Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n Eloranta: Suomi ei kaipaa ostovoimaa kurjistavaa kikyä

Jaa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti viikonloppuna ”hyvinvointisopimusta” ja tänään elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa suoraan uutta kilpailukykysopimusta.

– Emme tarvitse uutta kikyä. Nykyiset palkankorotukset eivät uhkaa Suomen kilpailukykyä, sillä palkat nousevat kilpailijamaissakin. Suurempi riski on, että suomalaisten ostovoima heikkenee, kotimarkkinat hyytyvät ja sitä kautta Suomen työllisyysaste laskee, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.

Hänen mukaansa ostovoiman ja työllisyyden turvaaminen vaativat palkankorotuksia sekä muita keinoja.

– Palkkainflaatio ei ole kenenkään etu. Tähän tilanteeseen sopisivat euromääräiset yleiskorotukset. Ne auttaisivat kaikkia, mutta suhteellisesti eniten pienituloisia ja kaventaisivat palkkaeroja. Lisäksi vuonna 2016 työnantajilta työntekijöille siirretty kaksi prosenttiyksikköä sosiaalivakuutusmaksuja pitää siirtää takaisin. Työnantajien on osallistuttava suomalaisten ostovoiman ja työllisyyden tukemiseen.

Eloranta muistuttaa, että mikäli työntekijöiden ostovoimaa kuritetaan työehtoja heikentämällä, niin sitä kalliimpia keinoja poliitikoille jää ostovoiman turvaamiseksi.

– Ostovoiman kurjistaminen yhtäältä ja tukeminen toisaalla olisi hölmöläisten hommaa. Ylipäätään työmarkkinoille ulkopuolelta operoidut tai pakottamalla tai yksipuolisesti sanelemalla saadut tulokset eivät ole olleet pitkäikäisiä. Ne ovat aiheuttaneet enemmän ongelmia kuin ratkaisseet niitä, Eloranta päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt: THL:n esitykset ruuhkauttaisivat terveyspalvelut ja lisäisivät eriarvoisuutta palveluiden saatavuudessa6.3.2023 10:13:06 EET | Tiedote

Työterveyshuollolla on ainutlaatuinen rooli työikäisten terveyspalvelujen turvaamisessa ja työkyvyn edistämisessä. Työterveyshuollon palvelut turvaavat osaltaan, että hyvinvointialueiden terveyspalvelut eivät ruuhkaudu entisestään. Työterveyttä koskevassa THL:n selvityksessä ei oteta huomioon, että työnantajat jatkaisivat vapaaehtoisen sairaanhoidon tarjoamista työntekijöilleen ilman nykyisiä rajoitteita, jolloin eriarvoisuus lisääntyisi myös työssä olevien kesken, painottavat työmarkkinoiden keskusjärjestöt EK, KT, SAK, Akava ja STTK.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme