Suomen Vuokranantajat ry

Sijoittajaosakas, huomioi nämä asiat yhtiökokoukseen valmistautuessasi

Jaa
Koronakriisistä huolimatta taloyhtiöiden yhtiökokouksia järjestetään myös tänä keväänä. Minkälaisia asioita asuntosijoittajan kannattaa huomioida taloyhtiön yhtiökokoukseen valmistautuessa?
Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin myös koronakriisin aikana. Kuva: Shutterstock
Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin myös koronakriisin aikana. Kuva: Shutterstock

Yhtiökokous on se paikka, jossa osakkeenomistaja voi vaikuttaa taloyhtiön asioihin. Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin myös koronakriisin aikana.

“Kokouksessa saa hyödyllistä tietoa ajankohtaisista asioista ja voi ottaa osaa yhtiön tulevaisuutta koskevaan keskusteluun. Yhtiökokouksessa osakkeenomistajalla on mahdollisuus esittää hallitukselle ja isännöitsijälle kysymyksiä yhtiön taloudesta ja käsiteltävänä olevista asioista. Yhtiökokous valitsee myös hallituksen, jolla on keskeinen rooli taloyhtiön toiminnassa ympäri vuoden”, Suomen Vuokranantajien lakimies Jenni Valkama sanoo.

Varsinaisessa yhtiökokouksessa on aina käsiteltävä asunto-osakeyhtiölaissa säädetyt asiat, kuten tilinpäätöksen ja talousarvion vahvistaminen, vastikkeiden suuruudesta päättäminen ja hallituksen laatima kunnossapitotarveselvitys. Lisäksi on käsiteltävä mahdolliset muut asiat, jotka yhtiöjärjestyksen mukaan on käsiteltävä varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Jenni Valkama listaa muutamia vinkkejä sijoittajaosakkaalle yhtiökokoukseen valmistautumista varten:

1. Toimi ajoissa, jos haluat saada asian käsiteltäväksi yhtiökokouksessa

Osakkeenomistajalla on oikeus saada asia käsiteltäväksi yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluvan asian käsittelemistä koskeva kirjallinen vaatimus on esitettävä hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia on mahdollista sisällyttää yhtiökokouskutsuun. Hallituksella ei ole velvollisuutta valmistella osakkaan käsiteltäväksi vaatimaa asiaa, joten osakkeenomistajan kannattaa laatia mahdollisimman selkeä kirjallinen päätösesitys, jonka pohjalta asian käsittely yhtiökokouksessa on sujuvaa.

2. Peritäänkö yhtiössä oikean suuruista hoitovastiketta?

Jos yhtiössä peritään vuosittain ylimääräisiä hoitovastikkeita muiden kuin yllättävien tapahtumien takia, antaa se viitteitä siitä, että hoitovastike on mitoitettu liian alhaiseksi. Hoitovastikejäämä kertoo, onko vastike mitoitettu oikein. Hoitotalouden ei pitäisi olla jatkuvasti alijäämäinen ilman perusteltua syytä, koska se tarkoittaa, ettei yhtiössä perittävä hoitovastike riitä kattamaan kaikkia yhtiön hoitokuluja. Myöskään merkittävää ylijäämää ei ole perusteltua kerätä, mutta on suositeltavaa, että yhtiöllä on aina 2-3 kuukauden hoitovastikkeita vastaava summa ”puskurina”.

Hoitopuolen menojen säännöllinen kilpailuttaminen ja korjausten suorittaminen oikea-aikaisesti auttavat hillitsemään taloyhtiön menojen kasvua. Jos menopuolelta ei ole karsittavaa, on hoitovastikkeen alijäämäisyys korjattava nostamalla hoitovastiketta.

3. Kiinnitä huomiota kunnossapitotarveselvityksen sisältöön

Hallitus esittää vuosittain yhtiökokouksessa näkemyksensä olennaisten kunnossapitotöiden tarpeesta seuraavien viiden vuoden aikana. Kunnossapitotarveselvityksen pohjalta on mahdollista ennakoida tulevia korjaushankkeita sekä varautua yhtiövastikkeen korotuksiin. Yhtiökokous ei tee kunnossapitotarveselvityksestä erillistä päätöstä, vaan päätökset hankkeiden toteutuksesta ja rahoituksesta on tehtävä erikseen.

Kunnossapitotarveselvityksen perusteena olisi hyvä olla teknisen asiantuntijan selvitys rakennusten kunnosta, esimerkiksi kuntoarvio, ellei hallituksen jäsenillä itsellään ole alan asiantuntemusta. Jos yhtiön rakennusten kuntoa ei ole pitkään aikaan tai koskaan tarkasteltu asiantuntijan toimesta, voi osakkeenomistaja ehdottaa yhtiökokouksessa kuntoarvion teettämistä.

4. Tuloutetaanko vai rahastoidaanko vastikkeet? 

Jos taloyhtiöllä on lainaa, jonka kuluja maksetaan vastikkeissa, kannattaa tilinpäätöstä lukea erityisen tarkkaan. Vuokranantajaosakkaan mahdollisuus vähentää taloyhtiölle maksettu vastike vuokratulojen verotuksessa riippuu siitä, miten yhtiö käsittelee vastikesuorituksen omassa kirjanpidossaan. Tuloutetut vastikkeet osakas voi vähentää suoraan vuokratuloista jo saman vuoden verotuksessa. Rahastoidut vastikkeet tulee puolestaan lisätä asunnon hankintamenoon ja ne otetaan huomioon vasta asuntoa myytäessä. Yhtiökokouksessa osakas voi tarvittaessa ehdottaa muutosta vastikesuoritusten käsittelyyn taloyhtiön kirjanpidossa.

5. Käytä kyselyoikeuttasi

Osakkeenomistajalla on yhtiökokouksessa kyselyoikeus, eli oikeus saada hallitukselta ja isännöitsijältä tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Kun kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, osakkeenomistajan kyselyoikeus koskee myös yhtiön taloudellista asemaa yleisemmin. Osakkeenomistajalla ei muuten ole jatkuvaa oikeutta saada tietoja yhtiön asioista, joten kyselyoikeutta kannattaa yhtiökokouksessa käyttää aktiivisesti.

6. Mene rohkeasti mukaan hallitukseen

Taloyhtiön hallituksessa osakas pääsee vaikuttamaan yhtiön kuntoon ja talouteen yhtiökokouksien välissäkin. Hallitustyöskentelyn tueksi on tarjolla myös hyviä verkkokoulutuksia, joita kannattaa hyödyntää. Lähde siis rohkeasti mukaan!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin myös koronakriisin aikana. Kuva: Shutterstock
Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin myös koronakriisin aikana. Kuva: Shutterstock
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 21 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye