Keski-Suomen ELY-keskus

Lämpimät kesäsäät suosivat sinilevää

Jaa
Lämpimät ja tyynet kesäsäät lisäävät sinilevien esiintymistä. Muutamia havaintoja on Keski-Suomessakin jo sekä viikoittain seurattavilta paikoilta että yleisöltä. Erityisesti runsaan sinileväesiintymän kanssa on syytä olla varovainen.
Leväkuva. Kuvaaja Kirsti Krogerus
Leväkuva. Kuvaaja Kirsti Krogerus

Levätilanteen seuranta

Keski-Suomessa seurataan jälleen järvien sinilevätilannetta viikoittain syyskuun loppuun asti. Viikoittainen seuranta on osa valtakunnallista seurantaa, johon Keski-Suomesta kuuluu 14 järveä. Havaintotiedot julkaistaan Järviwiki -verkkopalvelussa (www.jarviwiki.fi) torstaisin.

Asiantuntijoiden levätilannetietojen lisäksi Järviwikiin kootaan yleisön levähavaintoja. Järviwiki -palvelu on kaikkien käytössä. Epäilyttävistä levähavainnoista voi lähettää ilmoituksia ja kuvia myös ELY-keskukseen, asiantuntijoidemme yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta. Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit.

Tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Kesäkuun alun lämpimät ja tyynet säät sekä runsassateinen kevät voivat hyvinkin aikaistaa sinilevien runsastumista.

Sinileväisen veden kanssa on syytä olla varovainen

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä, sillä osa sinilevistä tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida, tosin pienten lasten ja lemmikkieläimien kanssa tulee olla varovaisempi. Herkkäihoiset ja allergiset voivat saada silmä- tai iho-oireita lievimmistäkin leväesiintymistä. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, tulee uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kasteluvetenä. Talousvedeksi järvivettä ei yleensäkään suositella.

Muita vedessä esiintyviä ilmiöitä

Alkukesällä puiden siitepölyä voi kerääntyä aallokon mukana tuulen alapuolisille rannoille vaaleankeltaisena raitana tai lauttana. Tänä vuonna sitä on ollut runsaasti, jolloin sinileväesiintymä saattaa jäädä huomaamatta. Siitepölyn häviäminen rantavedestä saattaa kestää useita päiviä. Uiminen runsaan siitepölyn seassa ei ole suositeltavaa. Siitepölyn hajotessa voi syntyä tilapäisiä hajuhaittoja.

Suopursuruoste voi puolestaan runsaana ollessaan tehdä ruskean / oranssinruskean lautan veden pinnalle. Herkemmille ihmisille se voi aiheuttaa siitepölyn tapaisia oireita.

Vastaavasti limalevä tuntuu uimarin iholla saippuamaiselta kalvolta, joka kuivuessaan kiristää ihoa ja saattaa aiheuttaa voimakasta kutiavaa punoitusta uinnin jälkeen. Tämä levä ei ole myrkyllinen. Limalevää esiintyy yleensä humusvesissä.

Veden alta paljastuneessa vähävetisessä rantavyöhykkeessä voi esiintyä myös öljymäinen, sateenkaaren väreissä hohtava kalvo. Mikäli kalvo ei suorastaan haise öljylle, voi kyseessä olla rautabakteerien aiheuttama ilmiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Limnologi Arja Koistinen, puh. 0296 024 760
Limnologi Katja Leskisenoja, puh. 0295 024 965


etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Leväkuva. Kuvaaja Kirsti Krogerus
Leväkuva. Kuvaaja Kirsti Krogerus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen luontokohteiden kunnostukset vauhdissa Helmi-ohjelmassa25.4.2024 10:17:06 EEST | Tiedote

Vuonna 2023 Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato. Vaikka työssä on päästy hyvään vauhtiin, työnsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye