Sotilaiden palautuminen on varmistettava kaikissa valmiustiloissa
Puolustusvoimien henkilöstö ei ole sillä suorituskyvyn tasolla, jota tulevissa haasteissa vaaditaan. Sotilaat eivät ole halunneet kriisiyttää ongelmaa, mutta tilanne uhkaa muodostua kriittiseksi ja se pahenee jatkuvasti.
Puolustusvoimissa työskenteleviä ei koske yleinen työaikalaki, joka uudistettiin kaksi vuotta sitten. Sen sijaan noudatetaan vuonna 1970 säädettyä työaikalakia, joka ei vastaa nykypäivän työelämän vaatimuksia.
-Kekkosenaikainen työaikalaki ei turvaa henkilöstön jaksamista. Ammattisotilaiden johtamat kertaus- ja sotaharjoitukset venyttävät työpäivän jopa 16–20 tuntiin. Kun sellaisia työpäiviä on takana useita, palautumisesta on huolehdittava, painottaa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.
Ukrainan sota lisää entisestään harjoituksia ja valmiustehtäviä. Tämä ilmenee myös Upseeriliiton maaliskuussa tekemästä jäsenkyselyssä. "Olemme onnistuneet luomaan valmiusjärjestelmän, missä arjessa olemme 100 % kuormittuneita koulutuksen ja valmiuden kanssa.”, kuvataan eräässä vastauksessa.
-Henkilöstö tekee töitä jopa sairaana, sillä sijaisia ja korvaavaa henkilöstöä ei ole. Upseerit päivystävät osin vapaaehtoisesti vapaa-ajallaan, Viita kertoo.
Suomessa on varauduttava kaikkiin tulevaisuuden skenaarioihin
Huoli työaikasuojelun heikkoudesta ei ole vain upseereiden, vaan kaikkien Puolustusvoimissa työskentelevien. Tästä ovat henkilöstöjä edustavat järjestöt viestineet useasti valtioneuvostolle, komentajalle ja lakeja säätäville kansanedustajille.
-Turvallisuustilanteen heikkeneminenja Ukrainan sota osoittavat, että kaikkiin tulevaisuuden skenaarioihin on valmistauduttava. Palautuminen on hoidettava kuntoon kaikissa valmiusoloissa.
Samoin on valmistauduttava liittoutumiseen niin henkilöstön kuin palvelusuhteiden ehtojenkin osalta.
-Jäsenkyselyssämme 91 prosenttia kannattaa liittymistä Natoon. Upseereita tarvitaan Naton rakenteisiin 100–200 upseeria. Se on merkittävä panostus, sillä upseerivaje on tälläkin hetkellä 300 tehtävää, Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita muistuttaa.
Lisätietoja:
Ville Viita, puheenjohtaja, Upseeriliitto
viita@upseeriliitto.fi, p. 044 501 0378
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Essi LindqvistUpseeriliitto
Puh:+358 40 5651835lindqvist@upseeriliitto.fiTietoja julkaisijasta
Upseeriliitto edustaa suomalaisia upseereita kadetista kenraaliin. Upseeriliiton tehtävä on edistää jäsenistönsä työsuhteisiin liittyviä sopimuksia ja palkkausta. Upseeriliitto vaikuttaa myös yhteyskunnallisiin sekä maanpuolustukseen ja rajavalvontaan liittyviin kysymyksiin. Vuonna 1918 perustetussa Upseeriliitossa on jäseniä 6500 ja se on yksi Akavan jäsenliitoista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Upseeriliitto ry
Upseeriliitto kantaa huolta sotilaiden taistelukunnosta10.3.2022 13:30:02 EET | Tiedote
Puolustusvoimissa lisätään parhaillaan sotilaiden valmiutta ja harjoituksia, jotta olemme iskussa mahdollista painostusvaihetta varten. Valmiutta ei kuitenkaan täysin saavuteta, jos sotilaat eivät pääse palautumaan. Puolustusmäärärahoja nostettaessa on muistettava, että aseet ja järjestelmät tarvitsevat osaavan henkilöstön ja riittävästi koulutettuja johtajia.
Puolustusvoimien henkilöstön määrää ja valmiutta nostettava25.2.2022 08:46:45 EET | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei uhkaa välittömästi Suomea, mutta tilanteen muuttumisen ja pitkittymisen varalta Puolustusvoimien valmiutta on vahvistettava. Upseeriliiton mielestä varautumisen keskiöön on nostettava henkilöstö, jonka riittävästä määrästä ja toimintakyvystä on huolehdittava.
Hallituksen esittämä karenssiajan pidennys on epätasa-arvoinen ja kallis ratkaisu10.2.2022 04:00:00 EET | Tiedote
Upseeriliitto vastustaa hallituksen esittämää virkamieslain muutosta, joka koskee ylimpien virkamiesten karenssisopimuksia. Virkamiehiä koskevaa karenssiaikaa voitaisiin pidentää peräti vuoteen nykyisestä kuuden kuukauden maksimiajasta.
Sotilaallisten kriisinhallintatehtävien työehdot eivät houkuttele upseereita osallistumaan vaativiin kansainvälisiin operaatioihin30.11.2021 00:01:00 EET | Tiedote
Suomi vahvistaa osallistumistaan kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan, mukaan lukien YK-operaatiot ja operaatiot Afrikassa. Kriisinhallintaan osallistutaan toimintaympäristöissä, joihin liittyvät turvallisuusriskit ovat lisääntyneet. Vaativiin asiantuntijatehtäviin ei nykyisillä työehdoilla ole tunkua.
KUTSU: Upseeriliiton ja Ulkopoliittisen instituutin seminaari 30.11. 202125.11.2021 12:26:12 EET | Kutsu
Olemmeko turvassa Suomen rajojen sisä- ja ulkopuolella? Entä miten selviämme keskellä maailmanjärjestyksen murrosta ja olemmeko valmiita strategisen kilpailun aikakauteen? Mitä vaatimuksia toimintaympäristön muutos aiheuttaa puolustuksen suorituskyvylle?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme