Seta Ry

Setan uusi opas lisää sateenkaarinuorten kouluturvallisuutta

Jaa

Sateenkaari oppilaitoksessa -opas tarjoaa tietoa, miten tehdä kouluista sateenkaarilapsille ja -nuorille turvallisempia ja kehittää toimintakulttuuria sateenkaarisensitiiviseen suuntaan.

Kuvituskuva. Muunsukupuolinen nuori pohtii kumpaan vessaan voi mennä.
Kuvituskuva. Muunsukupuolinen nuori pohtii kumpaan vessaan voi mennä.

Vapaa julkaistavaksi 
2.9.2021

Sateenkaarinuoret voivat kouluissa huonosti, kokevat turvattomuutta ja vähemmän osallisuutta kuin enemmistöön kuuluvat. Tutkimuksen mukaan joka kolmas sateenkaarinuori kokee koulu-uupumusta ja joka neljäs kokee, ettei ole tärkeä osa kouluyhteisöä. Vain osa sateenkaarinuorista on avoimesti oma itsensä koulussa.

Unicefin mukaan 13-18-vuotiaista suomalaisnuorista joka kolmas nuori kokee, ettei voi olla koulussa vapaasti oma itsensä ja monet kokevat, etteivät opettajat ja muut aikuiset ymmärrä heidän moninaisuuttaan tai erilaisia taustojaan tarpeeksi hyvin.

"Tällä hetkellä sateenkaarinuorten oikeus turvalliseen kouluympäristöön ei toteudu Suomessa. Sateenkaarinuorten väkivaltakokemukset ovat yleisempiä kuin muilla nuorilla", toteaa Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.

Setan tavoitteena on sateenkaarimyönteinen koulu, jossa sateenkaarinuorilla on turvallista oppia, tulla kohdatuksi yhdenvertaisesti ja olla avoimesti oma itsensä ilman pelkoa kiusaamisesta ja syrjinnästä. Opas auttaa koulun henkilökuntaa luomaan oppimisympäristön, jossa myös sateenkaarinuoret voivat keskittyä oppimiseen.

“Ennen kaikkea opettajan on mahdollisuus luoda maailma, jossa peiliin katsoessaan jokainen lapsi ja nuori näkee oman arvokkaan itsensä”, oppaan kirjoittanut Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen toteaa.

Miten kohti sateenkaarimyönteistä koulua?

Sateenkaarimyönteisessä koulussa jokaisen itsemäärittelyoikeutta kunnioitetaan, puututaan tehokkaasti kiusaamiseen ja häirintään ja sateenkaariteemat näkyvät käytävillä ja opetuksessa. Ilmapiiri on sellainen, jossa kenenkään ei tarvitse piilottaa itseään.

Johdonmukainen puuttuminen sateenkaarinuorten kiusaamiseen ja tiedon lisääminen ovat erittäin tärkeitä. Esimerkiksi homottelu ja transnuorten nimittely ovat yleisiä.

“Monikaan nuori ei varmasti halua tahallaan satuttaa toista tai ole syntynyt näiden ennakkoluulojen kanssa. Niiden purkaminen ja korjaaminen on varmasti aikaavievää, mutta sateenkaarinuoret huomioivasta koulusta tulee löytyä tietotaitoa ja halua tehdä se”, sanoo 16-vuotias sateenkaarinuori Eliana Tampereelta.

Lesbo Eva Nissinen Oulusta ei nähnyt omana kouluaikanaan nuorten itsemäärittelyoikeuden toteutuvan.

"Tanssiharjoitteluissa poikaoletettujen täytyi olla parina tyttöoletetulle eivätkä samaa sukupuolta edustavat nuoret saaneet olla pareja keskenään. Myös liikuntatunnit jaoiteltiin sukupuolittain eikä huomioitu sitä, jos joku nuori ei kokenut identifioivansa sukupuolen normeihin", nyt 25-vuotias Eva kertoo.

Hän huomauttaa, ettei kouluissa pidä tehdä oletuksia nuoren seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolen identiteetistä. Nuoret toivoisivat myös tyttö-poika-jakojen siirtyvän historiaan.

Seta on huolissaan, että käytännöt ja yhdenvertaisuussuunnittelun taso vaihtelevat kouluittain ja paikkakunnittain paljon eikä sateenkaarinuorilla ole yhdenvertaiset mahdollisuudet oppimiseen turvallisessa ja kunnioittavassa kouluympäristössä. Yksittäiset opettajat voivat tehdä paljon, mutta tärkeintä on ylätason ohjaus ja sitoutuminen koko koulussa.

“Toivon, että työyhteisössäni on itsestään selvää, että kaikenlainen moninaisuus on rikkaus ja oikeus, ja että erilaiset käytänteet ovat osa jokaisen koulussa työskentelevän työtapaa. Esimerkiksi nuoren pyyntö kutsua itseään tietyllä nimellä kuullaan. Koulun yhteisiä käytänteitä on koottu tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, jonka soisin kaikkien tuntevan”, sanoo Pauliina Penttinen, joka työskentelee erityis-, draama- ja elämänkatsomustiedon opettajana peruskoulussa Vantaalla.

Lue Elianan ja Pauliinan haastattelut kokonaisuudessaan täällä.

Sateenkaari oppilaitoksessa -opas sateenkaarevasta yhdenvertaisuudesta ja turvallisemmasta toimintakulttuurista on saatavilla maksutta Setan verkkokaupasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauliina Penttinen
erityisopettaja ja elämänkatsomustiedon opettaja, Vantaa
pauliina72@gmail.com
p. 050 587 7315

Eva Nissinen
sateenkaarinuori Oulusta
eva.nissinen@hotmail.com

Eliisa Alataloviestinnän asiantuntija

Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK) tukee ja neuvoo toimittajia sateenkaariteemojen käsittelyssä, haastateltavien löytämisessä sekä kuvituskuvien hankkimisessa. Hän kehittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan uutisoinnin sensitiivisyyttä.

Puh:050 572 3259eliisa.alatalo@seta.fi

Marita Karvinenkoulutusasiantuntija

Setan koulutuspalvelut, kouluvierailut sekä asiantuntijuus seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden teemoissa.

Puh:+ 358 40 570 4328marita.karvinen@seta.fi

Kuvat

Kuvituskuva. Muunsukupuolinen nuori pohtii kumpaan vessaan voi mennä.
Kuvituskuva. Muunsukupuolinen nuori pohtii kumpaan vessaan voi mennä.
Lataa
Erityisopettaja ja elämänkatsomustiedon opettaja Pauliina Penttinen. Kuva hänen omansa.
Erityisopettaja ja elämänkatsomustiedon opettaja Pauliina Penttinen. Kuva hänen omansa.
Lataa
Sateenkaari oppilaitoksessa -oppaan kansikuva. Graafinen suunnittelu Janne Nurmi.
Sateenkaari oppilaitoksessa -oppaan kansikuva. Graafinen suunnittelu Janne Nurmi.
Lataa
Lesbo Eva Nissinen Oulusta on burleskitaiteilija. Kuva Kuvauksellista Valoa.
Lesbo Eva Nissinen Oulusta on burleskitaiteilija. Kuva Kuvauksellista Valoa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä. Seta kouluttaa opettajia ja opettajiksi opiskelevia ja tarjoaa maksutonta materiaalia kouluille sekä välittää kouluvierailijoita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme