Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Rekkaliikenne hiipui maalis-huhtikuussa – pikaennakko kertoo jo nyt Suomen koko talouden tuotannon tipahtaneen koronaviruksen johdosta

Jaa

Väyläviraston liikenteen automaattisten mittauspisteiden keräämä avoin data rekkojen lukumäärästä osoittaa, että Suomen talouden tuotanto on laskenut maalis-huhtikuussa koronaviruspandemian ja sen torjuntatoimien johdosta. Väyläviraston dataa hyödyntävä ennuste ennakoi maaliskuulle 2,4 prosentin laskua ja huhtikuulle 4 prosentin laskua viime vuoden vastaaviin kuukausiin verrattuna. Talouskehityksen estimoinnin pohjana on käytetty Tilastokeskuksen ja Etlan yhteistyössä kehittämää menetelmää.

Kuva 1 Tuotannon suhdannekuvaajan (TSK) ja LAM-tietojen rekkojen lukumäärän välinen korrelaatio
Kuva 1 Tuotannon suhdannekuvaajan (TSK) ja LAM-tietojen rekkojen lukumäärän välinen korrelaatio

Tilastokeskus on viime vuosina panostanut nopeutusmenetelmien kehittämiseen sekä kansainvälisessä että kansallisessa yhteistyössä. Nopeutusmenetelmiä on käytetty onnistuneesti niin liikevaihtokuvaajien tuotannossa kuin koko talouden tuotantoa kuvaavan tuotannon pikaennakon tekemisessä. Molemmissa tilastoissa aineistona on käytetty Tilastokeskuksen yrityksiltä keräämää myyntitietoa, mutta menetelmiä voi hyvin laajentaa käyttämään muita, vielä tätäkin nopeampia aineistoja.

Nyt julkistetun estimoinnin pohjana on käytetty Tilastokeskuksen ja Etlan yhteistyössä kehittämää menetelmää, joka hyödyntää Väyläviraston liikenteen automaattisten mittauspisteiden keräämää avointa ns. LAM-dataa. Etlan tutkijan Paolo Fornaron ja Tilastokeskuksen yliaktuaarin Henri Luomarannan kehittämää talouden suhdanteita kuvaavaa menetelmää  on sovelletusti käytetty ennustamaan maaliskuun ja huhtikuun 2020 talouskehitystä.

Väyläviraston LAM-dataa hyödyntävä ennuste ennustaa maaliskuulle 2,4 prosenttia ja huhtikuulle 4,0 prosenttia laskua edellisvuoden vastaaviin kuukausiin verrattuna.

Kuva 1 näyttää Tuotannon suhdannekuvaajan (TSK) ja LAM-tietojen mukaisen rekkojen lukumäärän välisen korrelaation, mikä historiallisesti on ollut merkittävä. Ennusteessa on käytetty Uudellamaalla sijaitsevien LAM-mittauspisteiden tietoja.

Tämän ennakon tuotantomenetelmä perustuu sovelletusti Fornaron ja Luomarannan kehittämään menetelmään. Pohjatietona käytetään Väyläviraston julkaisemia Liikenteen automaattisia mittaustietoja, joiden avulla voidaan mitata relevantin liikenteen vilkkautta ja täten arvioida talouden kehitystä. Koko tuotantomenetelmää on kuvattu tarkemmin Empirical Economicsin julkaisemassa artikkelissa.

-        Huomioitavaa on, että tässä käytetty menetelmä on kevennetty versio menetelmästämme ja että tulokset täten saattavat vaihdella. Kuitenkin tuotannon suhdannekuvaajan ja LAM-tietojen mukaisen rekkojen lukumäärän välinen korrelaatio on ollut merkittävä, sanoo Etlan Paolo Fornaro.

Tilastokeskus julkaisee seuraavan yritysten myyntitietoihin perustuvan pikaestimaatin 21.4. LAM-tietoihin perustuva ennuste voidaan tuottaa pikaestimaattia nopeammin koska tiedot ovat avoimesti saatavilla ja ne päivittyvät jatkuvasti. Ennuste ei ole Tilastokeskuksen virallinen julkistus, mutta se vastaa poikkeustilan synnyttämään tietotarpeeseen nopeammin kuin virallisesti tuotetut tiedot.

LAM-tietoihin perustuva ennuste julkaistaan tarvittaessa säännöllisesti poikkeustilan aikana. Tiedot on julkaistu ja julkaistaan jatkossa sekä Tilastokeskuksen että Etlan kotisivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Paolo Fornaro, ETLA
p. 040-965 8449
paolo.fornaro@etla.fi

Ennustepäällikkö Markku Lehmus, ETLA
p. 044- 549 8455
markku.lehmus@etla.fi

Yliaktuaari Pontus Lindroos, Tilastokeskus
p. 050-475 1623,
pontus.lindroos@stat.fi

Kuvat

Kuva 1 Tuotannon suhdannekuvaajan (TSK) ja LAM-tietojen rekkojen lukumäärän välinen korrelaatio
Kuva 1 Tuotannon suhdannekuvaajan (TSK) ja LAM-tietojen rekkojen lukumäärän välinen korrelaatio
Lataa
Tutkija Paolo Fornaro, ETLA.
Tutkija Paolo Fornaro, ETLA.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

FIIA ja ETLA selvittivät: EU:n pakotepolitiikkaa terävöitettävä, vaikutukset Suomeen olleet kuitenkin suhteellisen vähäisiä27.5.2020 13:02:52 EESTTiedote

Pakotteiden asettaminen on yksi unionin kovimmista keinoista puuttua kansainvälisten normien rikkomuksiin ja turvallisuuspoliittisiin uhkiin. EU:n on tehostettava pakotepolitiikkaansa, jotta se säilyy tuloksellisena ulko- ja turvallisuuspoliittisena työkaluna kiristyvän geopoliittisen kilpailun maailmassa, todetaan tänään julkaistussa EU:n pakotepolitiikkaa ja sen vaikutuksia Suomeen tarkastelevassa raportissa. Tutkimuksen ovat toteuttaneet yhdessä Ulkopoliittinen instituutti FIIA ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Etla päivitti ennusteensa: Suomen bkt laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla 30 prosentin sukellus25.5.2020 10:00:00 EESTTiedote

Etlan tänään julkaistun talousennusteen mukaan Suomen bkt supistuu tänä vuonna 8 prosenttia, mutta kääntyy ensi vuonna 4 prosentin kasvuun. Koko teollisuuden arvonlisäyksen arvioidaan supistuvan tänä vuonna noin 9 prosenttia ja palvelualojen liki 7 prosenttia. Autojen ja muun kulkuneuvoteollisuuden vienti supistuu tänä vuonna peräti 25 prosenttia, mutta nousee jälleen ensi vuonna noin 30 prosenttia. Poikkeuksellisen kovaa koronakriisi iskee Suomessa palvelualoihin. Eniten kärsii majoitus- ja ravitsemistoiminta, jonka arvonlisäys alenee ennusteen mukaan tänä vuonna lähes 30 prosenttia.

Etlan lausunto: poikkeuksellisten olojen määritelmä täyttyy20.5.2020 13:30:29 EESTTiedote

Poikkeuksellisten olojen määritelmä täyttyy, arvioi Etla lausunnossaan hallitusohjelman poikkeusolojen mekanismin käyttöönotosta. Taloustilanne on poikkeuksellinen, vaikka talous supistuisi vain viisi prosenttia. On mahdollista, että Suomen talous supistuu tänä vuonna enemmän kuin v. 2009 finanssikriisissä, jolloin talous supistui yli kahdeksan prosenttia. Tällöin koronaromahdus olisi Suomen taloushistorian toiseksi pahin koko tilastohistoriassa eli lähes 160 vuoteen. Poikkeuksellisten olojen määritelmä täyttyy kiistattomasti myös työmarkkinoiden näkökulmasta sulkutoimien vaikutuksesta.

Tuore Etla-tutkimus sen vahvistaa: Suomen uusin menestystarina on ollut palveluvienti18.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

Vuosina 2010‒2018 Suomen palveluvienti kasvoi 53 prosenttia, käy ilmi tuoreesta Etla tutkimuksesta. Suomen palveluviennin kasvuvauhti on näin ollen ollut sama tai jopa nopeampi kuin Ruotsissa ja Saksassa. Erityisesti palvelualojen palveluvienti on kasvanut merkittävästi, kun taas teollisuuden palveluvienti on kääntynyt laskuun. Vaikka julkisella viennin edistämisellä ja rahoituksella on todettu olevan positiivinen vaikutus vientiin, ei yhteyttä Business Finlandin vaikuttavuudesta yritysten palveluvientiin löydetty. Tätä selittää osin palveluviennin tutkimukseen liittyvä epävarmuus.

Taloustutkimuslaitokset: Koronaviruksesta toipuminen vaatii Euroopan yhteisen pelastus- ja elvytysohjelman29.4.2020 12:17:53 EESTTiedote

Viisi eurooppalaista taloustutkimuslaitosta vaatii yhteiseurooppalaista pelastus- ja elvytysohjelmaa koronaviruspandemian torjumiseksi ja talouden viemiseksi kohti ympäristöystävällisempää talouskasvua. Tutkimuslaitokset korostavat huhtikuussa julkaistussa yhteisessä muistiossa, että EU:n sisärajat tulisi saada nopeasti auki, jotta teollisuuden arvoketjut eivät vahingoitu pysyvästi. Tutkimuslaitosten arviot pandemian ja sen torjuntatoimien vaikutuksista eri maiden talouksiin vaihtelevat: positiivisimmassa skenaariossa Saksan BKT tippuisi -5 prosenttia ja negatiivisimmassa Italian BKT laskisi -12 prosenttia. Suomesta yhteismuistion laadintaan osallistui Etla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme