Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Maskit ovat tarpeellisia perustason koronatilanteessakin

Jaa

Koronatilanne Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella pysyi viime viikon ajan varsin samanlaisena kuin edeltävälläkin viikolla. Pirkanmaa on edelleen perustasolla. Viime viikolla sairaanhoitopiirin alueella todettiin kaikkiaan 57 uutta koronatartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuus on 21 tapausta 100 000:ta asukasta kohti. Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla noin yksi prosenttia.

Kasvomaskien käyttö on herättänyt paljon kysymyksiä ja keskustelua etenkin perustasolle siirtymisen jälkeen. Pandemiaohjausryhmä muistuttaa, että maskisuositus on edelleen voimassa.

Kun kaksi kahdesti rokotettua kohtaa yksityisissä tiloissa, tällöin maskeja ei tarvita. Julkisissa tiloissa ei kuitenkaan voi tietää, kuka on saanut rokotukset ja kuka ei. Siksi esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä yleisissä sisätiloissa suositellaan edelleen maskien käyttöä.

– Kasvomaskia kannattaa yhä käyttää aina, jos lähikontakteja ei voi sisätiloissa välttää, kiteyttää johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Maskeja käytetään aina myös koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa sekä silloin, jos joutuu liikkumaan kodin ulkopuolella omaehtoisen karanteenin aikana. Työantajat voivat linjata maskien käyttöä tilanteen mukaan, ja toistaiseksi niiden käyttö on perusteltua, jos lähikontakteja ei voida välttää. Sosiaali- ja terveydenhuollossa maskisuositukset säilyvät toistaiseksi ennallaan.

Kun rokotuskattavuus syksyyn mennessä selvästi paranee, maskisuosituksiakin voidaan Suomessa ja Pirkanmaalla keventää. 

Vaihto-opiskelun suunnitelmat yleisten matkustusohjeiden mukaisesti

Oppilaitokset tekevät jo vauhdikkaasti suunnitelmia syksyn opiskelijavaihdosta.

Syksyn koronatilanteesta on vielä vaikea tietää. Pandemiaohjausryhmä linjasi, että tämänhetkisiä suunnitelmia voidaan viedä eteenpäin yleisten matkustussuositusten mukaisesti.

Tartuntoja erityisesti harrastuksesta ja perhepiiristä

Viime viikolla tartuntoja oli eniten nuorilla ikäryhmillä: eniten 10–19-vuotiailla ja toiseksi eniten 20–29-vuotiailla.

Myönteistä on, että yli 70-vuotiailla ei todettu yhtään tartuntaa viime viikolla. Tätä selittänee hyvä rokotuskattavuus. 90 prosenttia tästä ikäryhmästä on saanut ensimmäisen rokotuksensa, ja monet ovat saaneet tehosteenkin.

Jäljitystyö sujui erinomaisesti: tartunnanlähde saatiin selville 51 tapauksessa eli 89 prosentissa.

Eniten tartuntoja tuli vapaa-ajan harrastuksista: kaikkiaan 11 tartuntaa. Tätä selittää yksittäinen nuorten sisäliikuntaan liittyvä tartuntaketju. Kymmenen tartuntaa tuli kotoa, yhdeksän sukulaisten tai tuttavien tapaamisesta, työpaikoilta viisi ja päiväkodista yksi. Ulkomailta saatiin kuusi tartuntaa. Ravintolatartuntoja oli kaksi ja yksityisistä juhlista niin ikään kaksi. 

Pandemiaohjausryhmän kokoukset harvenevat

Vastedes alueellinen pandemiaohjausryhmä kokoontuu kahden viikon välein, eli seuraava kokous on 29.6. Jos tilanne vaatii, kokousrytmiä voidaan tarvittaessa tihentää.

Yhteyshenkilöt

Johtajaylilääkäri Juhani Sand
Puh. 044 719 5959
Tays, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaan koronatilanne edellyttää edelleen valppautta13.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Koronaepidemian tilanne on kehittynyt Pirkanmaalla huonompaan suuntaan. Tästä huolimatta tartunnanlähde pystytään jäljittämään edelleen hyvin ja sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on vähän. Koronan ilmaantuvuus kahden viime viikon ajalta on noussut ja oli viime viikon päättyessä 46 tapausta 100 000 asukasta kohden. Viime viikon aikana positiivisten osuus Fimlabissa testatuista oli 2,3 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme