Seta Ry

Oulu Priden liput varastettiin – tapaus tutkittava huolella

Jaa

Oulun kaupungintalolla liehuneet kaksi sateenkaarilippua ja yksi translippu varastettiin viime yönä. Liput nostettiin salkoon eilen käynnistyneen Oulu Priden kunniaksi.

Tiedote 3.8.2021
vapaa heti julkaistavaksi

Oulu Pride ry ja Oulun kaupunki tuomitsevat sateenkaarilipun varastamisen. Teko kertoo vihasta sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja sillä osoitetaan, ettei sateenkaari-ihmisillä ole oikeus näkyä. Tämä lietsoo vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja lisää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien turvattomuuden tunnetta.

”Lippuvarkaus on aina vakava asia, ja tässä vakavuutta lisää teon kohdistuminen vähemmistölle todella tärkeisiin sateenkaari- ja translippuihin. Varkaus kertoo siitä, että pridejä tarvitaan eikä yhdenvertaisuuden eteen tehtävä työ ole valmis. Me emme anna tämän lannistaa meitä tai hyvin alkanutta prideviikkoa, vaan jatkamme vielä tarmokkaammin työtämme yhdenvertaisemman maailman puolesta”, sanoo Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen.

Suomessa järjestetään tänä vuonna parikymmentä Pride-tapahtumaa eri puolilla maata, osa etänä ja osa lähitapahtumina. Sateenkaarilippuja on varastettu ja jopa poltettu lähivuosina useilla paikkakunnilla. Sateenkaariliputus on symbolisesti tärkeää, jotta kaikki kuntalaiset voivat tuntea olevansa yhdenvertaisia ja tulevansa näkyviksi.

”Vaikka lippujen arvo ei ole taloudellisesti merkittävä, me yhdistyksessä otamme asian kuitenkin hyvin vakavasti niiden symbolisen arvon vuoksi, ja olemme olleet tapauksesta yhteydessä viranomaisiin. Tärkeiden lippujen polttaminen varmasti harmittaa monia. Pyydämmekin ilmoittamaan poliisille kaikki havainnot tapauksesta”, sanoo Oulu Pride ry:n puheenjohtaja Minna Pallari.

Varastamisesta on tehty rikosilmoitus. Oulu Pride ry ja Oulun kaupunki vaativat, että tapaus otetaan vakavasti ja tutkitaan huolella.

"Oulun kaupunki haluaa auttaa poliisia selvittämään tapahtuneen, jotta liputus voi jatkua rauhassa. Kaupunki tarjoaa liputusmahdollisuuden arvokkaalle paikalle eri tapahtumille, ja tämä Oulu Pride on yksi niistä", sanoo Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen.

Pridet ovat yhdenvertaisuutta edistäviä ihmisoikeustapahtumia, joihin osallistuvat niin julkiset palvelut, yritykset kuin muutkin yhteisöt.

Oulu Priden suojelija, ministeri Tytti Tuppurainen kirjoitti blogissaan liputuksen merkityksestä: ”Kenenkään ei pidä joutua piilottelemaan itseään kotona tai työpaikalla. Meidän on liputettava kaikki tervetulleiksi omana itsenään”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Pallari
Puheenjohtaja, Oulu Pride ry
+358 50 467 6944
minna.pallari@oulupride.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Oulu Pride ry on syksyllä 2018 perustettu yhdistys, joka organisoi Oulu Pride -tapahtuma­viikon. Yhdistyksen tarkoitus on edistää ihmis­oikeuksien toteutumista ja työskennellä kaikille tasa-arvoisen ja yhden­vertaisen Oulun puolesta. Prideaatteen mukaisesti juhlistamme ihmisyyden moninaisuutta sekä lisäämme tietoutta seksuaali- ja sukupuoli­­vähemmistöistä.

Oulu Pride on valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö ja Oulun Setan yhteistyökumppani.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Asiantuntijat vaativat syrjimätöntä mielenterveyshoitoa myös ei-suomenkielisille sateenkaari-ihmisille13.8.2021 15:42:44 EEST | Uutinen

Kansanedustaja Eva Biaudet, THL:n tutkija Mercedesz Czimbalmos, Setlementtiliiton projektityöntekijä Hassen Hnini, sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti Aleksi Jalava, MIELI ry:n toiminnankehittäjä Kristian Wahlbeck sekä Juho Aalto ja Pauliina Lukinmaa Setan kansainvälisten asioiden toimikunnan puolesta vaativat yhteislausunnossaan parantamaan mielenterveyspalveluiden saatavuutta ei-suomenkielisten sateenkaari-ihmisten kohdalla ja takaamaan sukupuolen korjaushoidot suomeen maahanmuuttaneille transihmiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme