Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Philipsin hengitysapuvälineissä ilmennyt turvallisuusriski

Jaa

Philips Respironicsilta saadun turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma, joka saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin.

Laatuongelman piiriin kuuluvia Philips Respironicsin hengitysapuvälineitä on Taysin alueella käytössä yli 2000 potilaalla. Laitteen käyttäjiin otetaan Taysista henkilökohtaisesti yhteyttä ja annetaan toimintaohjeet sen jälkeen, kun Tays on saanut laitevalmistajalta tarvittavia lisätietoja.

Hengitysapuvälineen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti. Tämänhetkisen tiedon perustella Taysin asiantuntijat arvioivat, että hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Potilaille on tiedusteluja varten erillinen neuvontanumero. Uusimmat tiedot päivitetään Taysin keuhkosairauksia koskevan verkkosivun yhteyteen osoitteessa tays.fi. Potilaille julkaistu tiedote ja toimintaohje verkossa https://www.tays.fi/fi-FI/Potilastiedote_Philipsin_hengitysapuvali(132221).

Taysin käyttämistä laitteista ongelma koskee seuraavia laitteita:

- uniapneapotilaiden hoidossa käytettyjä Philips Respironicsin CPAP- ja ASV-laitteita (DreamStation CPAP, REMStar SE Auto, DreamStation ASV, C-series ASV, SystemOne ASV4)

- hengitysvajauksen hoitoon käytettyjä Philips Respironicsin kaksoispaineventilaattoreita (DreamStation ST, DreamStation AVAPS, C Series S/T, C Series AVAPS)

- respiraattoreita (Trilogy 100, A-Series BiBAP A30).

Ongelma ei koske happirikastimia.

Haittoja epäpuhtauksista

Philips Respironics on ilmoittanut, että viallisissa laitteissa on käytetty äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan.

Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti olleet hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.

Philips Respironics on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, joista tiedotamme myöhemmin lisää. Tämän hetkisen tiedon valossa osa hengitysapuvälineistä tullaan korjaamaan ja osa vaihtamaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle

30.6.-2.7. ja 26.7. alkaen apulaisylilääkäri Hannele Hasala, puh. 03 31163242
5.-9.7. vt. ylilääkäri Kirsi Laasonen, puh. 03 31163101
12.-23.7. apulaisylilääkäri Toomas Uibu, puh. 03 31163033

Tays, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaan koronatilanne edellyttää edelleen valppautta13.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Koronaepidemian tilanne on kehittynyt Pirkanmaalla huonompaan suuntaan. Tästä huolimatta tartunnanlähde pystytään jäljittämään edelleen hyvin ja sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on vähän. Koronan ilmaantuvuus kahden viime viikon ajalta on noussut ja oli viime viikon päättyessä 46 tapausta 100 000 asukasta kohden. Viime viikon aikana positiivisten osuus Fimlabissa testatuista oli 2,3 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme