Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero: Sote-uudistus vaatii vielä EU -käsittelyä

Jaa

Suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuus on kansainvälisesti vertaillen kilpailukykyinen. Sote-järjestelmämme tarvitsee uudistusta, mutta se ei kuitenkaan ole kokonaan rikki, totesi Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero avatessaan Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumin Helsingissä keskiviikkona.

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
Puhereferaatti
Julkaistavissa 7.2.2018 klo 11.30

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero: 
Sote-uudistus vaatii vielä EU -käsittelyä

Suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuus on kansainvälisesti vertaillen kilpailukykyinen. Sote-järjestelmämme tarvitsee uudistusta, mutta se ei kuitenkaan ole kokonaan rikki, totesi Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero avatessaan Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumin Helsingissä keskiviikkona.

– Meillä ei ole tarvetta sellaiseen muutokseen, jonka seuraukset ovat hyvin epävarmat. Viimeistään nyt pitää tarkoin harkita, mikä nykyjärjestelmässämme on aidosti korjaamisen tarpeessa, jotta pääsemme sote-uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin. Uudistus on aikaansaatava ilman, että hajotamme sitä, mikä toimii, aiheuttaen epävarmuutta kuntalaisille, kaaosta rakenteisiin ja lisälaskua koko yhteiskunnalle, muistutti Paatero.

– Sote-uudistuksen valmistelussa ongelmia tuottavat myös valinnanvapauslainsäädäntöön liittyvät kilpailu- ja EU -oikeudelliset tulkinnat. Niin perustuslakivaliokunnan lausunnon kuin Korkeimman hallinto-oikeudenkin mukaan lakiehdotukset on arvioitava yhteistyössä EU-viranomaisten kanssa ja ilmoitettava komissiolle, tätä kantaa olisi syytä noudattaa.

Kuntatalouden tasapainotus kuntien vastuulla

– Viime vuoden kuntien tilinpäätöstiedot osoittavat kunnilta vastuullista taloudenpitoa. Tätä osoittavat erinomainen tilikauden tulos, hyvin maltillinen kustannuskehitys ja lainakannan kasvun hidastuminen siitäkin huolimatta, että investoinnit pysyivät korkealla tasolla.

– Talouskehitystä suurempi vaikutus kuntatalouden tuloihin ja menoihin on viime vuosina ollut kuntakenttää mullistavilla hallituksen toimenpiteillä, joiden yhteisvaikutus hallituksen omienkin laskelmien mukaan on painunut miinuksen puolelle. Kuntatalouden tasapainottaminen onkin jäänyt kuntien vastuulle, totesi Sirpa Paatero.

Työllisyyden kokeiluja jatkettava

– Osa kunnista, lähinnä suuret kaupungit, ovat valmiita ottamaan kokonaisvastuun työllisyyden hoidosta itselleen. Tässä onnistuminen edellyttää jatkossakin sote-lähipalveluita, palveluita joita ollaan nyt siirtämässä toiminnallisesti ja hallinnollisesti kauemmaksi palvelujen tarvitsijoista ja myös paikallisesta päätöksenteosta tavalla, jota ei ole missään kokeiltu. Tampereen seudun alueellinen työllisyyskokeilu on jo lyhyessä ajassa osoittanut tehokkuutensa. On selvää, että sitä on jatkettava samoin kuin muitakin hyvä käytäntöjä ja kokeiluja, korosti Paatero.

– Toivon todella, että kaavailtuun kasvupalvelu-uudistukseen nyt liitetty Allianssi-tyyppinen yhteistyö voi johtaa todelliseen yhteistyöhön maakunnan ja kuntien välillä siten, että ne voivat keskenään sopia vastuista, velvoitteista ja työnjaosta.


Lisätietoja:
Sirpa Paatero, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, p. 050 512 1602

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme