Kainuun ELY-keskus

Raportti Kainuun kuntien päästökehityksestä on ilmestynyt

Jaa

Kuntien ilmastopäästöt laskivat 8,7 prosenttia vuonna 2020. Myös Kainuussa on tapahtunut myönteistä päästökehitystä.

Suomen ympäristökeskus toteuttaa Suomen kunnille kasvihuonekaasupäästöjen vuosiseurantaa. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Seija Kemppainen.
Suomen ympäristökeskus toteuttaa Suomen kunnille kasvihuonekaasupäästöjen vuosiseurantaa. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Seija Kemppainen.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) laskelmien mukaan Kainuun kuntien ilmastopäästöt vähenivät 5,2 prosenttia vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna. Vuosina 2005-2020 päästöt laskivat 24,5 prosenttia, joka on hieman vähemmän kuin maakunnissa keskimäärin (-28 %).

Ilmastotyön seurantaa ja toimenpiteiden suuntaamista varten Suomen ympäristökeskus (SYKE) toteuttaa kaikille Suomen kunnille kasvihuonekaasupäästöjen vuosiseurantaa. Lisäksi Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaleiksi -hanke on selvittänyt hankekuntien uusiutuvan energian potentiaalia.

Kainuun suurimmat päästölähteet vuonna 2020 olivat tieliikenne (23,9 %), maatalous (21,0 %) ja työkoneet (17,2 %). Koko maassa päästöjen jakauma on hyvin samankaltainen tieliikenteen ja maatalouden ollessa suurimmat päästösektorit. Myös öljylämmityksen ja työkoneiden päästöjen osuudet olivat suuremmat, mutta sen sijaan kulutussähkön ja kaukolämmön päästöjen osuudet olivat pienemmät Kainuussa kuin keskimäärin koko maassa.

Maakunnallisen ja kunnallisen ilmastotyön hyvänä lähtökohtana toimii päästölaskelmat. Ilmastotyössä on hyvä tietää, mistä päästöjä syntyy ja mistä löytyy potentiaalia päästöjen vähentämiseen eri sektoreilla.

Kainuun ELY-keskus, SYKE ja Kahina-hanke ovat koonneet raportin Kainuun kuntien päästökehityksestä. Raportissa kuvataan nykytilannetta ja arvioidaan tulevaisuuden näkymiä uusiutuvan energian mahdollisuuksista kuntien ilmastotyön tukemiseksi.

Kooste kasvihuonekaasupäästöistä Kainuussa nyt ja tulevaisuudessa

Kainuun kunnista Kajaani vähensi eniten päästöjä vuosina 20192020. Kajaanin kasvihuonepäästöt vähenivät 12,5 prosenttia vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna. Merkittäviä vähennyksiä tapahtui muun muassa kaukolämmön kulutuksessa (-28,7 %), öljylämmityksen (-8,8 %) ja sähkön käytön päästöissä (-13,1 %).

Kainuun kunnista Suomussalmi on vähentänyt päästöjään eniten vuosien 2005–2020 aikana. Suomussalmen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 56,5 % vuosina 2005–2020.

Päästöt asukasta kohden vaihtelevat Kainuun kuntien välillä. Kajaanin ja Suomussalmen päästöt ovat Kainuun kunnista pienimmät ja jopa pienemmät kuin Suomessa keskimäärin. Puolangalla ja Sotkamossa päästöt asukasta kohden ovat puolestaan korkeimmat Kainuun kunnista.

SYKEn laskelmien mukaan vuoteen 2030 mennessä Suomussalmen kasvihuonepäästöt tulevat pienentymään 58,9 prosenttia ja Kajaanin 55,1 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristöasiantuntija, Jenni Väisänen
p. 0295 023 012, jenni.vaisanen@ely-keskus.fi

Suomen ympäristökeskus
erikoistutkija Santtu Karhinen
p. 0295 251 889, santtu.karhinen@syke.fi

Kajaanin yliopistokeskus
Kahina-hankkeen projektipäällikkö Tuomas Niskanen
p. 050 5233 007, tuomas.niskanen@oulu.fi

Kuvat

Suomen ympäristökeskus toteuttaa Suomen kunnille kasvihuonekaasupäästöjen vuosiseurantaa. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Seija Kemppainen.
Suomen ympäristökeskus toteuttaa Suomen kunnille kasvihuonekaasupäästöjen vuosiseurantaa. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Seija Kemppainen.
Lataa
Taulukko: Päästöt asukasta kohden Kainuun kunnissa vuonna 2020.
Taulukko: Päästöt asukasta kohden Kainuun kunnissa vuonna 2020.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Valtion vesistörakenteita kunnostetaan Kainuussa4.7.2022 14:38:21 EEST | Tiedote

Kainuun ELY-keskus huolehtii valtion hallinnassa olevista vesistöhankkeista ja -rakenteista sekä niiden ylläpidosta Kainuussa. Valtion vesistörakenteita kunnostetaan tänä vuonna Sotkamon Lontanjoen uittopadolla. Lisäksi Puolangalla sijaitsevan Askanjärven uittopadolle tarvittavia toimenpiteitä kartoitetaan. Askanjärven uittopato oli alustavasti suunniteltu purettavaksi, mutta sen sijaan kohteen tarkemman tarkastelun jälkeen sille päädyttiin laatimaan kunnostussuunnitelma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme