Pohjois-Savon ELY-keskus

Maidontuotanto väheni Pohjois-Savossa reilut kaksi prosenttia vuonna 2022

Jaa
Pohjois-Savossa tuotettiin maitoa viime vuonna 309,5 miljoonaa litraa. Tämä on hieman yli seitsemän miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin maitoa toimitettiin meijeriin 316,6 miljoonaa litraa. Koko Suomen maidontuotanto oli viime vuonna 2 149,5 miljoonaa litraa, vähennystä tuli noin 2,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Pohjois-Savon osuus koko Suomen maidontuotannosta oli viime vuonna 14 %.
kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel
kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel

Maitotilojen määrä väheni viime vuonna edelleen melko nopeasti sekä Pohjois-Savossa että koko Suomessa. Vuoden 2022 lopussa maitoa toimitti meijeriin Pohjois-Savossa 634 tilaa. Edellisen vuoden lopussa maidontuottajia oli vielä 692 tilaa. Maitotilojen määrä väheni eniten Kuopiossa, 12 tilalla ja Vieremällä, 9 tilalla, summaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo.

Kuopio jatkaa valtakunnan ykkösenä maidontuotannossa

Pohjois-Savon kunnista eniten maitoa tuotettiin Kuopiossa, 68,7 miljoonaa litraa. Kuopio on edelleen myös valtakunnan kärkikunta maidontuotannossa. Kiuruvesi oli viime vuonna Suomen kunnista kolmas Kuopion ja Kurikan jälkeen 52,9 miljoonan litran tuotannolla. Maidontuotanto väheni Lapinlahtea ja Kaavia lukuun ottamatta kaikissa pohjoissavolaisissa kunnissa. Erityisen paljon tuotanto väheni Suonenjoella, yli 11 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 010.

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel
kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskukselta kaksi tuulivoimahankkeita koskevaa yhteysviranomaisen lausuntoa (Kurvilanmäen ja Iso-Petäjämäen hankkeet)8.3.2023 13:07:16 EET | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot kahdesta tammi-helmikuussa 2023 nähtävillä olleesta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma), jotka molemmat koskevat Pohjois-Savoon suunniteltuja tuulivoimahankkeita. Lausutut hankkeet ovat Kurvilanmäen tuulivoimahanke (Vieremä- Sonkajärvi) ja Iso-Petäjämäen tuulivoimahanke (Lapinlahti-Iisalmi).

Pohjois-Savossa maatilojen ja maaseudun kehittämiseen 182 miljoonaa euroa24.2.2023 08:50:33 EET | Tiedote

Manner-Suomen kehittämisohjelman 2014-2020 eli maaseutuohjelman tarkoitus oli elinvoimaisen maaseudun säilyminen, ympäristön tilan paraneminen, uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö, eläinten hyvinvoinnin parantaminen ja osaamisen kehittäminen. Maaseutuohjelmaa jatkettiin siirtymäkaudella vuosina 2021-2022, jolloin maaseutuohjelman toimenpiteet jatkuivat uuden rahoituskauden varoista. Pohjois-Savon alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020 “Rajattomien mahdollisuuksia maaseutu” asetti tavoitteeksi vahvistaa alueen osaamista ja yrittäjyyttä sekä kehittää toimintaympäristöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme