Seta Ry

Pride-vuosi rikkoo jälleen ennätyksiä - 30 tapahtumaa aina syyskuulle saakka

Jaa
Sateenkaariliikkeen pride-tapahtumia järjestetään taas tänä vuonna ympäri Suomea, noin kolmisenkymmentä kappaletta. Tänä vuonna teemana Pride-tapahtumissa on esimerkiksi maailmantilanteen vastaava Rauhaa ja rakkautta.
Valtakunnallinen Seta Helsinki Pridessa 2017.
Valtakunnallinen Seta Helsinki Pridessa 2017.

Vapaa julkaistavaksi heti
20.5.2022

Pride-tapahtumat ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia, joita järjestävät Suomessa Setan jäsenjärjestöt ja muut sateenkaaritoimijat, organisaatiot, yritykset, opiskelijaryhmät ja vapaaehtoiset. 

Pridet kestävät yhdestä päivästä kokonaiseen viikkoon ja niihin kuuluu usein perinteisen marssin lisäksi puistopiknikkejä, info- ja keskustelutilaisuuksia, perhetapahtumia, ammattilaiskoulutuksia ja/tai sateenkaarimessuja. Tällä viikolla vietetään Pohjois-Karjalan pridea ja ensi viikolla Lahti pridea. Saamenmaan pride järjestetään tänä vuonna vuorostaan Jokkmokissa Ruotsissa. Suurin osa tapahtumista on kesäkuussa, joka on kansainvälinen pride-kuukausi.

Tapahtumiin valikoiduissa teemoissa näkyy nykyinen maailmantilanne ja ajankohtaiset ihmisoikeuskysymykset. Teemoja ovat muun muassa Rauhaa ja rakkautta, nähdyksi tuleminen sekä ystävyys ja sosiaalinen hyvinvointi. 

Priden viesti on edelleen poliittinen 

Pride-tapahtumat ovat saaneet alkunsa Stonewallin mellakoista Yhdysvalloissa 1969, joissa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt nousivat ensimmäisen kerran vastustamaan heihin kohdistuvaa viranomaisten vainoa. Suomessa pride-tapahtumia edelsivät Setan vapautuspäivät. 

Priden merkitys tänään on hauskanpidon ja yhteisöllisyyden lisäämisen ohella edelleen poliittinen. Tapahtumilla halutaan lisätä näkyvyyttä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudelle, sekä herätellä yhteiskuntaa sateenkaari-ihmisten yhteiskunnallisen aseman parantamiseen.  

Hyvin pitkään sateenkaari-ihmiset olivat joko rikollisia tai sairaita, eikä heistä saanut julkisesti puhua. Kriminalisoinnin, patologisoinnin ja kehotuskiellon aiheuttamia stigmoja ja stereotypioita puretaan yhä.

Viime viikolla julkaistun Euroopan sateenkaarikartan ja -indeksin mukaan Suomessa toteutuu vain 60 % sellaisista lainsäädännöllisistä toimista, joilla sateenkaari-ihmiset olisivat yhdenvertaisia. Suomi on vasta sijalla 12. sateenkaarioikeuksissa, viimeisimpänä Pohjoismaista. 

“Suomessa tulee ennaltaehkäistä kouluissa homo- ja transfobista kiusaamista, häirintää ja syrjintää, kieltää sateenkaari-ihmisiin kohdistuvat eheyttämistoimet, korjata translain puutteet erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta, sekä turvata intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus kieltämällä näiden lasten terveiden sukuelinten 'normalisointi' leikkauksilla”, sanoo Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo. 

Pride-tapahtumiin on kohdistunut myös häirintää. Viime vuosina on esimerkiksi varastettu ja tuhottu sateenkaarilippuja. Setan mukaan nämä ovat viharikoksia, jotka tulee tutkia tehokkaasti. 

Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan vain 16 prosenttia viharikoksen tai seksuaalirikoksen uhriksi joutuneesta sateenkaari-ihmisestä ilmoitti siitä poliisille ja vain 8 prosenttia häirintää kohdanneista ilmoitti siitä viranomaisille. Syynä on usein pelko huonosta kohtelusta. Myös sukupuoli- ja heteronormi sekä vanhentuneet käsitykset sateenkaari-ihmisistä näkyvät epäasiallisena ja loukkaavana käytöksenä yhteiskunnan eri tasoilla.

“Jos viharikoksia ei tutkita eikä syrjintään ja häirintään tartuta kunnolla, laskee sateenkaari-ihmisten luottamus entisestään. Setan tavoitteena on, että jokainen voi elää turvassa ja rauhassa avoimesti omana itsenään.“ 

Miten tukea sateenkaariliikettä ja välttää pinkkipesu?  

Pride-tapahtumien yhteydessä myös yhteisöillä ja yrityksillä on hyvä paikka osoittaa tukeaan sateenkaari-ihmisille ja pohtia oman toimintansa yhdenvertaisuutta. Seta muistuttaa, että pelkkä yrityslogo sateenkaarilipun väreissä on vasta alku, sillä liittolaisuus on aktiivista toimintaa. Liputtamisen edellytys on oman toimintakulttuurin kehittämistä sateenkaari-ihmiset huomiovaksi, sateenkaariliikkeelle lahjoittamista ja ihmisoikeuksien puolustamista. Usein työ alkaa osallistumalla ensimmäistä kertaa prideen, mutta sen tulee siitä sitten jatkua ympäri vuoden.

“Räikeä sateenkaarilipun hyödyntäminen liiketoiminnan tai maineen parantamiseksi ilman todellista tukea on pinkkipesua. Keinoista, oppaista ja esimerkeistä ei ole pulaa, jos organisaatio haluaa sitoutua sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden ja oikeuksien edistämiseen”, Alatalo sanoo. 

Pride-tapahtumien tavoitteena on lisätä sateenkaari-ihmisten näkyvyyttä yhteiskunnassa. Monessa kunnassa on väitelty viime vuosina esimerkiksi sateenkaariliputuksesta. Symbolisena eleenä liputus on edelleen merkittävä, vaikka Seta muistuttaakin, ettei se pelkästään riitä. 

“Sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole poliittinen kannanotto eikä se ole vapaaehtoista. Sateenkaari-ihmisten huomioiminen ja syrjinnän ennaltaehkäisy on viranomaisten, koulujen ja työnantajien lakisääteinen tehtävä. Nyt katseemme kohdistuu erityisesti uusille hyvinvointialueille, joiden vastuulla on myös sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin parantaminen.”

Pride-kalenteri 2022 (tilanne 20.5.2022) 

  • Pohjois-Karjala Pride 17.-22.5.2022 Joensuussa. Teemana rauha, ja sen kautta nostetaan esille niin paikallisia kuin globaalejakin ihmisoikeusasioita. 
  • Lahti Pride 23.-29.5.2022 Lahti Pride -tapahtuma järjestetään tänä vuonna seitsemännen kerran. Mahdollisuuksien mukaan etätapahtumia. 
  • Seinäjoki Pride järjestetään 6.-12.6.2022, kulkue lauantaina 11.6. Järjestäjänä Lakeuden Sateenkaari ry. 
  • Manse Pride 6.6.–11.6.2022 Viikon teema on: Ole totta Tampereella! Järjestäjänä Sinuiksi ry (ent. Pirkanmaan SETA) ja Tampereen kaupunki. 
  • Valkeakoski Pride piknik 8.6.2022 klo 16 Lepänkorvan puistossa. Järjestäjänä Valkeakosken Vasemmistoliitto, SDP, Vihreät ja Nuorisovaltuusto 
  • Kotka Pride 18.6.2022 Tämän vuoden teemana ennakkosuosikki Rauhaa ja Rakkautta. 
  • Lappeenranta Pride 18.6.2022 Pridejuhla ja -kulkue Lappeenrannassa klo 13-17. Lähtö kaupungintalon edestä. 
  • Riihimäki Pride 18.6.2022 
  • Kokkola Pride 18.6.2022
  • Helsinki Pride 27.6.–3.7.2022 Teemana Encounters – Kohtaamisia – Bemötande. Järjestää Helsinki pride -yhteisö ry. 
  • Kainuu Pride Kajaanissa 1.-2.7.2022
  • Akaa Pride 9.7.2022, Päätapahtuma Toijalan torilla. Järjestää yksityishenkilöt. 
  • Lapua Pride 4.-10.7., kulkue lauantaina 9.7. Järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa! Järjestäjänä Lakeuden Sateenkaari ry. 
  • Vaasan Seta ry täyttää 15.7.2022 50 vuotta ja yhdistys järjestää 11.-17.7.2022 juhlaviikon Pride-kulkueineen. 
  • Queerstavi Pride Kustavissa 16.7.2022. Järjestäjä: QueerstaviPride ry. 
  • Lohja Pride Piknik järjestetään 16.7.2022. Järjestäjä Lusy ry. 
  • Ruovesi Pride 16.7.2022 Ruovedellä Pride-tapahtuma järjestetään toista vuotta peräkkäin. Järjestäjänä yksityishenkilö. 
  • Nokia Pride järjestetään 16.7.2022 Nokian Poutunpuistossa. Tapahtuman sloganina on ”Pienen kaupungin suuri Pride”. Järjestäjänä Nokia Pride ry. 
  • Pori Pride pidetään lauantaina 30.7.2022, ja oheisohjelmat samalla viikolla. 
  • Oulu Pride 1.-7.8.2022 Lisätietoa tapahtumista myöhemmin! 
  • Sápmi Pride 12.-14.8.2022 Saamenmaalla (Jokkmokk, Ruotsi). 
  • Porvoo Pride 15. – 21.8.2022 Borgå Pride järjestetään viikolla 33, Pride kulkue ja puistojuhla 20.8. Teemana on nähdyksi tuleminen. 
  • Lieto Pride 20.8.2022 järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran. 
  • Turku Pride 22.-28.8.2022 Kulkue ja puistojuhla lauantaina 27. 
  • Åland Pride 22.-28.8.2022 Maarianhaminassa
  • Raasepori Pride 24.-28.8.2022 Viikon aikana on tarjolla pieniä ja isompiakin tapahtumia kaikkialla Raaseporissa. 
  • BorderPride 27.-28.8.2022 Meri-Lapin Pride-kulkueessa ylitetään Suomen ja Ruotsin valtakunnan raja. 
  • Keski-Uudenmaan Pride 3.9.2022 Tänä vuonna Keski-Uudenmaan Pridea juhlitaan Tuusulassa, Jokelan Tiilitehtaalla. 
  • Jyväskylä Pride 5-11.9.2022 Teemana Ystävyys ja sosiaalinen hyvinvointi. Järjestäjänä Jyväskylän Seta ry. 
  • Mäntsälä Pride 24.9.2022 Mäntsälässä Kulttuurimeijerillä ja Cine Mäntsälän alueella. Järjestäjänä Mäntsälän Seta ry 

Nämä tiedot on kerätty verkosta tai saatu tiedoksi järjestäjiltä. Seta ei vastaa tapahtumien muutoksista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eliisa Alataloviestinnän asiantuntija

Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK) tukee ja neuvoo toimittajia sateenkaariteemojen käsittelyssä, haastateltavien löytämisessä sekä kuvituskuvien hankkimisessa. Hän kehittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan uutisoinnin sensitiivisyyttä.

Puh:050 572 3259eliisa.alatalo@seta.fi

Kuvat

Valtakunnallinen Seta Helsinki Pridessa 2017.
Valtakunnallinen Seta Helsinki Pridessa 2017.
Lataa
Setan Vapautuspäivät 1980 (Setan arkisto)
Setan Vapautuspäivät 1980 (Setan arkisto)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä. Valtakunnallinen Seta ei koordinoi pride-tapahtumien järjestämistä, mutta tiedottaa tiedossaan olevista tapahtumista verkkosivuillaan. Valtakunnallinen Seta osallistuu eri paikkakuntien pride-tapahtumien keskustelutilaisuuksiin, puistojuhliin ja koulutuksiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye