Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kuusen suopursuruosteen esiintymiä muutamilla järvillä, sinilevätilanne rauhallinen

Jaa
Pilvinen ja epävakainen sää pitää sinileväesiintymiä alhaisina Kaakkois-Suomessa, mutta sateen ja sopivan lämpötilan vuoksi elokuussa ilmeneviä suopursuruosteen rusehtavia tai punertavia lauttoja on näkynyt paikoin. Kaakon rannikkoalueella sinileväesiintymiä hillitsevät tuulinen sää ja rannikkovesien lämpötila. Leväseurannan sisävesien havaintopaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä on runsaasti ja Simpelejärven Joukionsalmella hieman levää.
Uimarantojen hiekoille ja avoimeenkin veteen on paikoin ilmaantunut ruskean, oranssin tai punaisen värisiä ja kuollessaan harmaantuvia kuusen suopursuruosteen lauttoja. Arkistokuva: Heikki Taina.
Uimarantojen hiekoille ja avoimeenkin veteen on paikoin ilmaantunut ruskean, oranssin tai punaisen värisiä ja kuollessaan harmaantuvia kuusen suopursuruosteen lauttoja. Arkistokuva: Heikki Taina.

Kaakkois-Suomen järvialueen leväesiintymät pysyvät edelleen vähäisinä. Kuluvalla viikolla sinilevien runsaus on kaakon rannikkoalueellakin ollut vähäinen; levälauttoja tai yhtenäisempiä lieviä esiintymiä ei sääolojen vuoksi ole nähtävissä satelliittikuvista eikä merivartioston tarkastuksissa. Avomerellä sinileväesiintymät ovat olleet koko kesän voimakkaampia linjan Kaunissaari-Suursaari länsipuolella eli Suomenlahden länsi- ja keskiosissa.

Uimarantojen hiekoille ja avoimeenkin veteen on paikoin ilmaantunut ruskean, oranssin tai punaisen värisiä ja kuollessaan harmaantuvia kuusen suopursuruosteen (Chrysomyxa ledi) lauttoja. Kesän viileys, sateisuus ja yksittäiset lämpimät päivät ovat edesauttaneet suopursuruosteen sienen leviämistä ja itiöiden kypsymistä. Heinä-elokuussa tuulet ja vesisateet varisuttavat itiöitä, jolloin itiöpölyä saattaa kasautua järvien pinnoille. Itiöistä muodostuvat lautat voivat olla hyvinkin suuria, sillä ne ovat vettä kevyempiä. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita, siitepölyä jne. Luonnonvesissä vedenkalvolla ajelehtiville ilmiöille löytyy usein luonnosta itsestään peräisin oleva selitys.

Järvilämpötilat ovat yleisesti kaakossa 19–21 asteessa ja rannikkoalueellamme muutama aste vähemmän.

Levähavainnointi kertoo vain havainnointipisteen tilanteesta

Systemaattinen valtakunnallinen levähaittaseuranta aloitettiin kesällä 1998. Sen avulla pyritään saamaan yleiskuva sinilevätilanteesta koko maassa. Seuranta toteutetaan yhteistyössä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten, kunnallisten ympäristöviranomaisten ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Sinileväseurantaan kuuluu useita satoja pysyviä havaintopaikkoja eri puolilla maata sisävesillä ja merialueilla. Sinilevätilannetta seurataan havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun. Sinilevän määrä arvioidaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei levää) - 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Sisävesillä havainnoitsijoina toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysviranomaiset, mutta mukana on myös yksityisiä havainnoitsijoita.

Itämeren sinilevätilanteen kehitystä seuraavat ympäristöviranomaiset ja Suomen ympäristökeskus yhdistäen tietoa tutkimusaluksilta, satelliittikuvista ja Itämerta risteileviltä aluksilta. Sinilevätilannetta seurataan myös perinteisillä havaintoasemilla sekä Rajavartiolaitoksen lentäjien, valvontaveneiden ja koulutettujen havainnoitsijoiden toimesta.

Koska vakiohavaintopaikka on tietty yksittäinen paikka järven rannalla tai Suomenlahdella, usein esim. uimarannalla, voi sinilevätilanne olla järven toisella rannalla aivan toisenlainen. Etenkin pintaan nousevat levät kulkeutuvat tuulen mukana ja levälautat pakkautuvat vastarannalle, jolloin toisella rannalla vesi voi olla kirkasta. Laajempaa tilannekuvaa levätilanteesta saamme TARKKA-satelliittikuvien avulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Antti Haapala
s-posti: antti.haapala(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 103

Kuvat

Uimarantojen hiekoille ja avoimeenkin veteen on paikoin ilmaantunut ruskean, oranssin tai punaisen värisiä ja kuollessaan harmaantuvia kuusen suopursuruosteen lauttoja. Arkistokuva: Heikki Taina.
Uimarantojen hiekoille ja avoimeenkin veteen on paikoin ilmaantunut ruskean, oranssin tai punaisen värisiä ja kuollessaan harmaantuvia kuusen suopursuruosteen lauttoja. Arkistokuva: Heikki Taina.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojelee Harjun oppimiskeskuksen, Kuusankosken kielteiset päätökset ovat lainvoimaisia25.4.2024 09:37:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on 11.4.2024 päättänyt rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojella Virolahdella sijaitsevan Harjun oppimiskeskuksen rakennuksia sekä osoittanut suojeltavan alueen. Samalla kumotaan aiempi valtioneuvoston tekemä suojelupäätös. Suojelupäätöksen ajantasaistaminen oli tarpeen alueen käytön ja kehittämisen sekä suojelun kohdistumisen täsmentämiseksi.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson elävöittämiseen 2,5 miljoonaa euroa23.4.2024 10:48:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2024 tammi–maaliskuussa 22 kehittämishankkeelle yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa. Yritysten kehittämistä ja investointeja ELY-keskus ja Leader-ryhmät rahoittivat samalla ajanjaksolla yhteensä noin 69 000 eurolla. Viime vuoden puolella 13 yritystä ehti saada myönteisen rahoituspäätöksen, joissa tukien osuus oli yhteensä noin 400 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye