Seta Ry

Oulu Pride ry: Petrus Schroderus vastuuseen vihapuheesta sosiaalisessa mediassa

Jaa

Oulu Pride ry tuomitsee vahvasti oululaisen laulavan poliisin Petrus Schroderuksen viimeaikaisen kommentoinnin Facebook-profiilissaan käydyssä keskustelussa. Kommentissaan Schroderus kuvaa prideä myötähäpeää aiheuttavaksi friikkisirkukseksi, ja syyttää kulkueisiin osallistuvia käytöstapojen ja siveellisyyden puutteesta.

Oulu Pride, kuvituskuva
Oulu Pride, kuvituskuva

Lehdistötiedote 6.5.2021
Julkaisuvapaa heti

Oulu Pride ry tuomitsee vahvasti oululaisen laulavan poliisin Petrus Schroderuksen viimeaikaisen kommentoinnin Facebook-profiilissaan käydyssä keskustelussa. Kommentissaan Schroderus mm. kuvaa prideä myötähäpeää aiheuttavaksi friikkisirkukseksi, ja syyttää kulkueisiin osallistuvia käytöstapojen ja siveellisyyden puutteesta. Teksti oli julkisesti näkyvillä Schroderuksen henkilökohtaisessa profiilissa. Sittemmin kyseinen teksti on piilotettu tai poistettu, mutta kuvakaappaus siitä on jäänyt kiertämään sosiaaliseen mediaan. Schroderus ei ole myöskään esittänyt anteeksipyyntöä aiheesta. 

“Oulu Pride on saanut Oulussa hyvän vastaanoton, vahvistaen kaupungin imagoa yhdenvertaisena elinympäristönä meille kaikille. Olemme myös tehneet ansiokkaasti yhteistyötä Oulun poliisin kanssa, ja toivon, etteivät tämäntyyppiset yksittäisen poliisin kommentit vaaranna yhteistyön aikaansaama turvallisuuden tunnetta”, huomauttaa Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen.

Petrus Schroderus on esiintynyt mediassa näkyvästi poliisina, ja yleisö voi tulkita hänen edustavan aina ammattiryhmäänsä ja työnantajaansa. Siksi hänen tulisi pidättäytyä loukkaavasta kommentoinnista. Ei riitä, että hän toteaa esittäneen kommenttinsa yksityishenkilönä.

Viranomaisilla on lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua kaikenlaiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaan syrjintään ja häirintään. Esitetty kommentti vähentää perustavanlaatuisesti luottamusta poliisiin, ja lisää rikosten uhreiksi joutuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen turvattomuutta Oulun seudulla. 

“Koska tässä on kyseessä oululaisen poliisin kirjoittama kaikkea pride-väkeä loukkaava teksti, ei voi olla ajattelematta, että tämä olisi suora hyökkäys nimenomaan Oulu Pride ry:n toimintaa kohtaan”, tulkitsee Oulu Pride ry:n puheenjohtaja Minna Pallari.

Schroderus loukkaa Oulu Pride ry:tä, jonka järjestämä vuosittainen pride-tapahtuma kulkueineen juhlistaa yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Oulu Pride ry on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Oulu Pride ry on käynyt keskusteluja Oulun Poliisin kanssa. Yhdistys on toivonut Oulun Poliisilta kannanottoa ja irtisanoutumista Petrus Schroderuksen somessa levinneeseen kommenttiin.

Lisätietoja:

Minna Pallari
minna.pallari@oulupride.fi
Puheenjohtaja, Oulu Pride ry
+358 50 467 6944
https://www.oulupride.fi

Oulu Pride ry on syksyllä 2018 perustettu yhdistys, joka organisoi Oulu Pride -tapahtumaviikon.

Yhdistyksen tarkoitus on edistää ihmisoikeuksien toteutumista ja työskennellä kaikille tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen Oulun puolesta. Prideaatteen mukaisesti juhlistamme ihmisyyden moninaisuutta sekä lisäämme tietoutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

Olemme valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö ja Oulun Setan yhteistyökumppani.

Valtakunnallinen Seta välittää jäsenjärjestöjen tiedotteita ja kannanottoja jäsenpalvelunaan.

Avainsanat

Kuvat

Oulu Pride, kuvituskuva
Oulu Pride, kuvituskuva
Lataa
Oulun kaupungintalon sateenkaariliputus, kuvituskuva
Oulun kaupungintalon sateenkaariliputus, kuvituskuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä. Oulu Pride ry on syksyllä 2018 perustettu yhdistys, joka organisoi Oulu Pride -tapahtumaviikon. Oulu Pride on Setan jäsenjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Asiantuntijat vaativat syrjimätöntä mielenterveyshoitoa myös ei-suomenkielisille sateenkaari-ihmisille13.8.2021 15:42:44 EEST | Uutinen

Kansanedustaja Eva Biaudet, THL:n tutkija Mercedesz Czimbalmos, Setlementtiliiton projektityöntekijä Hassen Hnini, sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti Aleksi Jalava, MIELI ry:n toiminnankehittäjä Kristian Wahlbeck sekä Juho Aalto ja Pauliina Lukinmaa Setan kansainvälisten asioiden toimikunnan puolesta vaativat yhteislausunnossaan parantamaan mielenterveyspalveluiden saatavuutta ei-suomenkielisten sateenkaari-ihmisten kohdalla ja takaamaan sukupuolen korjaushoidot suomeen maahanmuuttaneille transihmiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme