Seta Ry

Nuorten homo- ja transfobiseen väkivaltaan on tartuttava nopeasti

Jaa

Tällä viikolla on tullut ilmi vakavaa häirintää ja väkivaltaa savonlinnalaisia taidelukiolaisia kohtaan. Motiivina uhkaavan ilmapiirin luomisessa ja häirinnässä on lukiolaisten oletettu kuuluminen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin, mikä tekee teoista viharikoksia.

Alia Dannenberg
Alia Dannenberg

Tiedote
Vapaa heti julkaistavaksi

Setan lauantaina kokoontunut hallitus vaatii, että nuoriin kohdistuvaan homo- ja transfobiseen väkivaltaan puututaan nopeasti. Lukiolaisnuoret ovat kertoneet tulleensa seuratuiksi ja nimitellyiksi, murtautumisyrityksestä kotiin, kivien heittämisestä ja yrityksestä ajaa päälle autolla. Motiivina häirinnälle nuoret pitävät sitä, että moni taidelukiolainen kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Seta pitää erityisen huolestuttavana tekijöiden nuorta ikää. Nuorten väkivallantekojen kohdalla ei voida puhua ilmiöstä, kun teot ovat jatkumoa vielä tänäänkin tapahtuvalle sateenkaari-ihmisten leimaamiselle ja vainolle.

“On erityisen huolestuttavaa, että kyseistä häirintää ja väkivaltaa ei ole saatu loppumaan. Onkin hyvä pohtia onko keinot olleet tarkoituksenmukaisia, millaista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä kouluissa on tehty ja miten kunta sekä poliisi voivat tukea nuoria sekä osoittaa tekojen vakavuus ja tuomittavuus, Setan nuorisotyön asiantuntija Lotte Telakivi sanoo.

Sateenkaarinuoret kertoivat myös Joensuussa keväällä kokemastaan häirinnästä ja pelkojen lisääntymisestä. Kesän aikana järjestettyihin lukuisiin pride-tapahtumiin on myös kohdistettu häirintää.

“Viha sateenkaari-ihmisiä kohtaan on saatava loppumaan. Kaikilla nuorilla on oikeus elää avoimesti omana itsenään ilman, että pitää pelätä nimittelyä ja väkivaltaa. Puolustamme näitä nuoria ja kiitämme heitä rohkeudesta kertoa asiasta julkisuuteen. He ansaitsevat nyt vahvan tuen”, Setan hallituksen jäsen Risto Hartikainen Varkaudesta painottaa.

Seta katsoo, että tietoa viharikosten tunnistamiseen kaivataan edelleen. Lukiolaisnuoriin kohdistuvista teoista ei ole Ylen jutun mukaan tehty rikosilmoituksia.

Tutkitusti vain 16% sateenkaari-ihmisistä kertoi viharikoksesta tai seksuaalirikoksesta poliisille ja vain 8% kertoi häirinnästä viranomaisille. Suomessa siis vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille ja tämän lisäksi poliisi usein jättää vihaluokituksen kirjaamatta. Syyteharkintaan lähetetään myös vain pieni osa kirjatuista viharikoksista.

Poliisin ohjeissa viharikosluokittelun käyttöä suositellaan aina, kun on edes epäily viharikoksesta. Tällä hetkellä luokittelua ei kuitenkaan ole pakollista tehdä. Euroopan unionin perusoikeusviraston mukaan luokittelun tulisi olla pakollista aina viharikosepäilyn yhteydessä.

“´Velvollisuus vihamotiivin kirjaamiseen tarvittaisiin. Olisi myös elintärkeää madaltaa kynnystä viharikosten ja häirinnän raportoimiselle. Siksi pelkästä ilmiöstä puhuminen on jopa haitallista, koska nuoret voivat ajatella sen vain menevän ohitse itsestään”, joensuulainen varapuheenjohtaja Alia Dannenberg toteaa.

Nuoret voivat Etelä-Savon alueella ottaa yhteyttä ja saada tukea rikosilmoituksen tekemiseen Rikosuhripäivystyksen palvelupisteeltä.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alia Dannenberg, Setan varapuheenjohtaja (tavoitettavissa viikonloppuna)
alia.dannenberg@seta.fi

Risto Hartikainen, Setan hallituksen jäsen (tavoitettavissa viikonloppuna)
risto.hartikainen@seta.fi

Lotte Telakivi, Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija (tavoitettavissa maanantaina 22.8.)
lotte.telakivi@seta.fi, p. 044 301 3020

Kuvat

Alia Dannenberg
Alia Dannenberg
Lataa
Lotte Telakivi
Lotte Telakivi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä. Seta on myös nuorisotyötä tekevä järjestö, joka tukee sateenkaarinuorten huomioimista ja oman äänen kuulumista yhteiskunnassa ja ylläpitää verkkonuorisotalo Loistetta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Vinokino-elokuvafestivaali tuo sateenkaarevia elokuvia Helsinkiin tällä viikolla31.10.2022 13:26:53 EET | Tiedote

Vinokino-elokuvafestivaali alkaa tämän viikon torstaina Helsingissä. Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Se järjestetään 3.-6.11. Helsingissä. Festivaalin ohjelmistoon kuuluu tänä vuonna yksitoista pitkää elokuvaa ja yksi lyhytelokuvakooste. Esityksistä voi nauttia Helsingissä torstaista sunnuntaihin Korjaamo Kinossa ja Cinema Orionissa. Lippuja voi ostaa Vinokinon verkkokaupasta ja elokuvateattereiden myyntipisteistä festivaalin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme