Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaalla ensihoito ehtii potilaiden luokse tavoitteiden mukaisesti

Jaa

Kaupunkien keskustoissa saa nopeasti ensihoidon palvelua. Kaupunkien taajama-alueiden keskimääräiset ensihoidon tavoittamisajat ovat Suomessa hyvin yhtenäisiä. Kaupunkikeskustojen ulkopuolella alueiden erilaisuus aiheuttaa vaihtelua aikoihin, jonka sisällä ensihoitoyksikkö tavoittaa potilaan.

Pirkanmaan ensihoitoyksiköt pärjäävät valtakunnallisessa vertailussa hyvin, selviää myös juuri julkaistusta STM:n vertailusta. Hätätilassa olevat potilaat tavoitetaan pääsääntöisesti nopeammin kuin sairaanhoitopiirin palvelutasopäätöksessä edellytetään. Parhaiten tavoitteisiin päästään taajama-alueilla.

Tänä vuonna tammi-heinäkuun välisenä aikana Pirkanmaan ensihoidon palvelu on tavoittanut puolet hätätilapotilaista (AB-luokka) ydintaajamissa keskimäärin noin viiden ja puolen minuutin aikana (mediaani). Peräti 90 prosenttia heistä on tavoitettu reilun yhdeksän minuutin sisällä. Muissa taajamissa puolet on tavoitettu alle kahdeksassa minuutissa ja 90 prosenttia reilussa vartissa. Asutulla maaseudulla puolet tavoitetaan reilussa 16 minuutissa ja 90 prosenttia noin 28 minuutissa.

− Ensihoidon palvelutasopäätöksen tavoitteena on luoda koko sairaanhoitopiirissä samanlaisille alueille samanlainen ensihoito, ja tässä olemme onnistuneet hyvin. Viime vuonna teimme itsellemme kunnianhimoiset tavoitteet, joten on hienoa todeta, että ne saavutettiin, sanoo Tays ensihoitokeskuksen ylilääkäri Sanna Hoppu

Hätätilapotilaita kiireettömämmissä tehtävissä eli C-luokan tehtävissä pirkanmaalainen potilas tavoitettiin keskimäärin 24,1 minuutissa (tavoite puoli tuntia) ja D-tehtävissä keskimäärin 54 minuutissa (tavoite kaksi tuntia).

Hätätilapotilaiden tavoittamista ja ensihoidon tehtävien määrää Pirkanmaalla kuvaavat tilastot ovat tämän tiedotteen liitteenä.

Haasteellisillakin alueilla päästy tavoitteisiin

Vuoden 2017 ensihoidon palvelutason toteumassa merkittävimmät puutteet esiintyivät Ylä-Pirkanmaalla, jossa osa ympärivuorokautisesti päivystävistä yksiköistä muutettiin 12 tunnin yksiköiksi. Tänä vuonna ensihoidon kenttäjohtajat ovat erityisesti seuranneet Ylä-Pirkanmaan valmiutta, ja tehneet tarvittaessa valmiussiirtoja. Valmiussiirrossa ambulanssi siirretään varsinaiselta asemapaikaltaan lähemmäs toisen kunnan rajaa.

− Tuloksista selviää, että sekä Kihniössä että Mäntässä palvelutasossa määritetyt tavoitteet täytettiin varsin hyvin. Esimerkiksi Kihniössä puolet potilaista tavoitettiin alle kuudessa minuutissa kun tavoite on kahdeksan minuuttia. 90 prosenttia tavoitettiin 26 minuutissa kun tavoite on puoli tuntia. Myös Mäntässä onnistuttiin, kertoo Sanna Hoppu.

Kuntakohtaista vaihtelua syntyy lähinnä kuntien taajamien ulko-puolella haja-asutusalueilla, mikä johtuu kuntien kokoeroista ja maantieteestä sekä tehtävien vähäisestä määrästä. Silloin yksittäisellä tehtävällä on iso painoarvo keskilukua laskettaessa.

Jatkossa muitakin mittareita

Sanna Hoppu sanoo, että tavoittamisaikojen rinnalla ensihoidossa pitäisi lisätä myös hoidon laadun arviointia. Hoidon onnistumiseen vaikuttaa esimerkiksi se, että potilas itse kokee saaneensa apua.

− Jatkossa olisi hyvä kehittää arviointia esimerkiksi siitä, saatiinko oire tai kipu hallintaan ja potilaan hoito käyntiin. Onnistunutta hoitoa pitäisi arvioida muutenkin kuin mittaamalla tavoittamisaikaa. Näitä mittareita tulisi myös seurata valtakunnallisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti tällä viikolla ensihoitopalvelun saatavuudesta valtakunnallisesti. Ensimmäistä kertaa käytössä oli yhdenmukaista tietoa ja valtakunnalliset yhteiset kriteerit, etenkin kiireellisten tehtävien osalta.

STM:n tiedote verkossa  

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ensihoitopalvelua-saadaan-erityisesti-ydintaajamissa-yhdenvertaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tiedotusvälineille

Anssi Aunola, puh. 03 311 63412
Tays ensihoitopalveluiden päällikkö

Sanna Hoppu, puh. 050 3624711
Tays erityisvastuualueen ensihoidon ylilääkäri

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Teiskontie 35, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tampereella tuhkarokkoon sairastunut saanut lapsuudessa rokotuksen20.12.2018 11:44Tiedote

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikolla Tampereella Pyhän Ristin seurakunnan messussa tapahtuneista tuhkarokkotartunnoista. Sairaanhoitopiiri on saanut lisätietoa tartuttavaan tuhkarokkoon sairastuneen henkilön rokotustaustasta. Ulkomailta tuhkarokkotartunnan saanut aikuinen on hankkinut kotimaastaan rokotuskorttinsa. Toisin kuin aiemmin on tiedotettu, hän on saanut kotimaassaan kaksi annosta Itä-Euroopassa valmistettua tuhkarokkorokotetta. – Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehtyjen laboratoriotutkimusten mukaan kyseiset, lapsuudessa annetut rokotukset eivät olleet antaneet henkilölle asianmukaista suojaa. Syynä suojan puuttumiseen voi olla rokotteen lämpeneminen tai jäätyminen säilytyksen aikana tai muuten virheellisesti käsitelty rokote. Kyseistä rokotetta ei ole käytetty Suomessa, sanoo erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Suomessa rokotteiden säilyttämiseen, kuljetukseen ja käsittelyyn kiinnitetään erityistä huomiota. Suo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme