Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Miehikkälän–Virojoen Tyllinjärvellä koekalastuksia Helmi -elinympäristöohjelmassa

Jaa

Miehikkälän–Virojoen Tyllinjärvellä on parhaillaan käynnissä verkkokoekalastukset osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Koekalastusten tavoitteena on selvittää, voitaisiinko hoitokalastuksen avulla kohentaa Tyllinjärven tilaa vesilinnuston kannalta parempaan suuntaan.

Aarno Karels Tyllinjärvellä koeverkkokalastamassa, kuvaajana Ari Nieminen.
Aarno Karels Tyllinjärvellä koeverkkokalastamassa, kuvaajana Ari Nieminen.

Millainen on Tyllinjärven kalasto?

Koekalastuksilla selvitetään Tyllinjärven kalalajiston koostumusta, kalaston runsautta ja ikäjakaumaa sekä särkikalojen ja petokalojen suhdetta.

Tyllinjärven koekalastukset tehdään NORDIC-verkoilla. Verkot ovat 1,5 metriä korkeita ja 30 metriä pitkiä. Verkot koostuvat kahdestatoista 2,5 metriä pitkästä osasta. Verkko-osat ovat eri silmäkokoa ja ne vaihtelevat 5 mm ja 55 mm välillä. Tyllinjärvellä koekalastus kattaa yhteensä 30 verkkoyötä.

Kalastus tehdään kahdessa osassa, jolloin pyynnissä on kerrallaan 15 verkkoa. Verkot lasketaan illalla ja koetaan aamulla eli pyyntiponnistus kestää 12 tuntia. Koekalastukset tekee lappeenrantalainen kalastusbiologi ja tutkija Aarno Karels (Karels Oy).

Tavoitteena parempi lintuvesi

Koekalastusten tavoitteena on selvittää voisiko Tyllinjärven tilaa kohentaa hoitokalastuksen avulla vesilinnuston kannalta parempaan suuntaan. Pienet särkikalat aiheuttavat suoraa ravintokilpailua vesilintujen poikasille, koska ne syövät pitkälti samaa ravintoa. Lisäksi särkikalat samentavat vesistöjä, kun ne pöyhivät pohjamutia ravintoa etsiessään. Samentumisen lisääntyessä uposkasvillisuus vähenee, mikä edelleen vähentää ravinnon määrää. Särkikalat kestävät sameita vesiä paremmin kuin esimerkiksi suuret ahvenet. Siten samentuminen vähentää petokaloja, jotka luontaisesti saalistavat pieniä särkikaloja, ja pienten särkikalojen osuus kalastossa voi edelleen kasvaa.

Hoitokalastusko keinoksi Tyllinjärven kunnostamisessa?

Mikäli Tyllinjärven koekalastuksista käy ilmi, että kalasto on hyvin särkikalavaltaista ja petokaloja on vähän, järven ravintoverkkoa ja vedenlaatua voidaan kunnostaa hoitokalastamalla.

Hoitokalastus on yksi Helmi-elinympäristöohjelmassa käytetyistä kunnostusmenetelmistä, jossa elinympäristöä pyritään muuttamaan kosteikkolintujen kannalta paremmaksi.

Hoitokalastuksessa pieniä särkikaloja poistetaan vesistöstä suuria määriä esimerkiksi nuottaamalla, rysillä tai katiskoilla. Tärkeät lintuvedet ovat tyypillisesti matalia ja reheviä, joten nuottaus onnistuu niillä vain poikkeustapauksissa. Suuret ahvenet, kuhat, hauet ja muut petokalat vapautetaan takaisin vesistöön.

Helmi-elinympäristöohjelmassa luonnonmonimuotoisuutta vaalitaan mm. lintuvesikunnostuksin

Ympäristöministeriön rahoittamassa Helmi-elinympäristöohjelmassa tehdään töitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpiin syihin. Helmi-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja sitä toteutetaan maanomistajien suostumuksella.

Vuonna 2020 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella tehtiin muun muassa lajistoselvityksiä lintuvesikunnostuksiin liittyen ja niitettiin lintuvesien ruovikoita. Tänä vuonna ovat siis vuorossa koekalastuksetkin. Helmi-ohjelman on suunniteltu jatkuvan vuoteen 2030 asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lintuvesikoordinaattori William Velmala
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 021 088

Kuvat

Aarno Karels Tyllinjärvellä koeverkkokalastamassa, kuvaajana Ari Nieminen.
Aarno Karels Tyllinjärvellä koeverkkokalastamassa, kuvaajana Ari Nieminen.
Lataa
Aarno Karels Tyllinjärvellä, kuvaajana Ari Nieminen.
Aarno Karels Tyllinjärvellä, kuvaajana Ari Nieminen.
Lataa
Koekalastussaalista Tyllinjärveltä, kuvaajana Aarne Karels.
Koekalastussaalista Tyllinjärveltä, kuvaajana Aarne Karels.
Lataa
Pauli Karels esittelee yleiskalastusverkkoa saaliineen, kuvaajana aarno Karels.
Pauli Karels esittelee yleiskalastusverkkoa saaliineen, kuvaajana aarno Karels.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, elokuu 202121.9.2021 08:37:40 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on elokuun lopussa melko samanlainen kuin heinäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 elokuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen selvästi sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Uusia työpaikkoja oli elokuun aikana auki 49 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – kerro mielipiteesi riskiryhmistä, ongelmista ja tehokkaimmista keinoista!3.9.2021 11:16:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt vuonna 2013 valmistuneen alueen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmassa asetetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä kuvataan konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä muiden viranomaistahojen (mm. Liikenneturva, poliisi, pelastuslaitokset, kunnat jne.) kanssa. Suunnitelma valmistuu kesäkuussa 2022.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, heinäkuu 202124.8.2021 08:16:39 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on heinäkuun lopussa melko samanlainen kuin kesäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 heinäkuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 36 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Yli 50-vuotiaiden työttömyys sen sijaan laskee hitaammin; edellisvuodesta laskua on 10 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli heinäkuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän. Paikkojen määrä kasvoi erityisen paljon Imatran seudulla (+110 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme