä autoilun apuvälineet maakunnallisesta apuvälinekeskuksesta. Tavoitteena on yhtenäistää vammaispalvelun toimintakäytäntöjä ja taata asiakkaille tasavertaiset palvelut asuinkunnasta riippumatta. Myös apuvälineiden huollot hoidetaan jatkossa keskitetysti apuvälinekeskuksen kautta. Toiminnan keskittäminen lisää asiantuntijuutta, nopeuttaa palveluprosessia ja tasavertaistaa palveluja Hakemukset toimitetaan jatkossakin oman kunnan vammaispalveluun, jossa arvioidaan asiakkaan palvelun tarve ja tehdään päätös välineen hankkimisesta tai asunnon muutostyöstä. Apuvälinekeskus osallistuu tarvittaessa tarpeen arvioon ja hankkii vammaispalvelulain myöntämät välineet ja laitteet sekä asunnon muutostyökokonaisuudet. Kunnissa tehtävä päällekkäinen työ vähenee, mikä vapa

Työpaikoille sekä oppilaitoksiin kuudesluokkalaisille ja heitä vanhemmille suositellaan maskia23.11.2021 15:15:00 EET | Tiedote

Koronan ilmaantuvuus on Pirkanmaalla koko epidemia-ajan korkeimmalla tasolla. Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on tällä hetkellä maltillinen. Taudin luonne ja tartuntojen ikäjakauma huomioiden voidaan arvioida myös sairaalahoidon tarpeen kasvavan. Pandemiaohjausryhmä palautti maanantaina maskisuosituksen oppilaitoksiin kuudesluokkalaisille ja heitä vanhemmille. Aluehallintovirasto on rajoittanut yleisötilaisuuksia.

Taysin uudistamisohjelma saa jatkoa: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto teki investointipäätöksen23.11.2021 14:49:14 EET | Tiedote

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi 23.11. Tays Keskussairalaan vanhan osan uudistamisen ensimmäisen vaiheen investoinnin edellyttäen,​ että hankkeelle saadaan rajoituslain vaatima sosiaali-​ ja terveysministeriön poikkeuslupa. Ensimmäisen vaiheen investoinnin alustava kustannusarvio on noin 700 miljoonaa, ja rakennushanke tulee olemaan Taysin historian mittavin rakennushanke. Tays Keskussairaalan vanhimmissa rakennuksissa (rakennukset A,B,K, P ja H) sijaitsevat muun muassa Acuta, teho-osasto, neuroalat, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, ihotaudit, sisätaudit, keuhkosairaudet, äiti-lapsiyksikkö, gynekologia, gastroenterologia, kuvantaminen ja urologia. Rakennukset on otettu käyttöön pääosin 1960-luvulla eivätkä ne enää vastaa nykypäivän vaatimuksia Vanhan osan uudistaminen tullaan jakamaan kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa, vuosina 2023-2029, rakennetaan uutta tilaa noin 117 000 brm². Uusien rakennusten valmistuttua niihin voidaan siirtää toiminnat Tays Keskussairaa

Allergisen tulehduksen ja syöpäriskin yhteydestä löytyi uutta kokeellista tietoa22.11.2021 14:00:38 EET | Tiedote

Tulehdusreaktion ja syöpäriskin yhteyttä tutkitaan tällä hetkellä kiivaasti. Alun perin tulehdusreaktio on kehittynyt elimistön vasteeksi taudinaiheuttajia vastaan, mutta tulehduksen ja syöpäriskin yhteyttä tunnetaan huonommin. Nyt tutkijoita kiinnostaa, kuinka voitaisiin saada syntymään elimistön oma immuunivaste syöpäsoluille. Yksi askel tähän suuntaan on Tampereella tehty tutkimuslöydös, jonka perusteella allergiseen tulehdukseen liittyvä proteiini näyttää tutkimusolosuhteissa suojaavan ihosyövältä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme