Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Koronaan altistuneille ohjeet OmaTaysissa - puhelun sijaan osa kontaktoidaan tekstiviestillä

Jaa

Tays on onnistunut korona-altistuneiden jäljitystyössä loistavasti, suurin osa tartunnan lähteistä on saatu selvitettyä. Tartunnan saaneiden ja sitä kautta altistuneiden määrä on kuitenkin jatkuvasti kasvanut, ja samalla jäljitystyö monimutkaistunut. Jatkossa kaikille altistuneille ei enää soiteta, vaan isoja samassa tilanteessa altistuneita ryhmiä saatetaan tekstiviestillä ohjata sähköiseen asiointipalveluun, OmaTaysiin, jossa annetaan tarkat toimintaohjeet.

Koronaan altistuneiden karanteeniohjeet ovat nyt OmaTaysissa.
Koronaan altistuneiden karanteeniohjeet ovat nyt OmaTaysissa.

Taysin infektioyksikkö kokoaa koronatartunnan saaneilta listan altistuneista. Tähän saakka kaikille altistuneille on soitettu henkilökohtaisesti, mutta jatkossa tietyissä tilanteissa puhelu voidaan korvata sähköisellä palvelulla.

-Yksi tartunnan saanut on voinut altistaa jopa useita kymmeniä henkilöitä, joten tämä on varsin aikaa vievää. Jos osan kontaktointi hoidetaan sähköisellä palvelulla, tehostaa se koko tartunnanjäljitysprosessia merkittävästi, kertoo infektiolääkäri Ville Kaila.

Jotta Pirkanmaan tilanne ei pahene, eikä uusia rajoituksia tulevaisuudessakaan tarvittaisi, Tays hyödyntää sähköistä asiointipalvelua, OmaTaysia.

-Jos OmaTays otetaan aktiiviseen käyttöön ja kaikki toimivat ohjeiden mukaan, meiltä säästyy aikaa kokonaisuuden hahmottamiseen. Meidän tulisi havaita mahdollisia yhteyksiä eri tartuntojen välillä, yhdistää saatua informaatiota ja tunnistaa tartuntaketjujen mekanismi, kertoo Kaila.

- Suurin osa altistuneista pystyy toimimaan tekstiviestin ohjaamalla tavalla, ilman, että ohjeistamme soittamalla henkilökohtaisesti. Jos arvioimme, että altistunut ei todennäköisesti käytä digipalveluja, olemme entiseen tapaan yhteydessä puhelimitse, emmekä siinä tapauksessa edes lähetä tekstiviestiä.

Mikäli altistunut ei ole vastannut OmaTaysissa 24 tunnin kuluessa, siinäkin tapauksessa Tays ottaa puhelimitse yhteyttä.

Mikä on karanteeniviesti?

Tays lähettää tekstiviestinä tiedon karanteenista niille, jotka eivät asu samassa taloudessa kuin sairastunut, ja joiden voidaan olettaa pystyvän asioimaan sähköisesti suomenkielisessä palvelussa.. Karanteeniviestin saaminen ei tarkoita, että olet saanut koronan, vaan että olet ollut samassa tilassa koronaan sairastuneen kanssa, ja altistunut virukselle. Karanteeniviesti on nopea tapa saada kaikille altistuneille tieto altistumisesta mahdollisimman nopeasti. Karanteeniviesti ei ole sama asia kuin Koronavilkun hälytys.

Toimi näin, jos saat karanteeniviestin

Kirjaudu OmaTaysiin, ja avaa sieltä koronajäljityskysely, niin saat tarkemmat karanteeniohjeet. Päivitä yhteystietosi, jotta oman kuntasi karanteenipäätös saapuu sinulle oikeaan osoitteeseen. Tarvitset karanteenipäätöstä, mikäli aiot hakea Kelan tartuntapäivärahaa. Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Taysiin, mutta jos sinulle tulee kysyttävää, näet yhteystiedot OmaTaysista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

infektiolääkäri Ville Kaila, puh. 03 311 67 945, etunimi.sukunimi@pshp.fi

Kuvat

Koronaan altistuneiden karanteeniohjeet ovat nyt OmaTaysissa.
Koronaan altistuneiden karanteeniohjeet ovat nyt OmaTaysissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Terveydenhuollon yksiköihin tiukempi vierailurajoitus1.12.2020 15:16:36 EETTiedote

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa mutta siirtymistä leviämisvaiheeseen pyritään aktiivisesti ehkäisemään. 14 vuorokauden ilmaantuvuus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on joulukuun alkaessa 63,9 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden prosenttiosuus 7 vuorokauden ajalta tutkituista näytteistä on Fimlabin näytteiden perusteella nyt 1,6 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme