Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Moni äkillinen terveysongelma ratkeaa yhdellä puhelulla päivystysapu 116 117:ään – numero ei ole vielä tuttu kaikille pirkanmaalaisille

Jaa

Sairaaloiden ja terveysasemien kesäsulkujen heijastusvaikutukset näkyvät välillä ruuhkina Tays Päivystys Acutassa ja Tays Valkeakosken päivystyksessä. Moneen äkilliseen vaivaan voi kuitenkin saada avun soittamalla päivystysapu 116 117 -puhelinnumeroon.

Ennen päivystykseen lähtemistä kannattaa aina soittaa maksuttomaan päivystysapunumeroon 116 117. Numero on tarkoitettu kaikille pirkanmaalaisille silloin, kun oma terveysasema on kiinni ja asiakas arvelee, että sairaus tai vaiva saattaa vaatia päivystyksellistä hoitoa.

Päivystysapu otettiin Pirkanmaalla käyttöön vuodenvaihteessa eli puolisen vuotta sitten. Se ei kuitenkaan ole vielä kaikilta osin lyönyt läpi.

– Varauduimme noin 9000 puheluun kuukaudessa. Tällä hetkellä puheluita tulee kolmisen tuhatta. Määrä on koko ajan kasvanut, mutta ehdottomasti enemmänkin saisi ja kannattaisi soittaa, sanoo päivystyksen toimialuejohtaja Sirpa Rainesalo Taysista.

Milloin kannattaa soittaa 116 117?

Päivystysapu auttaa kaikissa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Hätätilanteessa oikea numero on aina 112.

Päivystysavusta asiakas saa asiantuntijan arvion hoidontarpeestaan ja tilanteeseen sopivimmasta hoitopaikasta. Joskus se on Acuta tai Valkeakosken päivystys, joskus taas oma terveysasema. Tarvittaessa annetaan hoito-ohjeita.

Tällä hetkellä eniten puheluita tulee pikkulasten ja alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmilta.

– Heitä voidaan usein auttaa pelkän puhelun kautta, eikä päivystykseen tarvitse aina lähteä lainkaan. Voimme esimerkiksi antaa ohjeita kuumeen hoitoon tai vatsakipuisen lapsen seurantaan, Rainesalo kertoo.

Yhden puhelun taktiikka

Jos asiakkaan vaiva ei vaadi välitöntä päivystyskäyntiä, mutta seuraavana päivänä kannattaisi käydä terveysasemalla, päivystysapu välittää asiakkaan kotikunnan kiirevastaanotolle tiedon tilanteesta. Asiakkaan ei tarvitse itse soitella uudestaan mihinkään, vaan terveysaseman auetessa sieltä otetaan asiakkaaseen yhteyttä.

Tavoitteena on, että jokainen kiireellistä tai päivystyksellistä hoitoa tarvitseva saa avun sopivasta paikasta, ilman pompottelua tai turhia käyntejä päivystyksessä.

– Päivystysapu 116 117:stä on monella tapaa hyötyä. Voimme vähentää ruuhkia Acutassa, kun asiakas saa avun tarkoituksenmukaisimmasta paikasta. Asiakas puolestaan saa hyvät toimintaohjeet, ja asiat selkenevät yhdellä puhelulla, Rainesalo sanoo.

Näin päivystysapu 116 117 toimii:

  • Jos oma terveysasemasi on suljettu ja epäilet tarvitsevasi päivystyksellistä apua, soita 116 117. Numero on maksuton. Jos oma terveysasema on avoinna, ole yhteydessä sinne. Hätätilanteessa soita aina 112!
  • Päivystysapupuhelun alussa valitset palveluntuottajan kahdesta eri vaihtoehdosta. Tampereen ja Oriveden asukkaat valitsevat tuottajaksi Tampereen kaupungin. Muiden kuntien asukkaat valitsevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin.
  • Myös Pirkanmaan alueella kesää viettävät mökkeilijät voivat hyödyntää päivystysapu 116 117 -numeroa, vaikka kotikunta olisi muualla. Tällöin palveluntuottajaksi valitaan sairaanhoitopiiri.
  • Saat puhelimessa hoidontarpeenarvion ja ohjeita. Tarvittaessa sinua neuvotaan tulemaan päivystykseen, mutta jos tilanteesi ei vaadi välitöntä hoitoa, asiasi voidaan ohjata terveysasemalle. Monissa tilanteissa pärjätään puhelinneuvonnalla: voit saada esimerkiksi ohjeita kivunhoitoon tai tilanteen seurantaan.
  • Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissa. Tamperelaisia ja orivesiläisiä palvellaan päivittäin numerossa 040 639 7700 klo 7–22. HUSin järjestämä tekstipalvelu tuottaa päivystysapua chat-palveluna verkossa koko Suomen alueelle, osoite https://www.hus.fi/potilaalle/sairaalat-ja-toimipisteet/paivystysapu-116117

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle tarvittaessa:
Sirpa Rainesalo, toimialuejohtaja, 050 352 0929
Mikko Franssila, ylilääkäri, Acuta, 044 472 9662

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen3.8.2021 15:22:43 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hankalaan koronatilanteeseen ei ole tullut helpotusta, ja tilanne on mennyt edelleen huonompaan suuntaan. Alueellinen pandemiaohjausryhmä totesi kokouksessaan 3.8., että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Koronan ilmaantuvuus alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 149 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa tehdyistä testeistä on edellisen viikon ajalta 4,4 prosenttia.

Pirkanmaan koronatilanne edellyttää edelleen valppautta13.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Koronaepidemian tilanne on kehittynyt Pirkanmaalla huonompaan suuntaan. Tästä huolimatta tartunnanlähde pystytään jäljittämään edelleen hyvin ja sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on vähän. Koronan ilmaantuvuus kahden viime viikon ajalta on noussut ja oli viime viikon päättyessä 46 tapausta 100 000 asukasta kohden. Viime viikon aikana positiivisten osuus Fimlabissa testatuista oli 2,3 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme