Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Seuraavatko suomalaiset autoilijat Tanskaa ja Ruotsia? Yksityisleasing kiinnostaa nyt myös suomalaisia

Jaa

Yksityisleasing kiinnostaa jo lähes neljännestä suomalaisista. Seuraavan vuoden aikana auton aikoo hankkia noin puoli miljoonaa suomalaista.

Auton omistaminen on Suomessa yleistä, mutta nyt lähes neljännes suomalaisista on valmis hankkimaan auton käyttöönsä yksityisleasingilla, kertoo Danske Bankin rahoitusyhtiö Danske Financen tuore vuosittainen autobarometri. Tämä tarkoittaa, että suomalaiset ovat seuraamassa ruotsalaisten ja erityisesti tanskalaisten esimerkkiä. Tanskassa ja Ruotsissa vajaa kolmannes autoista rahoitetaan yksityisleasingilla.

Erityisen paljon yksityisleasing kiinnostaa autottomia, jotka nyt suunnittelevat auton ostoa.

”Suomessa auto halutaan omistaa. Tähän vaikuttavat hintamielikuva, osittain puutteellinen käsitys autoilun kokonaiskustannuksista ja kulttuuriset tekijät, jossa ajatellaan, että laina-auto on noloa. Kyselytutkimus osoittaa, että suomalaiset alkavat olla valmiita yksityisleasingin yleistymiseen. Auton liisaaminen ei ole enää häpeä”, Danske Financen johtaja Altti Kuuri sanoo.

Yksi este yksityisleasingin yleistymiselle on kuluttajien käsitys leasingin hinnasta. Suomalaisista 60 prosenttia pitää yksityisleasingia kalliina vaihtoehtona.

”Leasing saattaa tuntua kalliilta, kun sitä vertaa vain autolainan kuukausierään tai jo maksettuun autoon. Silloin unohtuvat kuitenkin autoilun monet kustannukset. Vakuutukset, huollot ja esimerkiksi renkaiden säilyttäminen aiheuttavat kustannuksia, joita autoilija ei välttämättä ota huomioon. Yksityisleasingissa kuukausimaksu kertoo autoilun kustannukset selkeästi”, Kuuri sanoo.

 

Autokauppoihin luvassa vilskettä

Danske Finance selvitti osana tutkimusta myös suomalaisten unelmia. Auton hankinnasta unelmoi tämän tutkimuksen mukaan reilu viidennes suomalaisista. 40 prosenttia autosta unelmoivista aikoo toteuttaa tämän unelmansa seuraavan 12 kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa, että jopa puoli miljoonaa suomalaista voi asioida autokaupassa vuoden aikana.

”Auto on iso hankinta, johon on luontevaa ryhtyä, kun taloudessa menee hyvin ja työmarkkinatilanne on vakaa. Suomeen pari vuotta sitten rantautunut positiivinen suhdannekäänne heijastuukin selvänä nousuna autonostoaikeissa”, toteaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Tutkimuksesta selviää myös se, millaisia autoja suomalaiset suunnittelevat hankkivansa. Kolmannes auton ostoa suunnittelevista arvioi tulevan autonsa maksavan 10 000-20 000 euroa. Neljännes arvioi auton hinnan jäävän alle 10 000 euroon. Puolet auton ostoa suunnittelevista aikoo hankkia korkeintaan kolme vuotta vanhan auton.

”Suomalaiset ajavat muita pohjoismaalaisia selvästi vanhemmilla autoilla. Yksi selitys tälle voi olla muissa maissa yleisempi yksityisleasing. Yksityisleasingin avulla voi hankkia uudemman auton mahdollisesti jopa pienemmällä kokonaiskustannuksella”, Kuuri huomauttaa.

Tietoa tutkimuksesta

  • Kyselyyn vastasi 1465 henkilöä. Tutkimuksen tulokset on painotettu vastaamaan suomalaista väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa maaliskuussa 2018.
  • Suomalaisten unelmointi näyttäisi yleisesti hieman lisääntyneen, sillä lähes kaikesta unelmoidaan hieman viime vuotta enemmän. Eniten lisääntyi unelmointi oman asunnon hankinnasta.
  • Auton hankinnasta unelmoi tämän tutkimuksen mukaan reilu viidennes (22 %) suomalaisista ja 26 % auton jo omistavista. Molemmissa pientä kasvua edellisvuoteen verrattuna
  • Käyttötarpeen muuttumisella on kuudenneksi eniten vaikutusta hankintaprosessin käynnistymiseen. Vajaalle puolelle (48 %) käyttötarvetta vastaamattomuudella oli vähintään jossain määrin vaikutusta prosessin aloittamiselle

Yhteyshenkilöt

Altti Kuuri, johtaja, Danske Finance, puh: 050 422 0951, altti.kuuri@danskebank.fi
Jukka Appelqvist, ekonomisti, Danske Bank, puh: 044 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, ja haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Korkeakoulutetut aikovat sijoittaa myös vuonna 2019 - Danske Bankin ja Akavan yhteistyö avaa sadoilletuhansille edullisemmat sijoituspalvelut15.1.2019 08:00:00Tiedote

Danske Bank laajentaa yhteistyötä akavalaisten liittojen kanssa sijoituspalveluihin. Yhteistyö avaa sadoille- tuhansille suomalaisille helpon ja edullisen tavan sijoittaa riippumatta siitä, minkä pankin asiakkaita he ovat. Korkeakoulutetuista sijoittaa suurempi osa kuin kaikista suomalaisista. Aktiivisuus jatkuu myös vuonna 2019, kertoo tuore kyselytutkimus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme