Vaasan Sähkö Oy

Lauha talvi laski vuoden 2017 sähkön kulutusta

Jaa

Lauha talvi näkyi vuoden 2017 sähkönkulutuksessa. Päästöttömän tuotannon osuus Vaasan Sähkön sähköenergian kokonaishankinnasta kipusi jo lähes 70 prosenttiin. Kaukolämmössä nähtiin ennätysvihreä vuosi.

Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen
Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen

Vaasan Sähkö Oy:n sähkön kokonaismyynti laski vuonna 2017 edellisvuoteen verrattuna noin 11 prosentilla 1 702 GWh:iin. Tästä 82 prosenttia myytiin yhtiön yksityis- ja yritysasiakkaille ja loput tukkumarkkinoille. Päästöttömän tuotannon osuus ylsi vuonna 2017 lähes 70 prosenttiin.

Vaasan Sähkö on jatkanut panostustaan tuulivoimaan, mikä näkyy myös kasvavasta tuulienergian osuudesta yhtiön hankintasalkussa. Viime vuonna myydystä sähköenergiasta 9 prosenttia oli tuulisähköä. Vesivoiman osuus oli noin viidennes ja ydinvoiman noin kolmannes.

Hiilen käyttö kaukolämmön tuotannossa romahti

Kaukolämpöä myytiin 684 GWh vuoden 2017 aikana. Määrä on sama kuin edellisvuonna. Vaasan Sähkön myymästä kaukolämmöstä 99 prosenttia tuotettiin energiatehokkaasti sähkön ja lämmön yhteistuotantona Vaskiluodon Voiman ja Westenergyn voimalaitoksilla. Valtakunnallisesti tarkasteltuna yhteistuotannon osuus oli Vaasassa korkea. Hiilen osuus kaukolämmön tuotannossa on edelleen laskenut vauhdilla. Vuonna 2017 hiilen osuudeksi jäi enää 5 prosenttia, kun taas biopolttoaineilla ja jätteellä tuotettiin lähes 90 prosenttia lämmöstä. Vielä vuonna 2011 kaikki kaukolämpö tuotettiin hiilellä ja öljyllä.

Erinomainen toimitusvarmuus

Vuonna 2017 Vaasan Sähköverkko Oy:n asiakkaille siirrettiin sähköenergiaa yhteensä 972 GWh. Edellisvuotta selvästi lauhempi alkuvuosi vähensi hieman sähkön käyttöä (-0,5 %).

Sähkön toimitusvarmuutta parannettiin investoimalla muun muassa keskijänniteverkon kaapelointiin. Keskijänniteverkosta on kaapeloitu nyt 33 (29,5) prosenttia, ja koko verkon kaapelointiaste on 56 (53) prosenttia. Vuoden aikana valmistui kaksi sähköpääasemaa, yksi Mustasaaren Alskatiin ja toinen Vaasan Pitkällemäelle, sekä 110 kV:n voimajohto välille Gerby–Alskat.

Edellä mainitut luvut perustuvat ennakkolaskelmiin. Lopulliset tiedot Vaasan Sähkö -konsernin toiminnasta julkaistaan vuoden 2017 tilinpäätöksen yhteydessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen
Vaasan Sähkö. Kuva: Katja Lösönen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö sekä verkkourakointi. Konserniin kuuluu kaksi tytäryhtiötä: Vaasan Sähköverkko Oy sekä Oy RAVERA Ab. Konsernissa työskentelee yli 170 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2016 oli noin 140 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Sähkön markkinatilanne vaatii uudenlaisia sopimuksia10.5.2022 07:10:00 EEST | Tiedote

Tammi–maaliskuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 62,3 miljoonaa euroa (51,0 M€). Korkea liikevaihto ei kuitenkaan tuottanut liikevoittoa. Liikevoitto jäi tappiolliseksi laskien - 3,3 miljoonaan euroon (6,5 M€). Omavaraisuusaste laski 45,3 prosenttiin (53,0 %). Tuloksen taustalla oli ennen kaikkea sähkön korkeat hankintakustannukset, jotka jouduttavat uusien toimintatapojen käyttöönottoa energia-alalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme