Seta RySeta Ry

Pride-kesä on alkanut ja tapahtumia on ympäri Suomen! – Kauan odotettu Lahti Pride järjestetään elokuussa

Jaa

Pride-tapahtumia järjestetään tänä vuonna parisenkymmentä. Kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Lahti Pride järjestetään tänä vuonna elokuussa 16.–22.8. teemalla rakkautta kaiken ikää. Tapahtuma palaa juurilleen elokuulle välivuoden jälkeen.

Lahti Pride 2019 kulkue. Kuva Joni Niuranen.
Lahti Pride 2019 kulkue. Kuva Joni Niuranen.

Parhaillaan vietetään kansainvälistä pride-kuukautta. Pride-tapahtumat ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kultuuritapahtumia. Moni tapahtujärjestäjä joutui perumaan edelliskesän priden, mutta esimerkiksi Lahti Pride voidaan jälleen toteuttaa elokuussa.

– Viime vuonna Lahti Pride jouduttiin perumaan kokonaan, joten tämän vuoden tapahtumaa odotetaan jo innokkaasti. Seuraamme koronatilannetta tarkasti, varmistamme turvallisuuden ja pyrimme tarjoamaan etäosallistumismahdollisuuden mahdollisimman moneen Pride-viikon tapahtumaan, tapahtumatuottaja Alma Tuominen kertoo.

Pride-viikon ohjelmistossa tuodaan yhteen monimuotoinen osallistujajoukko keskustelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista ja henkilökohtaisista kokemuksista.

Tänä vuonna erityistä huomiota kiinnitetään sukupolvien välisen keskustelun herättämiseen. Viikko huipentuu lauantaina 21. elokuuta pidettävään kulkueeseen ja päiväjuhlaan.

Lahti Pride 2021 -tilaisuudet ovat kaikille avoimia, ikärajattomia ja päihteettömiä. Tapahtumien pyrkimys on edistää sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa sekä tehdä näkyväksi seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja sen ilmaisun moninaisuutta. Pride luo mahdollisuuksia kohtaamiselle sekä nähdyksi tulemiselle erilaisten sateenkaarevien tapahtumien merkeissä. Pride-tapahtuma on äärimmäisen tärkeä osa päijäthämäläistä sateenkaarikulttuuria.

Tapahtuman suojelijana toimii Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Pride-tapahtumia tulossa yhtä paljon kuin ennen koronaa

Pride-tapahtumia järjestetään tänä vuonna parisenkymmentä ja suurin osa painottuu loppukesään. Tapahtumien määrä on jälleen yhtä suuri kuin ennen koronapandemiaa, vaikka koronatilanne näkyy edelleen siinä, että tapahtumia järjestetään paljon verkossa.

Osa pride-tapahtumista ilmoittaa toteutusmuodosta ja ajankohdasta vielä tulevina viikkoina. Tapahtumia järjestävät Setan jäsenjärjestöjen lisäksi yksityishenkilöt, kunnat, yhdistykset ja yritykset.

Vuosi 2021 on erityinen, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnin poistamisesta, 40 vuotta homoseksuaalisuuden ja 10 vuotta transvestisuuden ja fetissien poistumisesta mielenterveysluokituksesta.

Vuoden ensimmäinen pride oli Arctic Pride Rovaniemellä. Suurin sateenkaari-ihmisten ihmisoikeustapahtuma Helsinki Pride on kertonut julistavansa ohjelmansa tänään 7.6.

Pride-kalenteri 2021

Setan 7.6. tiedossa olevat tapahtumat

Nuorten Manse Pride järjestetään 7.-13.6. Järjestää Tampereen nuorisopalvelut ja Pirkanmaan Seta / Sinuiksi.

Helsinki Pride 28.6.–4.7.2021. Järjestää Helsinki Pride -yhteisö ry.

Ruovesi Pride 3.7. Järjestäjänä yksityishenkilö

Kouvola Pride kulkue ja Puistojuhla järjestetään 10.7. Järjestää Kouvola Pride ry.

Lappeenranta Pride 17.7. Järjestää Lappeenranta Pride ry.

Mikkeli Pride Summer Edition piknik-tapahtuma 25.7. Järjestää Etelä-Savo Pride Ry

Sápmi Pride 5.-8.8. Utsjoella. Tapahtuman järjestää Sápmi Pride -verkosto ja Garmerés

Oulu Pride elokuussa viikolla 31, järjestetään koronatilanteen mukaan. Järjestää Oulu Pride ry.

Lahti Pride järjestetään 16.–22.8. teemalla rakkautta kaiken ikää. Järjestää Lahden Seta.

Border Pride 27.-29.8. etätapahtumana verkossa. Järjestää Meri-Lapin Seta.

Queerstavi Pride Kustavissa 28.8. 

Åland Pride 23.-29.8. Järjestää Regnbågsfyren.

Pride-viikonloppu Järvenpäässä 3.–5.9. Lisätietoa tulossa kesäkuun aikana. Järjestää Järvempään kaupunki.

Raseborg Pride – Raasepori Pride järjestetään tänä vuonna teemaviikkona 13.-19.9. Tapahtumia järjestetään ympäri Raaseporia sekä ruotsiksi, suomeksi että englanniksi.

Pohjois-Karjala Pride 22.-25.9. Järjestää Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry.

Pori Pride on tarkoitus järjestää livenä vuoden 2021 aikana. Pori Pride -kalenteri toteutetaan päivittäisinä verkkojulkaisuina Pori Priden Facebookissa ja Instagramissa kesäkuussa, koko Pride-kuukauden ajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eliisa Alataloviestinnän asiantuntija

Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK) tukee ja neuvoo toimittajia sateenkaariteemojen käsittelyssä, haastateltavien löytämisessä sekä kuvituskuvien hankkimisessa. Hän kehittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan uutisoinnin sensitiivisyyttä.

Puh:050 572 3259eliisa.alatalo@seta.fi

Kuvat

Lahti Pride 2019 kulkue. Kuva Joni Niuranen.
Lahti Pride 2019 kulkue. Kuva Joni Niuranen.
Lataa
Lahti Pride 2019 kulkue. Kuva Joni Niuranen.
Lahti Pride 2019 kulkue. Kuva Joni Niuranen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Lahti Pride -tapahtuman järjestää Lahden SETA ry. Lahden SETA ry on ihmis- ja kansalaisoikeusjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää sateenkaari-ihmisten oikeuksia, tukea heidän arkeaan osallistavasti, oikeudenmukaisesti ja intersektionaalisesti sekä pyrkiä ehkäisemään sateenkaari-ihmisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja syrjintää. Lahden SETA ry järjestää vapaaehtoistyönä ryhmätoimintaa, koulutuksia, tapahtumia ja bileitä sekä ottaa kantaa paikallisiin päivänpolttaviin teemoihin. Lahden SETA ry:n toiminta on kaikille avointa, syrjinnästä vapaata ja toiminnassa noudatetaan turvallisemman tilan sääntöjä. Yhdistys on Setan jäsenjärjestö.

-----

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle22.9.2021 00:05:00 EEST | Tiedote

Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta on jakanut vuoden 2021 Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikölle. Tunnustuksen vastaanottivat 14.9.2021 yksikön johtaja Jarmo Kokkonen ja johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen. Tunnustuksen luovutti Kirkkohallituksen tiloissa Helsingissä Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Asiantuntijat vaativat syrjimätöntä mielenterveyshoitoa myös ei-suomenkielisille sateenkaari-ihmisille13.8.2021 15:42:44 EEST | Uutinen

Kansanedustaja Eva Biaudet, THL:n tutkija Mercedesz Czimbalmos, Setlementtiliiton projektityöntekijä Hassen Hnini, sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti Aleksi Jalava, MIELI ry:n toiminnankehittäjä Kristian Wahlbeck sekä Juho Aalto ja Pauliina Lukinmaa Setan kansainvälisten asioiden toimikunnan puolesta vaativat yhteislausunnossaan parantamaan mielenterveyspalveluiden saatavuutta ei-suomenkielisten sateenkaari-ihmisten kohdalla ja takaamaan sukupuolen korjaushoidot suomeen maahanmuuttaneille transihmiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme