Kosmoksen syksyn 2022 kirjat on julkistettu
Syksyllä julkaistavat taidokkaat esikoisromaanit käsittelevät sukupolvien yli jatkuvaa huono-osaisuuden ketjua, toivoa, hyvän elämän tavoittelua ja hauraita yhteyksiä ihmisten välillä digitaalisessa maailmassa. Ajankohtaisissa tietokirjoissa tarkastellaan ystävyyssuhteita ja mixed-suomalaisten kokemuksia sekä kokataan yhden astian vegaaniruokia Chocochilin uusilla resepteillä.

Ville Verkkapuron Pete on hurja dokumenttiromaani addiktioista, hyvän elämän etsimisestä ja epäselvissä oloissa kuolleen isän salaisuudesta. Verkkapuron omakohtainen esikoisteos sukeltaa syvälle ihmisyyteen, päihteisiin, Simpsoneihin, white trashiin, Kurt Cobainin mieleen, perhesuhteisiin ja siihen, keitä me itse asiassa olemme. Julkaistaan 15.9.
Natalia Kallion Kotileikki on lähiökerrostalon pihalta kurkottava väkevä kasvukertomus, joka kuvaa sukupolvien yli jatkuvaa huono-osaisuuden ketjua ja kipeitä ihmissuhteita sekä niistä irtautumista. Kallion esikoisromaani kuvaa taidokkaasti suomalaisen yhteiskunnan luokkaeroja ja näyttää todellisuuden, jossa jokaisella ei ole tasavertaisia mahdollisuuksia tehdä hyviä valintoja, mutta toivo paremmasta tulevaisuudesta kipinöi silti. Julkaistaan 29.9.
Kun puhelin hajoaa, todellisuus ympärillä alkaa rakoilla. Klaus Maunukselan Manuaali on nerokas esikoisromaani hauraasta yhteydestä ihmisten välillä digitaalisessa maailmassa, johon olemme huomaamattamme itsemme sitoneet. Mitä nopeisiin yhteyksiin perustuvalle elämälle tapahtuu, kun tekniikka pettää ja käyttöliittymä lakkaa toimimasta? Julkaistaan 18.8.
Jani Toivolan Pantteri ja minä on kokoelma kokoaan suurempia kirjoituksia vanhemman ja lapsen yhteisen taajuuden muodostumisesta sekä elämän pienistä ja isoista oivalluksista. Toivolan hauskat ja tunnistettavat tekstit arjesta lapsen kanssa ovat ihastuttaneet sosiaalisessa mediassa, ja nyt parhaat palat Toivolan ja Pantterin seikkailuista julkaistaan yksissä kansissa.
Millaista on nykypäivän suomalaisuus? Alice Jäske, Priska Niemi-Sampan ja Janina Waenthongkham ovat antirasismikouluttajia ja Mixed Finns -yhteisön perustajia. Mixed – Suomalaista elämää kulttuurien risteymässä on kattava ja monipuolinen tietokirja, joka taltioi mixed-suomalaisten kokemuksia, esittelee antirasismin periaatteita ja päivittää kuvaa suomalaisuudesta. Julkaistaan 13.10.
Ystävyys on monelle yksi elämän tärkeimmistä asioista, mutta sille ei silti anneta yhtäläistä painoarvoa kuin muille ihmissuhteille. Mirja Hämäläisen Ystävyys tarjoaa uusia näkökulmia ystävyyssuhteisiin ja tarkastelee niitä sekä yksilöllisellä että yhteiskunnallisella tasolla. Hämäläiseltä on aiemmin julkaistu kiitelty tietokirja Avoimet suhteet. Julkaistaan 20.10.
Elina Innasen eli Chocochilin uutuuskirja Yhden astian vegaaniruoat tekee maukkaan kasvisruoan kokkaamisesta helppoa ja vaivatonta mausta tinkimättä. Keittokirjan annokset valmistuvat kaikki yhdessä astiassa – padassa, kattilassa, pannulla tai uunipellillä. Julkaistaan 24.10.
Tanskalaiskirjailija Olga Ravnin palkittu romaani Alaiset – 2100-luvun työpaikkaromaani (suom. Sanna Manninen) on samaan aikaan hyytävä ja liikuttava kuvaus eräästä avaruusaseman miehistöstä. Se luotaa syvälle ihmisyyden ytimeen, kritisoi tehokkuuden määrittämää elämäntyyliä ja kysyy, mikä tekee meistä ihmisiä. Julkaistaan 17.10.
Uuden brittiläisen kirjoittajalupauksen Jem Calderin esikoisteos Palkitsemisjärjestelmä (suom. Aleksi Milonoff) on kokoelma hyperajankohtaisia tarinoita yksinäisyydestä ja rakkaudesta, sukupolvesta käännekohdasta, Zoomin ja lockdownien verkossa. Se on raikas ja rohkea kuvaus ajasta, jolloin toistuvasti joutuu kysymään: mitä seuraavaksi? Julkaistaan 21.11.
Ali Smithin Talvi (suom. Kristiina Drews) on ylistetyn vuodenaikakvartetin toinen osa. Se tarkastelee synkkää totuudenjälkeistä aikaa ja kertoo tarinan, jonka juuret ulottuvat syvälle historiaan, muistoihin ja lämpöön, ja jonka ytimessä ovat ikivihreät taide, rakkaus ja huumori. Julkaistaan 10.11.
Tutustu katalogiin täällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
040 702 9165
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kosmos kehittää välineitä, joilla voi lukea toisten ajatuksia. Kirjoja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusyhtiö Kosmos
Iida Sofia Hirvosen esikoisteos on tekstilajien rajoja hämärtävää proosaa ajasta, jolloin todellisuus ja tulevaisuus hapertuvat ympäriltä12.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Radalla (Kosmos) simuloi elämää ”tässä ajassa”. Katkeamattomana ajatusvirtana etenevä teksti käsittelee muun muassa työntekoa, rakkautta, psykedeelisiä kokemuksia, yöelämää, söpöjä asioita, mediavälitteistä todellisuutta ja kaiken hämmentävyyttä.
Arla Kanervan esikoisromaani on viehättävä utopia ihmiskunnan viimeisistä henkäyksistä28.4.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Toimittaja Arla Kanervan Lopun aikoja (Kosmos) on mukaansatempaava kertomus seikkailusta, päämäärättömyydestä ja kaaoksesta sekä elämää pursuavasta maailmasta, joka pelastaa itsensä ihmisiltä.
Emmi-Liia Sjöholmin uusi taidonnäyte on äänikirjaksi kirjoitettu dialogiromaani kahden toisilleen tuntemattoman kohtaamisesta kesäyössä4.3.2022 08:10:00 EET | Tiedote
Virtahevot on Paperilla toinen -esikoisteoksella hurmanneen Emmi-Liia Sjöholmin odotettu toinen romaani. Ensisijaisesti äänikirjaksi kirjoitetun teoksen ovat tulkinneet näyttelijät Pihla Viitala ja Samuli Niittymäki. Kirjalle oman tunnuskappaleen on säveltänyt ja esittänyt suomi-indien kehutuin tulokas Arppa.
Kosmoksen kevään 2022 kirjat on julkistettu4.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Kosmoksen kevään 2022 kirjakatalogi on julkaistu. Kevään katalogissa loistavat omaääniset kotimaiset esikoisteokset ja romaanit, joissa ihmiskunnan tilaa hahmotellaan niin vahvatunnelmaisen dystopian kuin toiveikkaan utopian keinoin. Kansainvälisiä nimiä ovat brittiläisen nykykirjallisuuden tähti Ali Smith ja feministi-kirjailija Audre Lorde, jonka tekstejä julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi.
Johanna Vehkoon uutuuskirja kertoo hätkähdyttävän tositarinan yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä ja pureutuu terävästi sananvapautta sekä demokratiaa uhkaaviin ilmiöihin21.10.2021 09:00:00 EEST | Tiedote
“Mitään ei saa enää sanoa”, kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi. Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin: uhkailla ja huoritella voi ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Uutuuskirjassaan toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin ja mitä siitä seurasi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme