Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Rokottamattoman riski koronatartuntaan on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan aiemmin

Jaa

Koronapandemia koettelee Pirkanmaata tällä hetkellä pahemmin kuin koskaan aiemmin. Rokottamattoman henkilön riski saada tartunta on tällä hetkellä hyvin suuri. Paras keino välttyä vaikealta koronavirustaudilta on ottaa koronarokote.

Taysissa ollaan erittäin huolissaan rokottamattomien riskistä joutua sairaalaan ja tehohoitoon tulevina viikkoina. Rokottamattomuus näkyy tällä hetkellä sairaaloiden osastoilla ja tehohoidossa, joissa hoidettavat potilaat ovat edelleen pääosin rokottamattomia.

Pirkanmaalla on edelleen useita kuntia, joissa aikuisten ikäryhmissä noin viidennes - jopa kolmannes on täysin rokottamattomia.

– Korona leviää tällä hetkellä niin aktiivisesti, että se tulee saavuttamaan myös Pirkanmaan pienimpien kuntien asukkaat, jotka tähän asti ovat olleet ehkä vähän paremmassa suojassa pitkien välimatkojen päässä kasvukeskuksista. Näissä kunnissa ei ehkä ole vielä nähty koronan vaikeita seuraamuksia. Suurimmassa riskissä vaikealle taudille ovat neljäkymmentä vuotta täyttäneet, rokottamat aikuiset sekä raskaana olevat naiset, infektiosairauksien apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Taysista sanoo.

Katso oman kuntasi rokotustilanne THL:n tilastosta.

Vaikka tällä hetkellä kunnat rokottavat aktiivisesti iäkkäitä ja riskiryhmiin kuuluvia jo kolmanteen kertaan, rokottamisen kaikkein tärkein prioriteetti on täysin rokottamattomien henkilöiden rokottaminen ensimmäisellä ja toisella rokotuksella.

Vahva vetoomus raskaana oleville

Koronarokote on turvallinen myös raskaana oleville, joiden koronatauti on iso riski sekä äidille että sikiölle.

– Olemme valitettavasti nähneet Taysissa erittäin vaikeita tilanteita raskaana olevilla ja heidän syntymättömillä lapsillaan. Raskaana olevilla on kansainvälisissä tutkimuksissa todettu olevan muuta väestöä korkeampi riski joutua tehohoitoon ja hengityskoneeseen. En voi näkemäni perusteella liiaksi korostaa sitä, että raskaana olevan kannattaa ottaa koronarokote raskausvaiheesta riippumatta, Reetta Huttunen sanoo

Oman kunnan rokotusajoista saa tietoa oman kunnan nettisivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisylilääkäri Reetta Huttunen
puh. 03 311 67882, infektioyksikkö, Tays

Apulaisylilääkäri Outi Palomäki
puh. 03 311 64510, naistentaudit ja synnytys, Tays

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Karanteenin asettamisesta luovutaan – jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin12.1.2022 15:39:19 EET | Tiedote

Koronavirustapausten voimakkaasti lisäännyttyä Pirkanmaan alueen tartunnanjäljitykseen on kehittynyt merkittävää viivettä ja yhä pienempi osa tartunnoista tulee tartuntatautiviranomaisten tietoon. Pirkanmaalla luovutaan altistuneiden jäljityksestä terveydenhuollon yksiköitä, hoivalaitoksia ja asumisyksiköitä lukuun ottamatta. Myös Koronavilkun avauskoodien lähettämisestä luovutaan. Eristysaika lyhenee Pirkanmaalla viiteen vuorokauteen.

Kolmansiin annoksiin käytetään Pirkanmaalla enenevästi Modernan Spikevax-rokotetta22.12.2021 15:16:15 EET | Tiedote

Kolmannen koronarokotusten piiriin on tullut viime päivinä lisää rokotettavia, kun THL on ohjeistanut rokotusvälin lyhennyksistä toisen ja kolmannen rokotteen välillä. Iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien kolmannet rokotukset ovat erityisen kiireellisiä. Myös täysin rokottamattomille, 12 vuotta täyttäneille pyritään tarjoamaan edelleen pikaisesti ensimmäinen koronarokotus. Lisääntyvä kysyntä on johtanut Pfizerin Comirnaty-rokotteen puutteeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme