Seta Ry

Setan edustajakokous painottaa, ettei transihmisten oikeuksia tule polkea feminismin nimissä

Jaa

Ihmisoikeusjärjestö Setan edustajakokous pidettiin etäyhteydellä 13.-14.11. Kokoukseen osallistui noin 40 jäsenjärjestöjen edustajaa eri puolilta maata.

Varapuheenjohtajana jatkaa Alia Dannenberg Joensuusta.
Varapuheenjohtajana jatkaa Alia Dannenberg Joensuusta.

Vapaa heti julkaistavaksi

Setan edustajakokous toteaa kannanotossaan, ettei transihmisten oikeuksia voida polkea feminismin nimissä.

Sateenkaari-ihmisten oikeuksiin kohdistuu tällä hetkellä merkittävää vastustusta, joka näkyy Euroopassa etenkin trans- ja ei-binääristen ihmisten oikeuksien vastustamisena. Sateenkaari-ihmisten oikeuksia vastustavat monenlaiset toimijat, joiden tavoitteena on puolustaa ”perinteisiä perhearvoja” ja sukupuolirooleja ja heikentää muun muassa naisten ja sateenkaari-ihmisten oikeutta määrätä omasta kehostaan. Trans- ja ei-binääristen ihmisten itsemääräämisoikeus sukupuoleen ja kehoon halutaan kieltää. 

Transihmisten oikeuksia vastustetaan myös feminismin nimissä. Tällöin naiseus määritellään kapeasti, ja trans- ja ei-binääriset ihmiset halutaan sulkea määritelmän ulkopuolelle. Väitteiden mukaan transnaiset ovat uhka cis-naisten tasa-arvolle, jopa turvallisuudelle. Väitteissä naiseus määritellään kapeasti, tukeutuen vanhoihin käsityksiin sukupuolesta. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei turvallisuusuhalle ole mitään perusteita, vaan turvattomuuden tunne johtuu aktiivisesta pelon lietsonnasta. Katteettomia pelkoja voidaan hälventää tiedon lisäämisellä sukupuolen moninaisuudesta. 

Naisten jakaminen ”oikeanlaisiin” ja ”toisenlaisiin” ei edistä naisten oikeuksia. Se päinvastoin vahvistaa niitä voimia, joiden tavoitteena on naisten oikeuksien rajoittaminen.

Setan edustajakokous katsoo, että naisten oikeuksia voidaan edistää vain edistämällä niitä naisten moninaisuus huomioiden. Esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta on sekä cis- että transnaisten ja monien ei-binääristen jakama kokemus. Naisten kokemukset eroavat myös muun muassa etnisen taustan ja ihonvärin sekä toimintakyvyn perusteella.Cis-naisille erityisten kysymysten edistäminen ei edellytä transihmisten syrjintää. Tarvitsemmekin feminismiä, jossa naisten moninaisuus ja erilaiset kokemukset huomioidaan.    

Setan edustajakokous vetoaa feministisiin toimijoihin, jotta ne irtisanoutuisivat selväsanaisesti transnaisten ja ei-binääristen ihmisten oikeuksia vastustavasta feminismistä. Kannustamme feministisiä toimijoita kutsumaan trans- ja ei-binäärisiä ihmisiä mukaan keskusteluun tasa-arvosta ja pohtimaan yhdessä sitä, miten naisten oikeuksia voidaan edistää yhdessä ilman syrjintää

Edustajakokous valitsi uusia jäseniä

Setan edustajakokous järjestettiin tänäkin vuonna koronapandemian vuoksi etäyhteyksien välityksellä 13.-14.11.2021. Edustajakokous hyväksyi kannanoton lisäksi toimintasuunnitelman ja valitsi uusia hallituksen jäseniä erovuorossa olleiden tilalle.

Varapuheenjohtajaksi toimikaudelle 2022–2023 valittiin jatkamaan Alia Dannenberg. Puheenjohtajistossa jatkaa myös vuonna 2020 valittu puheenjohtaja Sakris Kupila ja varapuheenjohtaja Pekka Rantala.

Hallituksen kokoonpano uudistui ja kokonaan uusiksi jäseniksi valittiin John Kaye Helsingistä ja Risto Hartikainen Varkaudesta ja uusiksi varajäseneksi Iiris Lehto Joensuusta ja Heidi Lehtonen Ylivieskasta. Varajäsen Aura Castrén valittiin hallituksen varsinaisena jäsenenä. Vuonna 2020 hallitukseen valittu Niklas Vaalgamaa jatkaa hallituksen jäsenenä.

Hallituksen kokoonpano

Puheenjohtajisto

Sakris Kupila, puheenjohtaja 2021–2022
Alia Dannenberg, varapuheenjohtaja 2022–2023
Pekka Rantala, varapuheenjohtaja 2021–2022

Muut hallituksen varsinaiset jäsenet

John Kaye 2022–2023
Petri Janhunen 2022–2023
Risto Hartikainen 2022–2023
Niklas Vaalgamaa 2021–2022
Aura Castrén 2022

Varajäsenet

Heidi Lehtonen 2022-2023
Iiris lehto 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eliisa Alataloviestinnän asiantuntija

Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK) tukee ja neuvoo toimittajia sateenkaariteemojen käsittelyssä, haastateltavien löytämisessä sekä kuvituskuvien hankkimisessa. Hän kehittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan uutisoinnin sensitiivisyyttä.

Puh:050 572 3259eliisa.alatalo@seta.fi

Kerttu Tarjamopääsihteeri

Kerttu Tarjamo johtaa Setan poliittista ja järjestöllistä toimintaa. Hän on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien sekä Suomen ja kansainvälisen sateenkaaripolitiikan asiantuntija.

Puh:050 309 8108paasihteeri@seta.fi

Kuvat

Varapuheenjohtajana jatkaa Alia Dannenberg Joensuusta.
Varapuheenjohtajana jatkaa Alia Dannenberg Joensuusta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle22.9.2021 00:05:00 EEST | Tiedote

Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta on jakanut vuoden 2021 Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikölle. Tunnustuksen vastaanottivat 14.9.2021 yksikön johtaja Jarmo Kokkonen ja johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen. Tunnustuksen luovutti Kirkkohallituksen tiloissa Helsingissä Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme