Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Rintasyövän kuvantamisseuranta muuttuu yksilöllisemmäksi: tarpeettomista ultraäänitutkimuksista luovutaan

Jaa

Oletko sairastanut rintasyövän ja sait seurantakutsun mammografiaan mutta ultraäänitutkimusta ei tehtykään? Silloin kaikki meni aivan oikein, sillä oireettomien rintasyöpäpotilaiden kuvantamisseuranta on muuttunut Pirkanmaalla kansallisen hoitosuosituksen ja tieteellisesti osoitetun tarpeen mukaisiksi.

Kun rintasyövän hoidot ovat päättyneet, sairauden seuranta jatkuu uusiutumisriskin vuoksi 1−2 vuoden välein. Aiemmin jokaiselle potilaalle tehtiin seurantakäynneillä aina sekä mammografia- että ultraäänitutkimus. Tänä keväänä Pirkanmaalla on siirrytty kansallisen hoitosuosituksen mukaiseen käytäntöön niin, että ultraäänitutkimus tehdään vain tarvittaessa.

Muutos perustuu tieteelliseen näyttöön, jonka mukaan mammografiaseuranta on tärkeä syövän uusiutumisen toteamiseksi. Ultraäänestä sen sijaan saadaan lisähyötyä vain osalla potilaista, joten sitä käytetään täydentävänä kuvantamismuotona vain tarvittaessa.

Jatkossa rintaradiologi katsoo mammografiatutkimuksen yhteydessä, tarvitaanko ultraäänitutkimusta vai ei.

− On tärkeää, että jokaista potilasta hoidetaan yksilöllisesti ja siihen tämäkin muutos perustuu. Kuvantamistavan valintaan vaikuttavat myös rinnan rakenne ja tiiviys, leikkauksen toteutustapa sekä syövän uusiutumisriski. Kun annamme mahdollisesta jatkotutkimuksen tarpeesta lausunnon, huomioimme päätöksessä nämä kaikki seikat, sanoo rintaradiologi Annukka Salminen Taysin rintaradiologian yksiköstä.

Potilaalle mielenrauhaa

Muutos koskee kaikkia rintasyövän sairastaneita oireettomia potilaita riippumatta siitä, missä yksikössä heitä Pirkanmaalla seurataan. Vastaava muutos on tehty Euroopassa ja muutamissa muissa Suomen sairaanhoitopiireissä jo aikaisemmin.

Salminen korostaa, että sitä huolta ei ole, että jotakin jäisi huomaamatta, sillä mammografia näyttää luotettavasti syövän uusiutumiseen viittaavat muutokset. Päinvastoin potilaille uudistuksesta on hyötyä myös henkisesti.

− Ultraäänen huono puoli on, että sen seurauksena jatkoselvitetään paljon täysin hyvänlaatuisia ja merkityksettömiä sattumalöydöksiä ja tämä on aiheuttanut potilaille paljon ylimääräistä huolta. Siksikin ultraäänitutkimus on tärkeää kohdentaa siitä hyötyville potilaille. Luonnollisesti jos mammografiassa näkyy vähäisiäkään epäselvyyksiä, tutkimme aina lisää, Salminen sanoo.

Oireettoman rintasyöpäpotilaan kuvantamisseuranta

  • Rintasyövän sairastamisen jälkeen tehtävät mammografiaseurannat jatkuvat entiseen tapaan, mutta ultraäänitutkimuksia tehdään jatkossa vain tarvittaessa.
  • Rintaradiologi arvioi mammografiatutkimuksen yhteydessä potilaskohtaisesti, millaista kuvantamista ja seurantaa jatkossa tarvitaan.
  • Seurannan aikana rintaradiologi arvioi aktiivisesti potilaan seurantasuunnitelmaa ja muuttaa sitä tarvittaessa.
  • Mammografiatutkimukset tehdään 1−2 vuoden välein ja niitä jatketaan noin 80−85-vuoden ikään asti.

Lisätietoja: rintaradiologi Annukka Salminen, Taysin Kuvantamiskeskus ja apteekkiliikelaitos, annukka.salminen@pshp.fi, p. 040 631 8445

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Ukrainatalo sai etiikkapalkinnon30.6.2022 13:30:24 EEST | Tiedote

Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahaston vuosittainen etiikkapalkinto on tänä vuonna myönnetty Tampereella toimivalle Ukrainatalolle. Palkinto on 6000 euroa. Vuosittain jaettavan palkinnon myöntää Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja sen hoitoeettinen neuvottelukunta. Ukrainatalo perustettiin keväällä 2022, ja se on ensimmäinen Suomessa toimiva sotaa paenneille ukrainalaisille tarkoitettu kohtaamispaikka. Ukrainatalon tavoitteena on edistää kotoutumista, työllistymistä sekä verkostoitumista. Avoimin ovin toimiva talo tarjoaa yhteisöllisyyden lisäksi myös käytännön tukea. Apua on mahdollista saada esimerkiksi työ- ja opiskelupaikan hakemiseen sekä asuntojen ja majoituksen etsimiseen. Lapsille järjestetään kerhotoimintaa, ja nuorille aikuisille se toimii myös oppimiskeskuksena. Tavoitteena on lisätä suomalaisten ja ukrainalaisten kulttuurin tuntemusta. Ukrainatalo toimii vapaaehtoisvoimin, ja sen käyttäjät tulevat ympäri Suomea. Pirkanmaan etiikan edistämispalkinnon saajaksi voi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme