Upseeriliitto ry

Sotilaiden palautuminen on varmistettava kaikissa valmiustiloissa

Jaa

Puolustusvoimien henkilöstö ei ole sillä suorituskyvyn tasolla, jota tulevissa haasteissa vaaditaan. Sotilaat eivät ole halunneet kriisiyttää ongelmaa, mutta tilanne uhkaa muodostua kriittiseksi ja se pahenee jatkuvasti.

Puolustusvoimissa työskenteleviä ei koske yleinen työaikalaki, joka uudistettiin kaksi vuotta sitten. Sen sijaan noudatetaan vuonna 1970 säädettyä työaikalakia, joka ei vastaa nykypäivän työelämän vaatimuksia.

-Kekkosenaikainen työaikalaki ei turvaa henkilöstön jaksamista. Ammattisotilaiden johtamat kertaus- ja sotaharjoitukset venyttävät työpäivän jopa 16–20 tuntiin. Kun sellaisia työpäiviä on takana useita, palautumisesta on huolehdittava, painottaa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.

Ukrainan sota lisää entisestään harjoituksia ja valmiustehtäviä. Tämä ilmenee myös Upseeriliiton maaliskuussa tekemästä jäsenkyselyssä. "Olemme onnistuneet luomaan valmiusjärjestelmän, missä arjessa olemme 100 % kuormittuneita koulutuksen ja valmiuden kanssa.”, kuvataan eräässä vastauksessa.

-Henkilöstö tekee töitä jopa sairaana, sillä sijaisia ja korvaavaa henkilöstöä ei ole. Upseerit päivystävät osin vapaaehtoisesti vapaa-ajallaan, Viita kertoo.

Suomessa on varauduttava kaikkiin tulevaisuuden skenaarioihin

Huoli työaikasuojelun heikkoudesta ei ole vain upseereiden, vaan kaikkien Puolustusvoimissa työskentelevien. Tästä ovat henkilöstöjä edustavat järjestöt viestineet useasti valtioneuvostolle, komentajalle ja lakeja säätäville kansanedustajille.

-Turvallisuustilanteen heikkeneminenja Ukrainan sota osoittavat, että kaikkiin tulevaisuuden skenaarioihin on valmistauduttava. Palautuminen on hoidettava kuntoon kaikissa valmiusoloissa.

Samoin on valmistauduttava liittoutumiseen niin henkilöstön kuin palvelusuhteiden ehtojenkin osalta.

-Jäsenkyselyssämme 91 prosenttia kannattaa liittymistä Natoon. Upseereita tarvitaan Naton rakenteisiin 100–200 upseeria. Se on merkittävä panostus, sillä upseerivaje on tälläkin hetkellä 300 tehtävää, Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita muistuttaa.

Lisätietoja:

Ville Viita, puheenjohtaja, Upseeriliitto

viita@upseeriliitto.fi, p. 044 501 0378

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Upseeriliitto ry
Upseeriliitto ry
Laivastokatu 1 B
00160 HELSINKI

https://www.upseeriliitto.fi/

Upseeriliitto edustaa suomalaisia upseereita kadetista kenraaliin. Upseeriliiton tehtävä on edistää jäsenistönsä työsuhteisiin liittyviä sopimuksia ja palkkausta. Upseeriliitto vaikuttaa myös yhteyskunnallisiin sekä maanpuolustukseen ja rajavalvontaan liittyviin kysymyksiin. Vuonna 1918 perustetussa Upseeriliitossa on jäseniä 6500 ja se on yksi Akavan jäsenliitoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Upseeriliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme