Keski-Suomen ELY-keskus

Maaseuturahoitusta maakuntaan moneen tarpeeseen - haku jatkuu keskeytyksettä myös rahoituskausien välissä

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät ovat heinä-syyskuussa myöntäneet maaseuturahoitusta maakunnan yrityksille ja hankkeille 1,6 miljoonalla eurolla. EU:n seitsemän vuoden rahoituskausi on päättymässä, mutta maaseutuohjelman rahoitushaku jatkuu kauden vaihtumisesta huolimatta.

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi maaseuturahastosta rahaa kolmannella vuosineljänneksellä miljoona euroa. Suurin summa, yli puoli miljoonaa euroa menee yleishyödylliseen investointiin, joka on kevyen liikenteen väylän rakentaminen Petäjävedelle. Investoinnin avulla saadaan turvallinen kulkuyhteys Pihlajaniemen suunnasta Kintauden koululle. Lisäksi maakunnassa käynnistyy digitaalisuuden avulla yhteisöllisyyttä edistävä hanke.

Yritysten investointitukea myönnettiin kahdelle yritykselle kalusto- ja laiteinvestointeihin yhteensä 50 000 euroa. Villa tuotteiksi -yritysryhmähankkeella edistetään kotimaisen villan hyödyntämistä sekä rakennetaan taloudellisesti kannattavaa villan tuotantoketjua. Lomaseutu #365 yritysryhmässä kymmenen matkailuyritystä Viitasaaren seudulta hakevat liiketoimintaan kestävää kasvua laadun ja vastuullisuuden avulla.

Leader-ryhmiltä tukea yli 630 000 eurolla maaseudun yrityksiin, vapaa-ajan kohteisiin ja rakennuksiin

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat maaseuturahastosta samalla vuosineljänneksellä kahtakymmentä yritystä ja kolmeakymmentä yleishyödyllistä yhteisöä yhteensä runsaalla 630 000 eurolla, josta reilut 43 000 euroa yrityksille ja 589 000 euroa yhteisöille. Asukkaiden ja yrittäjien tarpeesta lähtevillä pienilläkin ideoilla saadaan aikaan merkittävää kehitystä paikkakunnille. Suurimmat yksittäiset yritystuet myönnettiin metallialan yrityksen tuotantotilojen laajennukseen Uuraisilla ja elementtituotannon tuotekehitykseen Karstulassa. Muita yritysinvestointeja ovat esimerkiksi kukka- ja hautauspalvelun sekä muovituoteyrityksen tuotanto- ja toimitilojen laajentamiset Konnevedellä. Metsäalan laitteiden hankintaa tehdään Keuruulla ja Kuhmoisissa. Saarijärven Luotolan saunamaailmaa lisärakennetaan.

Yleishyödyllisillä hankkeilla parannetaan vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia monin tavoin: esimerkiksi Kapeenkosken luontokohde tehdään paremmin saavutettavaksi. Jämsän Länkipohjaan rakennetaan frisbeegolfrata, Keuruun Ison Kirjan uimarantaa kunnostetaan, Uuraisilla kehitetään Hiirolan ravirataa ja juhlitaan 100-vuotiasta Urheiluseura Raikua. Luontopolkuja rakennetaan useampaan kylään pohjoisessa Keski-Suomessa. Lisäksi omaishoitajien jaksamista edistetään käsitöiden, taiteen ja kulttuurin avulla Jyväskylän seudulla.


Myös monia yhteisöllisessä käytössä olevia rakennuksia korjataan ja remontoidaan eri puolilla Keski-Suomen maaseutua mm. energiatehokkaammiksi. Vesuri-ryhmän toiminta-alueella 21 yhteisöä toteuttaa teemahankkeen myötä pieniä investointeja, kuten laitehankintoja ja korjaus- ja kunnostustöitä yhteisissä liikunta- ja kokoontumistiloissa.

Maaseuturahoituksen haku jatkuu keskeytyksettä

Uuden rahoituskauden 2021-27 valmistelu on käynnissä, mutta yritys- ja hanketukien hakemiseen kauden muutos ei vaikuta. Maaseuturahoitusta voi hakea edelleen Keski-Suomen ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmistä, mutta rahoituspäätöksiä voi joutua odottamaan keväälle 2021, jolloin vahvistetaan käytettävissä olevat varat. Maaseuturahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämis- tai investointihankkeeseen sekä yritysten kehittämiseen ja investointeihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Maaseutupäällikkö, Ulla Mehto-Hämäläinen p. 0295 024 577, Keski-Suomen ELY-keskus
Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Retkeily luonnonsuojelualueilla kasvussa – kulkijan tulee kuitenkin huomioida määräykset24.11.2020 10:29:14 EETTiedote

Luonnossa ja luonnonsuojelualueilla liikkuminen on lisääntynyt viime vuosina ja nyt jylläävä koronapandemia on vahvistanut tätä kehitystä entisestään. Kasvanut kiinnostus luontoa ja luonnonsuojelualueita kohtaan on positiivista, sillä luontokokemukset laajentavat ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja luonnonsuojelun merkityksestä. On kuitenkin valitettavaa, että lisääntyneen luonnossa liikkumisen seurauksena myös epäasiallinen käytös on lisääntynyt.

ELY-keskuksen vetovastuulla miljoonalla kevyen liikenteen väylää11.11.2020 13:18:47 EETTiedote

Kun eduskunta myönsi lisärahoitusta tiehankkeisiin loppuvuonna 2018, Puuppolantien kauan kaivatulle kevyen liikenteen väylän rakentamiselle voitiin lopulta näyttää vihreää valoa. Hankkeessa yhdistyi tilaajien, rakennuttajan ja alueen suurhankkeen – Kirri-Tikkakoski-moottoritie – välinen hyvä yhteistyö. Lopputuloksena Lintukankaan ja Puuppolan välillä on nyt kevyelle liikenteelle turvallinen kulkureitti, joka yhdistyy luontevasti jo olemassa olleisiin liikennejärjestelyihin.

Vaikuta vesienhoitoon ja anna palautetta5.11.2020 15:42:19 EETTiedote

Nyt on aika antaa palautetta Keski-Suomea koskevista vesienhoitosuunnitelmaehdotuksista ja vesienhoidon toimenpideohjelmasta vuosille 2022 - 2027. Keski-Suomen aluetta koskevat Kymijoen-Suomenlahden ja Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelmat sekä Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelma on tarkistettu vuosille 2022–2027. Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Tilaa parantavien toimien tulee olla käynnissä vuoteen 2027 mennessä. Toimenpiteet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi on suunniteltu yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää virtuaalisen tietoiskusarjan julkisista yrityspalveluista26.10.2020 08:53:14 EETTiedote

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää yhteistyössä TE-palvelujen kanssa syksyn lopuksi virtuaalisen tietoiskusarjan "Mitä koronan jälkeen?" aina maanantaisin klo 15 eteenpäin 2.11.2020 alkaen. Tietoiskut on tarkoitettu kaikille yrityskentän parissa työskenteleville – esimerkiksi niin yrittäjille kuin yritysneuvojillekin. Niihin osallistutaan Teamsin välityksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme