Seta Ry

Seta: Lapsilla ja nuorilla on oikeus sateenkaaritietoon!

Jaa
Sateenkaarilapset ja -nuoret eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret aloittavat kouluvuotensa tällä viikolla muiden rinnalla. Seta muistuttaa, että oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on ihmisoikeus.
Lotte Telakivi.
Lotte Telakivi.

Tiedote 9.8.2022
vapaa heti julkaistavaksi

Sateenkaari-ihmisiin, myös lapsiin ja nuoriin kohdistuva julkinen ja ajoittain voimakaskin vihapuhe, syrjintä ja häirintä ovat lisääntyneet ja ihmisoikeustilanne on heikentynyt monissa maissa. Sateenkaarilapset ja -nuoret tarvitsevat nyt julkista ja näkyvää tukea, jotta heidän kouluturvallisuutensa ja hyvinvointinsa voidaan taata.

”Sateenkaarinuorista kantavat huolta liian usein vain yksittäiset opettajat, kun turvallisuutta takaavat rakenteet ja käytännöt on jätetty uudistamatta. Koulujen lakisääteisiä tehtäviä ja opetussuunnitelman toteuttamista myös aktiivisesti estetään, jotta sateenkaari-ihmiset saataisiin lakaistua maton alle”, sanoo Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.

Tämä näkyy Setan mukaan esimerkiksi oppilaiden äänestämän sateenkaariliputuksen vastustamisena tai Setan kouluvierailun tai materiaalin käyttämisen kieltämisenä, ja pahimmillaan räikeinä laiminlyönteinä kiusaamiseen puuttumisessa.

”Oppilailla on oikeus tietoon eivätkä esimerkiksi vanhemmat voi estää opetussuunnitelman mukaisen sisällön opettamista. On sivistystoimen ja rehtorien vastuulla varmistaa, että tämä oikeus myös toteutuu.”

Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki velvoittavat oppilaitoksia edistämään yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti ja ennaltaehkäisemään syrjintää. Samoin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan jo vuodesta 2016 opettajilla on ollut velvollisuus antaa sateenkaaritietoa osana kaikkea opetusta. Setan mukaan tässä on räikeä ristiriita opettajien osaamisen ja velvoitteiden välillä.

”Opettajien tiedon puute seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta tai täysin vanhentuneet tiedot aiheuttavat merkittävää haittaa lapsille ja nuorille. Opettajankoulutuksen tulee varmistaa, että opetussuunnitelman sisällöt sukupuolen moninaisuudesta ja sukupuolitietoisesta kasvatuksesta toteutuvat”, Telakivi sanoo.

Sateenkaarinuoret itse painottavat, että opettajille annetaan tietoa siitä, miten puuttua oppilaiden väliseen syrjintään ja homotteluun oikeasti tehokkaasti. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat tulee olla myös oppilaiden tiedossa paremmin.

”Myös oppilaat tarvitsevat tietoa ja osaamista, miten toimia esimerkiksi häirintää kohdattaessa ja kuinka siitä ilmoitetaan ja kenelle”, sanoo Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Elina Palonen.

Sateenkaarinuoret eivät usein koe Kouluterveyskyselyn  mukaan olevansa osa kouluyhteisöä, vaan he jäävät näkymättömiin tai joutuvat niin sanotusti kaappiin.

”Myös meidän on lupa ja oikeus näkyä koulumaailmassa omana itsenämme ja tähän tarvitaan sekä asenteellisia että rakenteellisia muutoksia. On tärkeää, ettei meistä puhuta enää toiseuttaen ikään kuin meitä ei olisi paikalla. Me olemme paikalla ja haluamme tulla kohdatuksi ja nähdyksi ihan kuten muutkin”, Elina Palonen painottaa.

Sateenkaari-ihmisten ihmisoikeusjärjestö Seta tarjoaa tietoa ja työkaluja opettajille ja kasvattajille sateenkaarimyönteisen kouluilmapiirin rakentamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Palonen
Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja
elina.k.palonen@gmail.com

Lotte Telakivinuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija

Lotte Telakivi on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin ja heihin kohdistuvan politiikan asiantuntija.

Puh:044 301 3020lotte.telakivi@seta.fi

Kuvat

Lotte Telakivi.
Lotte Telakivi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Hengellisen sateenkaari-ihmisen ja hänen läheistensä voi olla vaikeaa saada tarvitsemaansa tukea31.5.2023 06:03:00 EEST | Tiedote

Hengellisissä yhteisöissä elävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset saattavat kokea ristiriitaa uskonkäsityksensä ja sateenkaari-identiteettinsä välillä, mutta jäävät usein yksin tilanteensa kanssa. Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hanke on avannut vertaistukipalvelun heitä tukeakseen. Kahdenkeskisessä keskustelussa vertaistukihenkilön kanssa voi puhua sateenkaari-identiteettiin ja hengellisyyteen liittyvistä asioista etäyhteyden kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme